Ususret zimskim radostima lijepo je podsjetiti se specijaliteta koji su nekima dovoljni da otputuju na europska skijališta, iako možda nisu najspretniji na snijegu niti je zima njihovo godišnje doba.

U trendu Hrskava i sočna piletina Provjeren recept Probajte, bit će vam drago: Za uvijek sočnu piletinu treba vam samo jedan sastojak Sir se ne bi trebao čuvati u proziirnoj plastičnoj foliji - 1 Nemojte ovo raditi Najveća greška koju radimo kad kupimo sir u trgovini i donesemo ga kući Indijanska banana u Donjoj Bistri na plantaži Ivana Šuloga - 5 Ljekovito blago U lišću ovoga voća nalazi se tvar koja ubija stanice raka, raste i u Hrvatskoj, a kilogram plodova košta oko 10 eura

Jedan od omiljenih zalogaja austrijskih skijališta naša je današnja tema, i zato vam predstavljamo jednostavan recept za germknedle, a prvi zalogaj automatski će vas teleportirati na sunčane padine pune snijega.

Germknedla (njem. Germknödel) austrijska je slastica napravljena od dizanog tijesta koje se puni džemom ili neki drugim namazom te kuha na pari. Zavrnite rukave i postanite majstor zanata uz naš recept.

Sastojci za germknedle:

  • 500 g bijelog brašna
  • 7 g instant kvasca
  • 1 čajna žličica soli
  • 65 g šećera
  • 70 g otopljenog maslaca
  • 250 ml punomasnog mlijeka
  • 1 jaje
  • 1 žumanjak
  • 1 jaje
  • ½ čajne žličice ekstrakta vanilije

Sastojci za nadjev:

  • 10 žličica Nutelle

Priprema germknedli:

  1. Pomiješajte suhe sastojke (brašno, kvasac, sol i šećer) s mokrima (maslac, mlijeko, jaje, dodatni žumanjak i ekstrakt vanilije) pa ih mijesite oko deset minuta. Trebali biste dobiti mekano i glatko tijesto koje nije ni preljepljivo ni presuho.
  2. Stavite tijesto u plastičnu posudu, prekrijte ga krpom i pustite da se diže sat ili dva, dok se ne udvostruči njegov volumen. Što je prostorija toplija, to će se tijesto brže dići.
  3. Lagano pobrašnite podlogu na kojoj ćete razvući tijesto. Tijesto razvucite u oblik kobasice te podijelite na deset jednakih komada.
  4. Svaki komadić tijesta izravnajte, u sredinu stavite žličicu Nutelle, prekrijte drugu polovicu tijesta preko nadjeva i lagano utisnite rubove. Na isti način napravite sveukupno 10 germknedli.
  5. Napravljene germknedle lagano pobrašnite, prekrijte krpom i pustite da se dižu još 30 do 60 minuta.
  6. Svaku germnedlu trebalo bi kuhati 15 minuta na pari. Ako nemate aparat za kuhanje na pari, zagrijte veliki lonac vode, preko njega stavite pamučnu bijelu krpu (bez ikakvih bojila) i zavežite krajeve da bude stabilna. Na krpu stavite knedle, pa ih prekrijte poklopcem ili drugim loncem, da vam ne pobjegne sva para.
  7. Preko vrućih germknedli prelijte rastopljeni maslac u koji ste dodali nešto cimeta i šećera. Dobar tek!
     

Korisno je znati: Koja je razlika između smeđih i bijelih jaja? +0 Jaja