Avgolemono je grčki umak od temeljca, jaja i limuna, a ime dijeli i s finom pilećom juhom kojoj služi kao baza. Idealna je za pripremu kada vam ostane višak pečene ili kuhane piletine, a jede vam se nešto brzo gotovo, toplo i neodoljivo na žlicu. Kremasta nota koju juha avgolemono duguje žumanjcima, kao i mirisni limun razlozi su zbog koje je Grci obožavaju.


Sastojci za grčku juhu: 


½ šalice sitno nasjeckane mrkve
½ šalice sitno nasjeckanog celera
1 mladi luk
2 češnja češnjaka
8 šalica pileće juhe
2 lovorova lista
1 šalica riže
2 komada kuhanih pilećih prsa
½ šalice svježe iscijeđenog soka od limuna
2 velika jaja
maslinovo ulje
peršin za ukras
sol, papar

Priprema: 

  1. U loncu zagrijte 1 žlicu maslinovog ulja na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckanu mrkvu, celer i luk, promiješajte te dodajte sjeckani češnjak.
     
  2. Dodajte pileću juhu i lovor pa pojačajte vatru. Nakon što zakipi, dodajte rižu, sol i papar. Uključite vatru na srednje jaku i kuhajte 20 minuta ili dok riža ne omekša. Zatim umiješajte kuhanu piletinu razdvojenu na rezance ili narezanu na komadiće.
     
  3. Za pripremu umaka od jaja i limuna, u posudi pomiješajte sok od limuna i jaja. Miješajući dodajte 2 kutlače vruće juhe kako bi se jaja temperirala. Kada se potpuno sjedine, dodajte umak u pileću juhu i promiješajte. Odmah maknite s vatre.
     
  4. Po želji ukrasite svježim peršinom.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju