Rinderrouladen je tradicionalno njemačko jelo koje označava mesnu roladu od junetine. Riječ je ukusnom jelu koje se priprema od tankih komada junetine koji se pune lukom, kiselim krastavcima, šunkom i senfom prije nego što se zarolaju i stave peći u pećnici.

Da biste dobili fino jelo, juneće šnicle je važno omekšati i izravnati batom za meso kako biste dobili što tanje komade spremne za rolanje.

U Njemačkoj se ova rolada može jesti tijekom cijele godine, no najčešće se priprema za posebne prilike. Obično se poslužuje u sočnom umaku od povrća te poslužuje uz pire od krumpira ili spatzle, te uz pirjani kupus.

Sastojci za juneću roladu za 6 osoba:

  • 6 junećih šnicla od 200 g (svaki)
  • 6 kriške sušene šunke
  • 6 kiselih krastavaca
  • 3 žlice senfa
  • 2 luka
  • 1 žlica ulja
  • 1 žlica maslaca
  • mala šaka svježeg peršina
  • sol i papar po želji

Sastojci za umak:

  • 500 ml crvena vina
  • 375 ml goveđeg temeljca
  • 2 mrkve
  • 2 pastrnjaka
  • ½ poriluka
  • ¼ glavice celera
  • 1 žlica koncentrata rajčice
  • 1 žlica maslaca
  • 1 žlica šećera
  • sol i papar po želji

Priprema juneće rolade:

  1. Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva.
  2. Meso istucite i izravnajte na debljinu od oko pola centimetara. Nasolite i popaprite meso s obje strane.
  3. Nasjeckajte luk i krastavce na trake.
  4. Namažite tanak sloja senfa preko razvučenog mesa, pa dodajte komad šunke, trakice luka i krastavaca. Posipajte sve zajedno s nešto svježeg peršina.
  5. Zarolajte svaki napunjeni juneći šnicl u rolicu. Pričvrstite krajeve čačkalicom ili zavežite kuhinjskom špagom.
  6. U tavi zagrijte jednu žlicu maslaca i jednu žlicu ulja pa zapecite roladice s obje strane dok ne dobiju lijepu zlatno-smeđu boju. Stavite ih sa strane.
  7. Pripremite umak: očistite mrkvu, pastrnjak i celer i narežite ih na kockice. Poriluk narežite na kolute. U tavi zagrijte maslac pa na njemu prepirjajte nasjeckano povrće. Pirjate oko 10 minuta dok povrće ne omekša.
  8. Potom dodajte koncentrat rajčice i šećer, dobro promiješajte i nastavite pirjati još dvije minute.
  9. Podlijte povrće s crvenim vinom i goveđim temeljcem. Dobro promiješajte. Kada tekućina zavrije, maknite tavu sa štednjaka.
  10. U dublji lim za pečenje stavite juneće rolice te ih podlijte dobivenim umakom. Zamotajte lim za pečenje s aluminijskom folijom i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 90 minuta.
  11. Nakon 45 minuta okrenite rolice na drugu stranu i nastavite termički obrađivati dok meso ne omekša.
  12. Poslužite toplo s prilogom po želji. Dobar tek!

Tajna otoka vječnog proljeća za najmekše ražnjiće: Recept za sočnu junetinu s roštilja Espetada - 3 Espetada - 2 Espetada +0 Espetada - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju