Aloo gobi matar tradicionalno je indijsko jelo koje se priprema bez komadića mesa ili drugih sastojaka životinjskog porijekla. Po izgledu i načinu pripreme mogli bismo ga nazvati i indijskim veganskim gulašem.
Sjajno zasićuje jer je sastavljen od dobrih izvora ugljikohidrata i bjelančevina poput krumpira, cvjetače i graška. Kako i priliči indijskom jelu, puno je aromatičnih začina, a osobito se preporučuje osobama koje uživaju u ljutoj hrani.
Vrlo se lako priprema i kod kuće. Donosimo vam najlakši recept za pripremu aloo gobi matara u vlastitom domu.
Sastojci:
400 ml vode
300 grama cvjetače
200 grama krumpira
200 ml pasirane rajčice
150 grama graška
1 luk
3 češnja češnjaka
komadić korijena đumbira veličine oko 2,5 cm
2 sušene čili papričice
2 feferona
½ čajne žličice sjemenki kumina
¼ čajne žličice mljevene kurkume
¼ čajne žličice šećera
biljno ulje za pirjanje
sol i papar po želji
listići svježeg korijandra za posipanje
Priprema:
1. U loncu zagrijte malo biljnog ulja pa na njemu kratko prepržite narezane sušene čili papričice dok ne potamne. Izvadite ih iz tave i stavite sa strane.
2. Na preostalom ulju prepržite cvjetove cvjetače dok ne dobiju zlatnosmeđu boju pa ih izvadite iz lonca.
3. Isto napravite i s krumpirom koji ste narezali na kocke veličine oko 2 centimetra. Dodajte ulje po potrebi da se sastojci ne bi zalijepili tijekom prženja.
4. Potom dodajte luk nasjeckan na sitne komadiće, protisnuti češnjak, naribani đumbir i kurkumu te sve dobro promiješajte.
5. Podlijte pasiranom rajčicom. Posolite, popaprite i dodajte malo šećera da neutralizirate kiselinu iz rajčice. Vratite sušene čili papričice u tavu. Dobro promiješajte.
6. Vratite u lonac prepržene komade krumpira i cvjetače.
7. Smanjite temperaturu i sve zajedno podlijte vodom. Kuhajte dok povrće ne omekša do kraja.
8. Pred kraj kuhanja dodajte grašak i narezane feferone.
9. Poslužite s tostiranim sjemenkama kumina i svježim korijandrom te s komadom (indijskog) kruha poput naana. Dobar tek!