Slanutak je superzdrava namirnica. Ne samo da obiluje bjelančevinama već je i prepun prehrambenih vlakana, a ne treba zanemariti ni antioksidanse, željezo, magnezij, kalij te vitamine A, E i C. Volimo ga u varivima, humusu, a hrskavi slanutak iz pećnice vrlo je popularna grickalica u svijetu – osobito u Turskoj i na Bliskom istoku.
Hrskavi slanutak leblebi često je pikantan, ali može biti i sladak, u šećeru, čokoladi, s klinčićima… U Tunisu se pak taj naziv koristi za popularnu juhu od slanutka, jaja i kruha koja se jede za doručak.
Bilo slani ili slatki – hrskavi slanutak priprema se bez muke. Najviše vremena odlazi na kuhanje, a ako koristite onaj iz limenke, skratit ćete pripremu.
Kuhani slanutak procijedi se i dobro osuši u kuhinjskom ručniku pa prelije maslinovim ili kokosovim uljem te prema želji posipa začinima. Nakon toga se peče na 200 do 210 Celzijevih stupnjeva oko 30-40 minuta, najbolje na limu obloženom papirom za pečenje.
Za slanu varijantu hrskavog slanutka bacite pogled na ovaj tekst, a isprobati možete i slatku varijantu koja je na društvenim mrežama postala viralni hit jer to jedu oni koji su na dijetama koje ne dopuštaju slatke i masne deserte.
Sastojci za hrskavi slanutak u čokoladi:
400 g kuhanog slanutka
100 g tamne čokolade
ulje za pečenje
Priprema:
1. Kuhani slanutak procijedite i osušite u kuhinjskom ručniku pa prelijte maslinovim ili kokosovim uljem. Pecite ga na 200 stupnjeva oko 30-40 minuta na limu obloženom papirom za pečenje.
2. Čokoladu slomite na kockice pa stavite u zdjelu. Dodajte još vruć slanutak pa miješajte dok se ne ravnomjerno ne obloži čokoladom.
3. Izvadite ga žlicom u posudu prekrivenu papirom za pečenje i prebacite u hladnjak da se čokolada stisne.