Pesto je ime za zeleni umak koji se priprema od zgnječenog začinskog bilja, sira, orašastog voća i začina, a koji potječe iz Italije.
Najpoznatiji pesto je pesto alla genovese, koji se sastoji od svježeg bosiljka, naribanog parmezana, pinjola, limuna, češnjaka i maslinova ulja. 
S obzirom na visoku cijenu pinjola, ovaj se zeleni umak često zna napraviti s bademima ili orasima. Umjesto bosiljka pak možete upotrijebiti i drugo začinsko bilje, poput peršina.
Imate li pri ruci sve sastojke te dobar blender ili sjeckalicu povrća, ovu tjesteninu sa zelenim pestom od svježih listića peršina i oraha možete napraviti za svega 15 minuta. 
Sastojci za tjesteninu s pestom od peršina i oraha:
- 400 g sušene tjestenine po želji
 - 65 ml maslinova ulja
 - 55 g svježeg peršina
 - 30 g oraha
 - 25 g naribanog parmezana
 - 2 češnja češnjaka
 - sol po želji
 
Priprema tjestenine s pestom od peršina i oraha:
- Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju.
 - Za to vrijeme napravite pesto. U dobar blender ili sjeckalicu povrća stavite svježe listiće peršina, orahe, očišćene češnjeve češnjaka, maslinovo ulje i naribani parmezan. Pulsirajte sve dok ne dobijete glatku smjesu. Isprobajte i posolite po želji.
 - Pomiješajte kuhanu tjesteninu s pripremljenim pestom i odmah poslužite. Dobar tek!
 

              
              
              
                
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            
                            