• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #Recepti

Mont Blanc koji ćemo danas osvojiti: Recept za genijalni francuski desert od kestena

Iskoristite kestene za neodoljivi francuski klasik - košarice od badema s meringom koje podsjećaju na planinske vrhove...

Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 13.10.2020 11:23 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tortice u „snijegu“ s kremom od kestena francuski su klasik – i predmet obožavanja svih istinskih zaljubljenika u jesenske plodove. Mont Blanc ima nekoliko varijacija, a ako niste vični pečenju kolača i želite najjednostavniju varijantu, uvijek možete kupiti puslice i poslužiti ih u čašama sa šlagom i kremom od kestena.

U trendu Sanski Most Impresivna okolica Znate li koji je? Bosanskohercegovački grad koji leži na čak devet rijeka Kolač od mrkve Jednostavno Sočan kolač od mrkve: Malo posla za puno uživanja Gulaš Jednostavno, a preukusno Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa

Sastojci za Mont Blanc:

Meringue:

150 g bjelanjaka
300 g šećera

Košarice:

120 g maslaca
80 g šećera u prahu
50 g jaja
30 g mljevenih badema
210 g brašna
1 prstohvat soli
2 g ekstrakta vanilije
2 g praška za pečenje

Slastičarska krema:

25 cl mlijeka
1/2 mahune vanilije
3 žumanjka
50 g šećera u prahu
20 g jestivog škroba
25 g maslaca

Krema od badema:

60 g maslaca
60 g šećera u prahu
60 g mljevenih badema
1 jaje
7 g jestivog škroba
100 g slastičarske kreme
5 cl tamnog ruma

Krema chantilly:

30 cl vrhnja za šlag
50 g šećera
6 g fiksatora za šlag (kremfix, šlag fix)

Krema od kestena: 

120 g paste od kestena
300 g pirea od kestena
5 cl ruma

Za ukrašavanje: 

Glazirani kesteni

Priprema:

1. Za meringue bjelanjke stavite u posudu pa dodajte šećer i izmiješajte pjenjačom. Stavite iznad posude s vrućom vodom pa kuhajte na pari miješajući. Pazite da jaja ne koaguliraju – kad se smjesa ugrije, miksajte dok ne dobijete čvrsti snijeg. Smjesu stavite u slastičarsku vrećicu pa istisnite na papir za pečenje. Krugovi neka budu promjera od oko 4,5 cm debljine od 1 do 2 cm. Pecite na 80-100 °C najmanje sat i pol pa ih ostavite da se osuše u ugašenoj pećnici preko noći.

2. Pripremite sastojke za košarice. Stavite omekšali maslac u posudu za miksanje pa dodajte šećer u prahu, mljevene bademe, sol i par kapi ekstrakta od vanilije, istučeno jaje i brašno. Miksajte najprije na nižoj brzini, a zatim je pojačavajte dok tijesto ne postane homogeno, ali ne suviše razrađeno. Stavite u hladnjak na najmanje pola sata.

3. Pripremite sastojke za slastičarsku kremu. Mahunu vanilije prerežite po dužini pa izvucite sadržaj. Izmiješajte bjelanjke i šećer pjenjačom. Dodajte jestivi škrob pa izmiješajte. Zagrijte mlijeko i prije nego što počne ključati, prelijte ga preko smjese žustro miješajući pa ulijte u lonac u kojem je bilo mlijeko. Kuhajte nekoliko minuta na srednje jakoj vatri, usput miješajući. Dodajte vaniliju i maslac narezan na kocke pa umiješajte. Prebacite smjesu u posudu, poravnajte lopaticom i prekrijte folijom.

4. Za kremu od badema prosijte šećer u prahu i škrob te dodajte u posudu s omekšalim maslacem pa dodajte mljevene bademe i jaje te promiješajte. Dodajte 100 g slastičarske kreme koju ste pripremili (trebala bi biti hladna) pa zatim umiješajte rum.

5. Na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte tijesto od badema pa ga razrežite na krugove. Služeći se kalupom oblikujte košarice od tijesta i slastičarskom vrećicom istisnite kremu od badema. Pecite na 180 °C 15 do 30 minuta. Izvadite košarice iz pećnice pa ih izvucite iz kalupa neka se ohlade.

6. Za chantilly kremu u posudi pomiješajte šećer, vrhnje i stabilizator pa izmiksajte dok ne dobijete čvrstu teksturu. Napunite slastičarsku vrećicu kremom. Na svaku košaricu stavite po jedan meringue pa istisnite kreme oko svake – najprije po rubovima, a zatim i po vrhu.

7. Pripremite sastojke za kremu od kestena. Izmiksajte sve sastojke pa smjesu prebacite u slastičarsku vrećicu s malim otvorom. Ukrasite košarice tako da prekriju bijelu kremu. Na svaku košaricu stavite glazirani kesten.

