Bunet, poznat i kao bonet tipičan je desert iz Pijemonta koji se tradicionalno priprema još od 13. stoljeća, a podsjeća na tamnu verziju panna cotte ili crème caramela. Taj kremasti slatkiš ime, baš kao i izgled duguje riječi za šešir. Priprema se od kakaa, jaja i tipičnih keksa - amaretta te aromatizira rumom. Osim u malim okruglim kalupima može se pripremiti u jednom velikom pa se u tom slučaju poslužuje narezan na kriške. Volite li kremaste slastice koje mirišu na rum i bademe s notom hrskavosti, bunet bi vam se mogao itekako svidjeti.
Bunet - sastojci:
Karamel:
- 2 žlice šećera
- 60 ml vode
Puding:
- 6 žlica šećera
- 4 srednja jaja
- 500 ml mlijeka
- 3 žlice nezaslađenog kakaa, prosijanog
- 30 ml ruma
- 70 g amaretti keksa, zdrobljenih
Za posluživanje:
- amaretti keksi
Bunet - priprema:
- Zagrijte pećnicu na 180 °C. Za karamel stavite šećer i vodu u manji lončić na srednje jaku vatru. Pustite da lagano zavrije i da karamel potamni i zgusne se. Maknite s vatre i rasporedite karamel u 6 kalupića za puding. Ostavite sa strane.
- U velikoj zdjeli umutite jaja i šećer dok se šećer ne otopi, a smjesa ne postane blijeda i prozračna. Dodajte mlijeko, kakao, rum i zdrobljene amaretti kekse pa sve dobro izmiješajte.
- Ulijte smjesu u kalupiće, zatim ih stavite u duboki lim ispunjen vodom kako biste pripremili pečenje u bain-marieu. Pecite 35–40 minuta, ili dok se puding ne stisne — provjerite čačkalicom: treba izaći čista iz sredine jednog pudinga.
- Izvadite iz pećnice i potpuno ohladite, zatim stavite u hladnjak najmanje 2 sata — još bolje preko noći. Poslužite dobro rashlađeno, ukrašeno dodatnim amaretti keksima.
3 jednostavna napitka koja vraćaju volju za životom nakon obilnog ručka

