Granola je vrlo ukusno jelo prepuno hranjivih tvari koje je prvi izumio američki liječnik James Caleb Jackson sredinom 19. stoljeća.

Danas se na tržištu mogu naći različite vrste granole, no ovaj proizvod vrlo se lako priprema u vlastitom domu. Izvrsno je rješenje kada se želite riješiti određenih namirnica koje su pri kraju roka trajanja.

Donosimo vam najlakši recept za pripremu domaće granole koji se lako može prilagoditi vlastitim željama i ukusima.

Granola Hrana i piće Granola košarice: Recept zbog kojeg ćete obožavati doručak

Sastojci za granolu:
360 grama zobenih pahuljica (tvrde)
140 grama badema
120 grama kokosova ulja
120 grama meda
100 grama oraha
100 grama grožđica

Priprema:
1. U zdjeli pomiješajte zobene pahuljice s nasjeckanim bademima i orasima.

2. Rastopite kokosovo ulje i pomiješajte ga s medom.

3. Zaslađeno kokosovo ulje prelijte u zdjelu sa zobenim pahuljicama i dobro sve zajedno promiješajte.

Palačinke s heljdom Hrana i piće Slasna ideja! Hrskava heljda koja se dodaje salatama, ali i desertima

4. Prebacite smjesu na plitki lim za pečenje i razvucite je u tankom sloju.

5. Stavite granolu u prethodno zagrijanu pećnicu na 160 Celzijevih stupnjeva oko 15 minuta. Promiješajte i vratite u pećnicu na oko još 10 do 15 minuta dok sve zajedno nije tostirano po vašoj želji.

6. Izvadite granolu da se ohladi pa ju pomiješajte s grožđicama.

7. Spremite u staklenku i držite u smočnici. Poslužite s mlijekom ili jogurtom i svježim voćem po želji. Dobar tek!

Savjet plus:
Ovo je recept koji se može prilagođavati individualnim željama i potrebama. Ne volite orahe? Umjesto njih stavite lješnjake, indijske oraščiće ili čak kikiriki. Na raspolaganju su vam i brojne sjemenke poput bučinih ili suncokretovih. Vegan ste? Umjesto meda koristite javorov, agavin sirup ili slične zaslađivače biljnog porijekla.

Ne volite grožđice? U granolu dodajte sušene marelice, šljive ili čak goji bobice. Nemate kokosova ulja u kući? Poslužiti se možete čak i maslinovim uljem ili maslacima od orašastih plodova. Ovo je osnovni recept s kojim možete eksperimentirati koliko god želite.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju