Pesto je ime za zeleni umak koji se priprema od zgnječenog začinskog bilja, sira, orašastog voća i začina, a koji potječe iz Italije.
Najpoznatiji pesto je pesto alla genovese, koji se sastoji od svježeg bosiljka, naribanog parmezana, pinjola, limuna, češnjaka i maslinova ulja.
S obzirom na visoku cijenu pinjola, ovaj se zeleni umak često zna napraviti s bademima ili orasima. Umjesto bosiljka pak možete upotrijebiti i drugo začinsko bilje, poput peršina.
Imate li pri ruci sve sastojke te dobar blender ili sjeckalicu povrća, ovu tjesteninu sa zelenim pestom od svježih listića peršina i oraha možete napraviti za svega 15 minuta.
Sastojci za tjesteninu s pestom od peršina i oraha:
- 400 g sušene tjestenine po želji
- 65 ml maslinova ulja
- 55 g svježeg peršina
- 30 g oraha
- 25 g naribanog parmezana
- 2 češnja češnjaka
- sol po želji
Priprema tjestenine s pestom od peršina i oraha:
- Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju.
- Za to vrijeme napravite pesto. U dobar blender ili sjeckalicu povrća stavite svježe listiće peršina, orahe, očišćene češnjeve češnjaka, maslinovo ulje i naribani parmezan. Pulsirajte sve dok ne dobijete glatku smjesu. Isprobajte i posolite po želji.
- Pomiješajte kuhanu tjesteninu s pripremljenim pestom i odmah poslužite. Dobar tek!