  • #Recepti
  • #mont blanc
  • #kesteni
  • #desert
  • #bademi
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
U bojama jeseni: Recept za lazanje s bundevom i špinatom
Kremaste i ukusne
U bojama jeseni: Recept za lazanje s bundevom i špinatom
Hrvatska putovnica je jača od američke
Henley Passport Indeks
Objavljena nova lista najmoćnijih putovnica svijeta, a Hrvatska je jača čak i od SAD-a
Tajne profesionalaca: Kako savršeno skuhati tjesteninu?
Škola kuhanja
Mario Mihelj savjetuje kako savršeno skuhati tjesteninu
Pileće mesne okruglice iz pećnice: Sočne, meke i prelivene božanstvenim umakom
Za 40 minuta
Pileće mesne okruglice iz pećnice: Sočne, meke i prelivene božanstvenim umakom
Pečenje meko kao duša i juha koja diže iz mrtvih: Izletište kraj Bjelovara u kojem se jede "baš pravi nedjeljni ručak"
Vrata Bilogore
Pečenje meko kao duša i juha koja diže iz mrtvih: Izletište kraj Bjelovara u kojem se jede "baš pravi nedjeljni ručak"
Kako napraviti najbolji prženi luk?
Lagani, hrskavi i vrući
Iznenađujući sastojak za savršene kolutiće prženog luka koji nisu "puni ulja"
Znate li koji je? Bosanskohercegovački grad koji leži na čak devet rijeka
Impresivna okolica
Znate li koji je? Bosanskohercegovački grad koji leži na čak devet rijeka
Narod koji ima "supermoći": Hodaju kilometrima po užarenoj pustinji i žive od mesa, mlijeka i krvi
Turkana
Narod koji ima "supermoći": Hodaju kilometrima po užarenoj pustinji i žive od mesa, mlijeka i krvi
Tjedni jelovnik brza jela od 13.10 do 19.10. 2025.
Tjedni jelovnik
7 brzih jela za svaki dan ovoga tjedna za koje već vjerojatno imate sve sastojke kod kuće
Sočan kolač od mrkve: Malo posla za puno uživanja
Jednostavno
Sočan kolač od mrkve: Malo posla za puno uživanja
Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa
Jednostavno, a preukusno
Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa
Tjedni jelovnik jela sa žlicom za hladno vrijeme 6. 10. do 12. 10. 2025.
Tjedni jelovnik
7 toplih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna koja se mogu napraviti za malo novca

