Iza naziva „pomme soufflé“ neki bi pomislili da se krije kakav slatki nabujak, no zapravo je riječ o superhrskavim prženim krumpirićima koji su, kao i brojne druge stvari u životu, nastali potpuno slučajno.

Otac malih napuhanih grickalica je Jean-Louis Francoise-Collinet, koji je osmislio i slavni umak béarnaise. Jednom prilikom, kad su mu se važni gosti ispričali da će zakasniti na večeru, chef je podgrijao krumpiriće, a oni su se na njegovo iznenađenje napuhali i postali prefini.

Na nižoj temperaturi ulja krumpiri stvaraju opnu zbog koje para nema gdje izaći pa dobivaju karakterističan "napuhan" oblik. Kako biste napravili napuhane krumpiriće, trebat će vam dvije tave, obilje ulja, termometar i mandolina, ili nož kojim možete izrezati krumpir na tanke ploške. Najbolje je od svega što prvi dio pečenja možete riješiti unaprijed pa dovršiti krumpiriće pred gostima.

Valja imati na umu da tavama treba baratati oprezno kako bi se spriječio rizik od nezgoda. Stoga je korisno imati duge rukave i kuhinjske rukavice. 

Mladi krumpir nije najbolji izbor ako želite hrskavi pomfrit, stoga je bolje koristiti krumpire brašnastih sorti. Bloger Thierry Rautureau na internetskoj stranici Famous Idaho Potatoes predlaže da krumpiriće poslužite s umakom aioli, sličnom majonezi koji je radi od žumanjaka, ulja, češnjaka, senfa i limunova soka. U nastavku je njegov recept, a u videu ispod možete vidjeti još dvije varijacije na temu. 

Sastojci za napuhani krumpir: 

4 krumpira
ulje za prženje
sol

Priprema:

1. Ogulite krumpire i mandolinom ili oštrim nožem narežite ih na ploške debljine 2,5 mm - 3,5 mm, kojima zatim odrežite rubove tako da imaju pravokutan oblik. Ploške posušite papirnatim ručnikom.  

2. Ulijte ulje u dvije manje duboke tave ili lonca. Neka temperatura ulja u prvoj tavi neka bude 160, a u drugoj 185 Celzijevih stupnjeva.

3. Oprezno spustite po nekoliko ploški krumpira u prvu tavu pa je nježno tresite. Nakon pet do šest minuta ploške bi se trebale početi lagano napuhavati. Pržite ih još tri minute dok se ne napuhnu skroz.

4. Prebacite krumpire šupljikavom žlicom u tavu s toplijim uljem pa ih pecite još dvije do tri minute dok ne postanu hrskavi. Prebacite ih na kuhinjski papir da upije višak masnoće pa posolite. Ponavljajte postupak dok ne ispržite sve ploške. 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju