Rumunjska juha od mesnih okruglica ili ciorba de perisoare dovoljno je zasitna da posluži kao glavno jelo koje će vas zasititi, ali i oduševiti mirisima i okusima.
Sastojci za rumunjsku juhu:
Mesne okruglice:
- 450 g mljevenog mesa
- 1 jaje
- 2 žlice kopra (nasjeckanog)
- 2 žlice peršina (nasjeckanog)
- 1/4 šalice riže
- 1/4 šalice krušnih mrvica
- 1/2 žličice soli ili po ukusu
- 1/2 žličice papra
Za juhu:
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 veći luk
- 2 velike mrkve
- 1 komad celera
- 1/2 žličice soli ili po ukusu
- 1/2 žličice papra
- 2 žlice paste od rajčice
- 4 šalice pileće juhe
- 4 šalice vode
- 3 žlice limunovog soka
- 1 list lovora
- 1 jaje
- 2 velika krumpira
- peršin za ukras
Priprema rumunjske juhe:
- Stavite sve sastojke za mesne okruglice u posudu i dobro promiješajte. Uzimajte malo po malo smjese pa oblikujte okruglice promjera oko 2,5 cm pa ih stavite u hladnjak.
- Zagrijte maslinovo ulje pa dodajte sjeckani luk, mrkvu i celer pa pržite oko pet minuta ili dok luk ne postane proziran. Začinite solju i paprom. Umiješajte pastu od rajčice, pa dodajte pileću juhu i vodu. Dodajte lovorov list. Pustite da prokuha pa dodajte jednu po jednu okruglicu. Kuhajte 10-ak minuta ili dok se ne dignu. Krumpir narežite na kockice pa ga stavite kuhati.
- Začinite juhu soli i paprom pa dodajte limunov sok prema potrebi. Polako ulijte jaje u neprekidnom mlazu brzo miješajući. Ubacite kockice krumpira pa poslužite s peršinom i kiselim vrhnjem. Izvadite lovor i poslužite.