Panna cotta je tradicionalni talijanski desert sastavljen od mliječne kreme koja je zgusnuta želatinom te aromatizirana različitim okusima.

Ovisno o godišnjem dobu i raspoloživim sastojcima okus panna cotte može se oplemeniti različitim okusima – od voća do vanilije i čokolade.

Za aromatiziranje i posluživanje panna cotte možete se poslužiti i alkoholnim pićima poput zavodljivog limoncella – talijanskog likera od limuna.

Slika nije dostupna Hrana i piće Limoncello cheesecake: Brzi recept za finu tortu od sira koja se ne peče

Sastojci za 4 osobe:
250 ml mlijeka
250 ml vrhnja za šlag
120 ml limoncella
75 ml vruće vode
25 g šećera
10 g želatine u prahu
1 limun
1 mahuna vanilije

Priprema:

1. U 75 mililitara vruće vode ubacite želatinu u prahu. Miješajte dok se želatina ne otopi te pustite da tako odstoji dok se smjesa na ohladi.

Limoncello tiramisu Hrana i piće Limoncello tiramisu: Recept za još jednostavniju verziju finog talijanskog deserta

2. Ulijte mlijeko i vrhnje za šlag u lonac te u njega dodajte mahunu vanilije te šećer. Kada smjesa zavrije, smanjite temperaturu. Na laganoj temperaturi kuhajte još oko pet do sedam minuta dok se šećer ne rastopi.

3. Uklonite mliječnu smjesu sa štednjaka te izvadite mahunu vanilije. Mliječnu smjesu pomiješajte s rastopljenom želatinom. Ostavite da se sve zajedno ohladi.

4. Podijelite smjesu u četiri keramičke zdjelice pa ih stavite u hladnjak na barem sat vremena da se panna cotta stisne.

5. Nožem odvojite desert od zdjelice i prebacite ga na tanjur.

6. Panna cottu poslužite s naribanom koricom limuna, a preko svega prelijte malo limoncella. Dobar tek!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju