Ako su vam dosadili klasični njoki, isprobajte ih bez kuhanja, pečene u tavi! Kako bi bili hrskavi izvana, a unutra meki, dovoljno im je tek desetak minuta na umjerenoj vatri.

Nemate li vremena za pravljenje domaćih njoka od krumpira, poslužit će i kupovni. Ispecite ih na tavi i prelijte kakvim finim umakom, ili ih prelijte rajčicom, posipajte sirom i kratko zapecite u pećnici.

Njoki će sjano pasati uz pesto, umak od junetine i gljiva koji se topi u ustima ili pak kotlete u tamnom umaku. Pečeni njoki mogu poslužiti i kao zamjena za tjesteninu, krumpir ili rižu u proljetnim salatama s obiljem povrća, samoniklog bilja i začina.

Sastojci za pečene njoke:

500 g njoka od krumpira
1 žlica maslaca
1 žlica ulja

Priprema:

1. Rastopite maslac i ulje na tavi pa kad se zagrije ubacite njoke. Pazite da u tavi ne bude gužva – njoki trebaju biti raspoređeni u jednom sloju.

2. Pecite njoke na umjerenoj vatri često miješajući da ne zagore, oko 15 minuta. Kada dobiju boju i postanu hrskavi, poslužite ih uz omiljeni umak.