Rumunjska juha od mesnih okruglica ili ciorba de perisoare dovoljno je zasitna da posluži kao glavno jelo koje će vas zasititi, ali i oduševiti mirisima i okusima.

Sastojci za rumunjsku juhu:

Mesne okruglice:

  • 450 g mljevenog mesa
  • 1 jaje
  • 2 žlice kopra (nasjeckanog)
  • 2 žlice peršina (nasjeckanog)
  • 1/4 šalice riže
  • 1/4 šalice krušnih mrvica
  • 1/2 žličice soli ili po ukusu
  • 1/2 žličice papra

Za juhu:

  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 veći luk
  • 2 velike mrkve
  • 1 komad celera
  • 1/2 žličice soli ili po ukusu
  • 1/2 žličice papra
  • 2 žlice paste od rajčice
  • 4 šalice pileće juhe
  • 4 šalice vode
  • 3 žlice limunovog soka
  • 1 list lovora
  • 1 jaje
  • 2 velika krumpira
  • peršin za ukras

Priprema rumunjske juhe:

  1. Stavite sve sastojke za mesne okruglice u posudu i dobro promiješajte. Uzimajte malo po malo smjese pa oblikujte okruglice promjera oko 2,5 cm pa ih stavite u hladnjak.
  2. Zagrijte maslinovo ulje pa dodajte sjeckani luk, mrkvu i celer pa pržite oko pet minuta ili dok luk ne postane proziran. Začinite solju i paprom. Umiješajte pastu od rajčice, pa dodajte pileću juhu i vodu. Dodajte lovorov list. Pustite da prokuha pa dodajte jednu po jednu okruglicu. Kuhajte 10-ak minuta ili dok se ne dignu. Krumpir narežite na kockice pa ga stavite kuhati.
  3. Začinite juhu soli i paprom pa dodajte limunov sok prema potrebi. Polako ulijte jaje u neprekidnom mlazu brzo miješajući. Ubacite kockice krumpira pa poslužite s peršinom i kiselim vrhnjem. Izvadite lovor i poslužite. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju