Granola je mješavina žitarica, suhog voća, orašastih plodova i raznih začina koja se jede diljem svijeta za doručak, međuobrok ili čak desert. Najčešće se poslužuje uz mlijeko ili jogurt.

Granola je popularan izbor za doručak i u Hrvatskoj. Možete je kupiti u brojnim trgovinama, ali i vrlo lako napraviti domaću verziju kod kuće.

Postoje stotine različitih recepata, metoda pripreme i okusnih kombinacija. Mi vam donosimo recept za onu najjednostavniju, za koju će vam biti potrebno tek oko pet minuta termičke obrade – na štednjaku.

Granola Hrana i piće Granola košarice: Recept zbog kojeg ćete obožavati doručak

Najbolje od svega? Recept je vrlo fleksibilan te se može prilagođavati vlastitim željama i raspoloživim namirnicama. Napravite granolu s listićima badema, oraha ili lješnjaka, sušenim marelicama, grožđicama ili šljivama te drugim namirnicama po želji.

Sastojci za 4 do 6 osoba:

200 g zobenih pahuljica
150 g sušenog voća
150 g orašastog voća po želji
125 ml javorova sirupa ili meda
2 žlice kokosova ulja
½ čajne žličice cimeta
½ čajne žličice ekstrakta vanilije
prstohvat soli

Domaću granolu lako je napraviti i kod kuće Hrana i piće Samo 6 sastojaka! Najlakši recept za domaću granolu koju baš svatko može napraviti

Priprema:

1. U velikoj tavi rastopite kokosovo ulje i dodajte mu javorov sirup.

2. Ubacite zobene pahuljice, nasjeckano orašasto voće i prstohvat soli pa sve zajedno miješajte i termički obrađujte tri do četiri minute. Zobene pahuljice i orašasto voće bi trebali biti lijepo tostirani i u potpunosti prekriveni umakom.

3. Uklonite tavu sa štednjaka pa tada dodajte nasjeckano sušeno voće, cimet i ekstrakt vanilije. Sve dobro promiješajte i pustite da se ohladi prije posluživanja.

4. Poslužite s mlijekom ili jogurtom te svježim voćem po želji. Dobar tek!

Gotovo za 10 minuta: Recept za božanstveni francuski tost s Nutellom Francuski tost - 4 Francuski tost - 3 Francuski tost - 2 +1 Francuski tost - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju