Suhi slanutak ili slanutak u konzervi jedna je od najboljih namirnica koje možete imati u smočnici.

Riječ je o vrlo fleksibilnom i zasitnom izvoru bjelančevina biljnog porijekla s kojim možete raditi variva, juhe, salate i razna druga jela. Možete ih čak ispeći u pećnici.

Hrskavi slanutak iz pećnice vrlo je popularna grickalica u svijetu, a za njezinu pripremu nije vam potrebno puno vremena, sastojaka ni truda. Idealna je za eksperimentiranje s različitim začinima.

Slanutak Hrana i piće Prijatelj mišića i zdrave dijete: Namirnica koja ima više proteina od jaja

Možete je začiniti s čilijem ili crvenom paprikom, dodati joj mediteransko začinsko bilje ili zapeći s parmezanom.

Sastojci za hrskavi slanutak iz pećnice:
1 konzerva slanutka od 400 ml
1-2 žlice maslinova ili nekog drugog ulja
1 čajna žličica začinske mješavine po želji
sol i papar po želji

Priprema:
1. Otvorite konzervu slanutka, ocijedite tekućinu – aquafabu – u kojoj je slanutak bio te dobro isperite mahunarke.

Aquafaba - 4 Hrana i piće Neočekivana zamjena za jaja od 5 kuna za kojom "lude" na Facebooku

2. Želite li ekstrahrskave slanutke, uzmite si vremena te odvojite bijelu ovojnicu od ploda.

3. Slanutak dobro posušite papirnatim ručnikom.

4. Pomiješajte slanutak s uljem te odabranim začinima.

5. Slanutak stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 175 Celzijevih stupnjeva oko 45 minuta, odnosno dok ne postane hrskav.

Varivo od slanutka Hrana i piće Dalmatinska čičvarda: Recept za najfinije varivo od slanutka

Na pola pečenja izvadite ih iz pećnice, sve dobro promiješajte i vratite u pećnicu.

6. Poslužite kao samostalnu grickalicu ili kao prilog drugim jelima. Dobar tek!