Rinderrouladen je tradicionalno njemačko jelo koje označava mesnu roladu od junetine. Riječ je ukusnom jelu koje se priprema od tankih komada junetine koji se pune lukom, kiselim krastavcima, šunkom i senfom prije nego što se zarolaju i stave peći u pećnici.
Da biste dobili fino jelo, juneće šnicle je važno omekšati i izravnati batom za meso kako biste dobili što tanje komade spremne za rolanje.
U Njemačkoj se ova rolada može jesti tijekom cijele godine, no najčešće se priprema za posebne prilike. Obično se poslužuje u sočnom umaku od povrća te poslužuje uz pire od krumpira ili spatzle, te uz pirjani kupus.
Sastojci za juneću roladu za 6 osoba:
- 6 junećih šnicla od 200 g (svaki)
- 6 kriške sušene šunke
- 6 kiselih krastavaca
- 3 žlice senfa
- 2 luka
- 1 žlica ulja
- 1 žlica maslaca
- mala šaka svježeg peršina
- sol i papar po želji
Sastojci za umak:
- 500 ml crvena vina
- 375 ml goveđeg temeljca
- 2 mrkve
- 2 pastrnjaka
- ½ poriluka
- ¼ glavice celera
- 1 žlica koncentrata rajčice
- 1 žlica maslaca
- 1 žlica šećera
- sol i papar po želji
Priprema juneće rolade:
- Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva.
- Meso istucite i izravnajte na debljinu od oko pola centimetara. Nasolite i popaprite meso s obje strane.
- Nasjeckajte luk i krastavce na trake.
- Namažite tanak sloja senfa preko razvučenog mesa, pa dodajte komad šunke, trakice luka i krastavaca. Posipajte sve zajedno s nešto svježeg peršina.
- Zarolajte svaki napunjeni juneći šnicl u rolicu. Pričvrstite krajeve čačkalicom ili zavežite kuhinjskom špagom.
- U tavi zagrijte jednu žlicu maslaca i jednu žlicu ulja pa zapecite roladice s obje strane dok ne dobiju lijepu zlatno-smeđu boju. Stavite ih sa strane.
- Pripremite umak: očistite mrkvu, pastrnjak i celer i narežite ih na kockice. Poriluk narežite na kolute. U tavi zagrijte maslac pa na njemu prepirjajte nasjeckano povrće. Pirjate oko 10 minuta dok povrće ne omekša.
- Potom dodajte koncentrat rajčice i šećer, dobro promiješajte i nastavite pirjati još dvije minute.
- Podlijte povrće s crvenim vinom i goveđim temeljcem. Dobro promiješajte. Kada tekućina zavrije, maknite tavu sa štednjaka.
- U dublji lim za pečenje stavite juneće rolice te ih podlijte dobivenim umakom. Zamotajte lim za pečenje s aluminijskom folijom i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 90 minuta.
- Nakon 45 minuta okrenite rolice na drugu stranu i nastavite termički obrađivati dok meso ne omekša.
- Poslužite toplo s prilogom po želji. Dobar tek!