Pesto je ime za zeleni umak koji se priprema od zgnječenog začinskog bilja, sira, orašastog voća i začina, a koji potječe iz Italije.

Najpoznatiji pesto je pesto alla genovese, koji se sastoji od svježeg bosiljka, naribanog parmezana, pinjola, limuna, češnjaka i maslinova ulja.

S obzirom na visoku cijenu pinjola, ovaj se zeleni umak često zna napraviti s bademima ili orasima. Umjesto bosiljka pak možete upotrijebiti i drugo začinsko bilje, poput peršina.

Pasta alla genovese Hrana i piće Pasta alla genovese: Recept za tjesteninu s tako mekanom junetinom koja se topi u ustima

Imate li pri ruci sve sastojke te dobar blender ili sjeckalicu povrća, ovu tjesteninu sa zelenim pestom od svježih listića peršina i oraha možete napraviti za svega 15 minuta.

Sastojci za tjesteninu s pestom od peršina i oraha:

  • 400 g sušene tjestenine po želji
  • 65 ml maslinova ulja
  • 55 g svježeg peršina
  • 30 g oraha
  • 25 g naribanog parmezana
  • 2 češnja češnjaka
  • sol po želji

Slika nije dostupna Hrana i piće Ljetno savršenstvo: Recept za pesto od limuna zbog kojeg bismo po cijele dane jeli tjesteninu

Priprema tjestenine s pestom od peršina i oraha:

  1. Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju.
  2. Za to vrijeme napravite pesto. U dobar blender ili sjeckalicu povrća stavite svježe listiće peršina, orahe, očišćene češnjeve češnjaka, maslinovo ulje i naribani parmezan. Pulsirajte sve dok ne dobijete glatku smjesu. Isprobajte i posolite po želji.
  3. Pomiješajte kuhanu tjesteninu s pripremljenim pestom i odmah poslužite. Dobar tek!

Moćni čuvar jetre: Pesto, salata ili juha od superzdravih listova maslačka Maslačak - 5 Maslačak - 3 Maslačak - 2 +1 Maslačak - 1  

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju