• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #Recepti

Mont Blanc koji ćemo danas osvojiti: Recept za genijalni francuski desert od kestena

Iskoristite kestene za neodoljivi francuski klasik - košarice od badema s meringom koje podsjećaju na planinske vrhove...

Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 13.10.2020 11:23 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tortice u „snijegu“ s kremom od kestena francuski su klasik – i predmet obožavanja svih istinskih zaljubljenika u jesenske plodove. Mont Blanc ima nekoliko varijacija, a ako niste vični pečenju kolača i želite najjednostavniju varijantu, uvijek možete kupiti puslice i poslužiti ih u čašama sa šlagom i kremom od kestena.

U trendu Zurich - 5 U unajmljenom stanu? Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata Rižoto od ljute kobasice i graška Izbacite s jelovnika Nemojte ih jesti zimi: 7 namirnica koje trebamo izbjegavati na kraju godine Mikonos Zamke za turiste? "Ajme, majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike

Sastojci za Mont Blanc:

Meringue:

150 g bjelanjaka
300 g šećera

Košarice:

120 g maslaca
80 g šećera u prahu
50 g jaja
30 g mljevenih badema
210 g brašna
1 prstohvat soli
2 g ekstrakta vanilije
2 g praška za pečenje

Slastičarska krema:

25 cl mlijeka
1/2 mahune vanilije
3 žumanjka
50 g šećera u prahu
20 g jestivog škroba
25 g maslaca

Krema od badema:

60 g maslaca
60 g šećera u prahu
60 g mljevenih badema
1 jaje
7 g jestivog škroba
100 g slastičarske kreme
5 cl tamnog ruma

Krema chantilly:

30 cl vrhnja za šlag
50 g šećera
6 g fiksatora za šlag (kremfix, šlag fix)

Krema od kestena: 

120 g paste od kestena
300 g pirea od kestena
5 cl ruma

Za ukrašavanje: 

Glazirani kesteni

Priprema:

1. Za meringue bjelanjke stavite u posudu pa dodajte šećer i izmiješajte pjenjačom. Stavite iznad posude s vrućom vodom pa kuhajte na pari miješajući. Pazite da jaja ne koaguliraju – kad se smjesa ugrije, miksajte dok ne dobijete čvrsti snijeg. Smjesu stavite u slastičarsku vrećicu pa istisnite na papir za pečenje. Krugovi neka budu promjera od oko 4,5 cm debljine od 1 do 2 cm. Pecite na 80-100 °C najmanje sat i pol pa ih ostavite da se osuše u ugašenoj pećnici preko noći.

2. Pripremite sastojke za košarice. Stavite omekšali maslac u posudu za miksanje pa dodajte šećer u prahu, mljevene bademe, sol i par kapi ekstrakta od vanilije, istučeno jaje i brašno. Miksajte najprije na nižoj brzini, a zatim je pojačavajte dok tijesto ne postane homogeno, ali ne suviše razrađeno. Stavite u hladnjak na najmanje pola sata.

3. Pripremite sastojke za slastičarsku kremu. Mahunu vanilije prerežite po dužini pa izvucite sadržaj. Izmiješajte bjelanjke i šećer pjenjačom. Dodajte jestivi škrob pa izmiješajte. Zagrijte mlijeko i prije nego što počne ključati, prelijte ga preko smjese žustro miješajući pa ulijte u lonac u kojem je bilo mlijeko. Kuhajte nekoliko minuta na srednje jakoj vatri, usput miješajući. Dodajte vaniliju i maslac narezan na kocke pa umiješajte. Prebacite smjesu u posudu, poravnajte lopaticom i prekrijte folijom.

4. Za kremu od badema prosijte šećer u prahu i škrob te dodajte u posudu s omekšalim maslacem pa dodajte mljevene bademe i jaje te promiješajte. Dodajte 100 g slastičarske kreme koju ste pripremili (trebala bi biti hladna) pa zatim umiješajte rum.

5. Na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte tijesto od badema pa ga razrežite na krugove. Služeći se kalupom oblikujte košarice od tijesta i slastičarskom vrećicom istisnite kremu od badema. Pecite na 180 °C 15 do 30 minuta. Izvadite košarice iz pećnice pa ih izvucite iz kalupa neka se ohlade.

6. Za chantilly kremu u posudi pomiješajte šećer, vrhnje i stabilizator pa izmiksajte dok ne dobijete čvrstu teksturu. Napunite slastičarsku vrećicu kremom. Na svaku košaricu stavite po jedan meringue pa istisnite kreme oko svake – najprije po rubovima, a zatim i po vrhu.

7. Pripremite sastojke za kremu od kestena. Izmiksajte sve sastojke pa smjesu prebacite u slastičarsku vrećicu s malim otvorom. Ukrasite košarice tako da prekriju bijelu kremu. Na svaku košaricu stavite glazirani kesten.