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Simbol ribe često se može vidjeti na automobilima
Jasna poruka
Ovaj simbol često se može vidjeti na automobilima: Znate li njegovo značenje?
Susjedi su pozvali policiju zbog buke: Nitko nije bio spreman na ono što su pronašli
Šok u Poljskoj
Gotovo 30 godina laži! Susjedi su pozvali policiju zbog buke: Nitko nije bio spreman na ono što su pronašli
Strava u Njemačkoj: Šetači u šumi pronašli tijelo, vjeruju da je to dječak koji je nestao
strava u njemačkoj
Fabian (8) je nestao u petak, a sada su šetači u šumi pronašli tijelo djeteta
show
Poznato je zašto Sejda Bešlić nije bila na sprovodu supruga Halida Bešlića
da ti srce pukne!
Otkriveno zašto Sejda nije bila na sprovodu voljenog supruga Halida Bešlića
Evo što znače obilježja na lijesu Halida Bešlića
tradicija i poštovanje
Koja je simbolika obilježja na lijesu Halida Bešlića?
Zaručila se Melina Galić, bivša supruga Harisa Đinovića
godinu dana nakon razvoda
Zaručila se bivša supruga Harisa Džinovića! U bračnu luku uplovit će sa starijim milijunašem
zdravlje
Zastrašujuće otkriće: Više od 99 % ljudi s moždanim ili srčanim udarom imalo je ove znakove upozorenja prije!
Veliko istraživanje
Zastrašujuće otkriće: Više od 99 % ljudi s moždanim ili srčanim udarom imalo je ove znakove upozorenja prije!
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
Nutricionisti otkrivaju
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
10 simptoma koje žene nakon 40-e nikad ne bi trebale ignorirati
Oprez!
10 simptoma koje žene nakon 40-e nikad ne bi trebale ignorirati
zabava
Nadmudrio nepristojnog medvjeda, njegovo rješenje oduševilo internet
Genijalno!
Nadmudrio nepristojnog medvjeda, njegovo rješenje oduševilo internet
Obiteljski izlazak nasmijao cijelu regiju: "Tko nema takvo iskustvo, nije se rodio na Balkanu"
Živa istina
Obiteljski izlazak nasmijao cijelu regiju: "Tko nema takvo iskustvo, nije se rodio na Balkanu"
Vlasnici podijelili snimke mačaka koje otkrivaju njihovu mračnu stranu
Nije im lako
Vlasnici podijelili snimke mačaka koje otkrivaju njihovu mračnu stranu
tech
Kupujete na Temuu? Stručnjak objasnio kakvim se trikovima služe kako bi privukli kupce
Više od 30 trikova
Kupujete na Temuu? Stručnjak objasnio kakvim se trikovima služe kako bi privukli kupce
Rani znak upozorenja? Sindrom nemirnih nogu povećava rizik od ove opake bolesti mozga
Novo istraživanje otkriva
Rani znak upozorenja? Sindrom nemirnih nogu povećava rizik od ove opake bolesti mozga
Patite od sindroma iritabilnog crijeva? Jedna terapija pokazuje velik potencijal u smanjenju simproma, a ne uključuje nikakve lijekove
provedena velika analiza
Patite od sindroma iritabilnog crijeva? Jedna terapija pokazuje velik potencijal u smanjenju simproma, a ne uključuje nikakve lijekove
sport
Hrvatska protiv Brazila i Kolumbije uoči SP 2026.
Finale prije finala
Bombastična vijest: Evo protiv koga će Hrvatska igrati uoči Mundijala
Noćna mora bez kraja: Česi ne mogu kući, ostali zarobljeni na otočju
Nevjerojatno
Noćna mora se nastavlja: Česi ne mogu kući, ostali zarobljeni na otočju
Obala Bjelokosti na nevjerojatan način izborila Svjetsko prvenstvo: Ovo svijet ne pamti!
Strašno
Obala Bjelokosti na nevjerojatan način izborila Svjetsko prvenstvo: Ovo svijet ne pamti!
tv
MasterChef: Požar u MasterChef kuhinji! ''Gledam u to i ne mogu vjerovati što se događa''
NE PROPUSTITE!
Požar u MasterChef kuhinji! ''Gledam u to i ne mogu vjerovati što se događa''
MasterChef: Ivanu Bariću pozlilo, a u mislima mu je bilo samo jedno: "Iznevjerio sam ih!"
SAMO JAKO!
Ivanu Bariću pozlilo, a u mislima mu je bilo samo jedno: "Iznevjerio sam ih!"
Skrivena sudbina: Pronašla joj je novi posao - razgovor je sutra
SKRIVENA SUDBINA
Pronašla joj je novi posao - razgovor je sutra
putovanja
Sočan kolač od mrkve: Malo posla za puno uživanja
Jednostavno
Sočan kolač od mrkve: Malo posla za puno uživanja
Znate li koji je? Bosanskohercegovački grad koji leži na čak devet rijeka
Impresivna okolica
Znate li koji je? Bosanskohercegovački grad koji leži na čak devet rijeka
Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa
Jednostavno, a preukusno
Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa
novac
Više od polovice poduzetnika razmatra preseljenje u inozemstvo. Ovo je najpopularnija destinacija
Nije zbog poreza
Više od polovice poduzetnika razmatra preseljenje u inozemstvo. Ovo je najpopularnija destinacija
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
iznad očekivanja
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
Zašto Trump i desnica žele uništiti milijardera Georgea Sorosa
Česta meta
Zašto Trump i desnica žele uništiti milijardera Georgea Sorosa
lifestyle
Bienenstich ili pčelinji ubod: Recept za kolač koji svi traže
Savršenstvo!
Njemački kolač odličan je primjer da su jednostavne slastice najbolje, zato svi traže baš ovaj recept
Street style: Smeđa boja na zagrebačkoj špici
HIT SEZONE
15 Zagrepčanki odobrilo najveći jesenski trend, sviđa li se vama?
Stan u zagrebačkoj Dubravi uređen s puno duše i šarma
KAO MALI RAJ
Stan u zagrebačkoj Dubravi pun duše i šarma, ali kuhinja je ipak najposebnija
sve
Poznato je zašto Sejda Bešlić nije bila na sprovodu supruga Halida Bešlića
da ti srce pukne!
Otkriveno zašto Sejda nije bila na sprovodu voljenog supruga Halida Bešlića
Evo što znače obilježja na lijesu Halida Bešlića
tradicija i poštovanje
Koja je simbolika obilježja na lijesu Halida Bešlića?
Hrvatska protiv Brazila i Kolumbije uoči SP 2026.
Finale prije finala
Bombastična vijest: Evo protiv koga će Hrvatska igrati uoči Mundijala
Juneći gulaš s kestenima
Neodoljivo uz pire-krumpir

Kada se u loncu susretnu Francuska i jesen: Recept za juneći gulaš s kestenima

Juneći gulaš s kestenima savršeno paše uz pire-krumpir i bez sumnje će oduševiti i ukućane i goste. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Kolač od jabuka i badema Hrana i piće
    Jednostavno i fino

    Bez glutena: Recept za sočni kolač od jabuka i badema

  • Juneći gulaš s kestenima Hrana i piće
    Neodoljivo uz pire-krumpir

    Kada se u loncu susretnu Francuska i jesen: Recept za juneći gulaš s kestenima

  • Lazanje s bundevom i špinatom Hrana i piće
    Kremaste i ukusne

    U bojama jeseni: Recept za lazanje s bundevom i špinatom

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Pun ti je kufer
uvijek istih priča i tema?

Prijavi se na naš
newsletter
i vidjet ćeš
da ćemo kliknuti ;)

Please don't insert text in the box below!
close