Osim što omekšava meso, cola pruža i dozu slatkoće pa se može koristiti za mariniranje, ali i kao dodatak umacima koji se dugo krčkaju. A upravo je fini komad junetine odličan za dužu pripremu kako bi meso lijepo omekšalo. Pripremite ga u istom loncu s povrćem i krumpirom kako biste dobili fini ručak.
Sastojci za junetinu u umaku od cole:
- 1800 g juneće lopatice
- 1 srednji luk
- 2 dl crnog vina
- 2 žlice paste od rajčice
- 4 mrkve
- 1 manji komad celera
- 500 g krumpira
- 1 žlica škrobnog brašna
- 700 ml goveđe juhe
- 335 ml cole
- 1 lovorov list
- sol i papar
Priprema:
- Posolite i popaprite meso najmanje 45 minuta prije pripreme pa stavite u hladnjak i izvadite da odstoji na sobnoj temperaturi 1/2 sata prije pečenja.
- Narežite luk, mrkvu, celer i krumpir. Pomiješajte mješavinu goveđu juhu, colu i gustin pa ostavite sa strane.
- Meso popržite sa svih strana u velikom loncu pa ga izvadite van. U istom loncu popržite luk. Kada postane staklast vratite meso i dodajte ostalo povrće i vino. Ostavite da kratko krčka pa dodajte mješavinu s colom, pastu od rajčice i lovorov list.
- Dolijte juhe tako da meso i povrće budu pokriveni. Krčkajte najmanje tri sata, dok meso ne omekša. Na pola kuhanja dodajte krumpir narezan na ploške. Prema potrebi dodajte vode.
- Meso i povrće procijedite od umaka. Ako je umak previše rijedak reducirajte ga krčkanjem, a prema potrebi dodajte mu i malo krušnih mrvica ili zobenih mekinja.