  • #Recepti
  • #mont blanc
  • #kesteni
  • #desert
  • #bademi
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Tragovi JNA u prekrasnoj Boki: Napušten tunel za podmornice Rose
Beton i hrđa
Tragovi JNA u prekrasnoj Boki: Napušten tunel za podmornice Rose
Piletina kao iz najboljih restorana
Morate isprobati
Sedam kuharskih trikova za prefinu piletinu kao iz najboljih restorana
Nasilje u kuhinji: Francuska zviždačica otkriva što se zapravo događa iza zatvorenih vrata vrhunskih restorana
Toksična gastronomija
Nasilje u kuhinji: Francuska zviždačica otkriva što se zapravo događa iza zatvorenih vrata vrhunskih restorana
"Ajme majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike
Zamke za turiste?
"Ajme, majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike
Obrnuti vodopad Naneghat u Indiji
Prirodni fenomen
Obrnuti vodopad: Tajanstveno mjesto na kojem se voda "penje", a ne slijeva niz planinu
Recept za nestrpljive: Slatko-ljuta piletina koja će vas osvojiti na prvu
Za 20 minuta
Recept za nestrpljive: Slatko-ljuta piletina koja će vas osvojiti na prvu
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
U unajmljenom stanu?
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
Nemojte ih jesti zimi: 7 namirnica koje trebamo izbjegavati na kraju godine
Izbacite s jelovnika
Nemojte ih jesti zimi: 7 namirnica koje trebamo izbjegavati na kraju godine
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
Za svačiji džep
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
Danilo: arheološko blago u blizini Šibenika
Nedovoljno poznato, a zgodno
Jeste li čuli za Danilo? Blago u blizini Šibenika koje rijetko gdje možete vidjeti u svijetu
"Ajme majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike
Zamke za turiste?
"Ajme, majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike
U susjedstvu: Nacionalni park do kojega vodi cesta koja je - avantura za sebe
NP Lovćen
U susjedstvu: Nacionalni park do kojega vodi cesta koja je - avantura za sebe

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Izgladnjeli, otvorenih rana, zanemarivani: Iz međimurskih romskih naselja svake godine se spasi 700 pasa, ali problem ne prestaje
Večeras u Provjerenom
Užas na sjeveru Hrvatske: "Noge su mu bile oglodane do kostiju s ogromnim ranama, želudac pun kamenja"
Automobil je naletio na ženu, umrla je na licu mjesta
užas u zelini
Automobil naletio na ženu, umrla je na licu mjesta
Starica uhićena u bjelovarskoj bolnici
Priča s tužnom pozadinom
Vijest o uhićenju bake (82) uznemirila je Hrvatsku: "Situacija je postala neizdrživa..."
show
Doris Dragović o novom albumu, svom starom hitu koji je postao nova himna nogometaša Hajduka, ali i operaciji kojoj se nedavno podvrgnula
''doktor je odlučio što treba''
Doris Dragović o nedavnoj operaciji: ''Valjalo je to riješiti...''
Tko je nova Miss Universe Fatima Bosch?
odnijela pobjedu
Tko je nova Miss Universe? Iza nje je ogroman skandal s početka izbora
Je li Laura Gnjatović trebala proći u top 12 na izboru za Miss Universe?
recite nam u anketi!
Je li naša Laura Gnjatović trebala proći u top 12 na svjetskom izboru za Miss?
zdravlje
Rak jetre: Uzrok, simptomi, liječenje, prognoza – sve je tu!
Jedan od najsmrtonosnijih tumora
Rak jetre: Uzrok, simptomi, liječenje, prognoza – sve je tu!
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Simptomi bolesti gušterače: Kako i gdje boli?
Piše liječnik
Simptomi bolesti gušterače: Kako i gdje boli?
zabava
Svi se sprdaju s nastupom Miss Norveške, no ovaj je meme najbolji
Urnebesno
Svi se sprdaju s nastupom Miss Norveške, no ovaj je meme najbolji
Ovakvo prijevoza ima samo u Hrvatskoj! Pogledajte kako je osigurao teret
Zanimljivo rješenje
Ovakvog prijevoza ima samo u Hrvatskoj! Pogledajte kako je osigurao teret
U moru nepropisnog parkinga ovo je kralj! Scena iz Splita nasmijala domaću publiku
Nezgodno
U moru nepropisnog parkinga ovo je kralj! Scena iz Splita nasmijala domaću publiku
tech
Brat i sestra Habada ostaju u Slavoniji, uzgajaju lješnjak i stvaraju vrhunske proizvode!
Startaj Hrvatska 2025.
Brat i sestra Habada ostaju u Slavoniji, uzgajaju lješnjak i stvaraju vrhunske proizvode!
Jesmo li pronašli izgubljenu Atlantidu? Ovaj istraživač tvrdi da zna gdje je
Sad je potrebno iskopavati
Jesmo li pronašli izgubljenu Atlantidu? Ovaj istraživač tvrdi da zna gdje je
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
Sad znamo i to
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
sport
Reprezentacija dobila novog sponzora: Možda ste za njega čuli, ali malo vas si je nešto njegovo priuštilo
KANADSKI BREND
Reprezentacija dobila novog sponzora: Možda ste za njega čuli, ali malo vas si je nešto njegovo priuštilo
Tužna vijest iz Njemačke: Umro Dieter Herzog
Počivao u miru
Tužna vijest iz Njemačke: Umro član sjajne generacije koja je osvojila SP
Bizarna situacija: Rosario novi prvak Argentine nakon promjene pravila
Eh, svašta
Bizarna situacija: Završilo prvenstvo, promijenili pravila i imenovali novog prvaka!
tv
MasterChef: "Najbrži" kandidat MasterChefa iskreno progovorio: "Napravio sam glupost!"
NAPUSTIO NATJECANJE
"Najbrži" kandidat MasterChefa iskreno progovorio: "Napravio sam glupost!"
U dobru i zlu: Sve se više zbližavaju – hoće li njihov odnos prerasti u nešto više?
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Sve se više zbližavaju – hoće li njihov odnos prerasti u nešto više?
Kumovi: Još će neko vrijeme ostati glavna tema Zaglava
KUMOVI
Kumovi: Još će neko vrijeme ostati glavna tema Zaglava
putovanja
"Ajme majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike
Zamke za turiste?
"Ajme, majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike
Nemojte ih jesti zimi: 7 namirnica koje trebamo izbjegavati na kraju godine
Izbacite s jelovnika
Nemojte ih jesti zimi: 7 namirnica koje trebamo izbjegavati na kraju godine
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
U unajmljenom stanu?
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
novac
Krenuli su iz Splita i iz distribucije prešli u proizvodnju, a sada najavljuju i pogon pored Zagreba
Preuzeli Katran
Krenuli su iz Splita i iz distribucije prešli u proizvodnju, a sada najavljuju i pogon pored Zagreba
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Nije više za život: Smrtonosno zagađenje u metropoli godišnje odnese više od 17.000 života
Grad koji ubija
Nije više za život: Smrtonosno zagađenje u metropoli godišnje odnese više od 17.000 života
lifestyle
Miss Universe Hrvatske Laura Gnjatović u crvenoj večernoj haljini brenda Leila Design
Spektakularno izdanje
Za ovakvu divu crvena je jedini izbor: Naša Miss Universe opčinila pozornicu stavom i ljepotom
Bojana Gregorić Vejzović u trapericama širokih nogavica i sivom kaputu
Lako se kopira
Bojana Gregorić Vejzović: Tako obična kombinacija koja izgleda vrhunski, ne trebaju joj nikakvi dodaci
Laura Gnjatović predstavila nacionalni kostim na izboru za Miss Universe
IZAZVALA ODUŠEVLJENJE
Naša Miss Universe na svjetskom izboru predstavila nacionalni kostim, izgledala je predivno
sve
Doris Dragović o novom albumu, svom starom hitu koji je postao nova himna nogometaša Hajduka, ali i operaciji kojoj se nedavno podvrgnula
''doktor je odlučio što treba''
Doris Dragović o nedavnoj operaciji: ''Valjalo je to riješiti...''
Reprezentacija dobila novog sponzora: Možda ste za njega čuli, ali malo vas si je nešto njegovo priuštilo
KANADSKI BREND
Reprezentacija dobila novog sponzora: Možda ste za njega čuli, ali malo vas si je nešto njegovo priuštilo
Miss Universe Hrvatske Laura Gnjatović u crvenoj večernoj haljini brenda Leila Design
Spektakularno izdanje
Za ovakvu divu crvena je jedini izbor: Naša Miss Universe opčinila pozornicu stavom i ljepotom
Kolač od jabuka i badema
Jednostavno i fino

Bez glutena: Recept za sočni kolač od jabuka i badema

Kolač od jabuka i badema radi se od bademova brašna, pa je idealan za sve one koji izbjegavaju gluten. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Kolač od jabuka i badema Hrana i piće
    Jednostavno i fino

    Bez glutena: Recept za sočni kolač od jabuka i badema

  • Juneći gulaš s kestenima Hrana i piće
    Neodoljivo uz pire-krumpir

    Kada se u loncu susretnu Francuska i jesen: Recept za juneći gulaš s kestenima

  • Slatko-ljuta piletina Hrana i piće
    Za 20 minuta

    Recept za nestrpljive: Slatko-ljuta piletina koja će vas osvojiti na prvu

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close