Osim što omekšava meso, cola pruža i dozu slatkoće pa se može koristiti za mariniranje, ali i kao dodatak umacima koji se dugo krčkaju. A upravo je fini komad junetine odličan za dužu pripremu kako bi meso lijepo omekšalo. Pripremite ga u istom loncu s povrćem i krumpirom kako biste dobili fini ručak.

Sastojci za junetinu u umaku od cole:

  • 1800 g juneće lopatice
  • 1 srednji luk
  • 2 dl crnog vina
  • 2 žlice paste od rajčice
  • 4 mrkve
  • 1 manji komad celera
  • 500 g krumpira
  • 1 žlica škrobnog brašna
  • 700 ml goveđe juhe
  • 335 ml cole
  • 1 lovorov list
  • sol i papar
U trendu Alžir - 3 Bagatela! Ručak 3 eura, kava 30 centi: Mediteranska zemlja iznimne ljepote koja turistima prolazi ispod radara Kućica Noni za robinzonski odmor na Krku, Airbnb - 3 Usred šume 15 minuta hoda do prve plaže: Ova kućica na Krku prava je oaza mira Vranjic nazivaju Malom Venecijom Podijelilo mišljenja Znate li gdje se nalazi hrvatska "Mala Venecija"? Pitanje koje je izazvalo pobunu u komentarima na našem portalu


Priprema:

  1. Posolite i popaprite meso najmanje 45 minuta prije pripreme pa stavite u hladnjak i izvadite da odstoji na sobnoj temperaturi 1/2 sata prije pečenja.
  2. Narežite luk, mrkvu, celer i krumpir. Pomiješajte mješavinu goveđu juhu, colu i gustin pa ostavite sa strane.
  3. Meso popržite sa svih strana u velikom loncu pa ga izvadite van. U istom loncu popržite luk. Kada postane staklast vratite meso i dodajte ostalo povrće i vino. Ostavite da kratko krčka pa dodajte mješavinu s colom, pastu od rajčice i lovorov list.
  4. Dolijte juhe tako da meso i povrće budu pokriveni. Krčkajte najmanje tri sata, dok meso ne omekša. Na pola kuhanja dodajte krumpir narezan na ploške. Prema potrebi dodajte vode.
  5. Meso i povrće procijedite od umaka. Ako je umak previše rijedak reducirajte ga krčkanjem, a prema potrebi dodajte mu i malo krušnih mrvica ili zobenih mekinja.