Granola je mješavina žitarica, suhog voća, orašastih plodova i raznih začina koja se jede diljem svijeta za doručak, međuobrok ili čak desert. Najčešće se poslužuje uz mlijeko ili jogurt.
Granola je popularan izbor za doručak i u Hrvatskoj. Možete je kupiti u brojnim trgovinama, ali i vrlo lako napraviti domaću verziju kod kuće.
Postoje stotine različitih recepata, metoda pripreme i okusnih kombinacija. Mi vam donosimo recept za onu najjednostavniju, za koju će vam biti potrebno tek oko pet minuta termičke obrade – na štednjaku.
Najbolje od svega? Recept je vrlo fleksibilan te se može prilagođavati vlastitim željama i raspoloživim namirnicama. Napravite granolu s listićima badema, oraha ili lješnjaka, sušenim marelicama, grožđicama ili šljivama te drugim namirnicama po želji.
Sastojci za granolu (4 do 6 osoba):
- 200 g zobenih pahuljica
- 150 g sušenog voća
- 150 g orašastog voća po želji
- 125 ml javorova sirupa ili meda
- 2 žlice kokosova ulja
- ½ čajne žličice cimeta
- ½ čajne žličice ekstrakta vanilije
- prstohvat soli
Priprema granole:
- U velikoj tavi rastopite kokosovo ulje i dodajte mu javorov sirup.
- Ubacite zobene pahuljice, nasjeckano orašasto voće i prstohvat soli pa sve zajedno miješajte i termički obrađujte tri do četiri minute. Zobene pahuljice i orašasto voće bi trebali biti lijepo tostirani i u potpunosti prekriveni umakom.
- Uklonite tavu sa štednjaka pa tada dodajte nasjeckano sušeno voće, cimet i ekstrakt vanilije. Sve dobro promiješajte i pustite da se ohladi prije posluživanja.
- Poslužite s mlijekom ili jogurtom te svježim voćem po želji. Dobar tek!