Jeste li ikada probali chutney od cikle? Slatko-kiseli umak na bazi ovog korjenastog povrća bit će savršen dodatak brojnim jelima – možete ga staviti na sendvič, poslužiti uz pečeno meso, a posebno dobro će se sljubiti uz različite vrste sira.

Chutney od cikle možete vrlo lako napraviti i kod kuće. Ne treba vam nikakva posebna oprema – tek malo strpljenja i pokoji topao aromatičan začin poput kardamoma, pimenta, cimeta i klinčića koji se mogu pronaći u specijaliziranim trgovinama.

Možete povećati sastojke potrebne za pripremu chutneya od cikle, staviti ga u sterilizirane staklenke i iskoristiti kao zimnicu. U običnoj staklenki spremljenoj u hladnjaku izdržat će bez problema i nekoliko tjedana.

Sastojci za chutney od cikle:

  • 1,2 kg svježe cikle
  • 500 ml jabučnog octa
  • 400 g šećera
  • 250 ml vode
  • 100 g grožđica
  • 6 zrna pimenta
  • 4 kardamoma u ljuski
  • 2 klinčića
  • 1 štapić cimeta
  • 1 ljutika
  • 1 žlica senfa s cijelim zrnima gorušice
  • 1 žlica soli

Priprema chutneya od cikle:

  1. Skuhajte ciklu u kori. Stavite je u lonac pun vode, poklopite ga i pustite da se termički obrađuje dok cikla ne omekša. Za to će vam biti potrebno oko 20 do 45 minuta, ovisno o svježini i veličini cikle. Znat ćete da je cikla kuhana kada nožem možete probiti plod bez većih problema.
  2. Pustite da se cikla do kraja ohladi, ogulite koru, pa plod narežite na manje kocke veličine oko jednog centimetara.
  3. U veliki lonac stavite nasjeckanu ciklu i ljutiku, šećer, grožđice, sol, vodu, jabučni ocat, senf.
  4. Začine – cimet, klinčiće, kardamom i piment – stavite u gazu i zavežite kuhinjskog špagom. Tako pripremljene začine uronite u lonac zajedno s ciklom i drugim sastojcima.
  5. Poklopljeni lonac stavite na štednjak i pustite da smjesa zavrije. Potom smanjite temperaturu, otklopite lonac i kuhajte sve zajedno na laganoj temperaturi oko 20-ak minuta uz povremeno miješanje dok se umak ne zgusne i postane sirupast.
  6. Izvadite začine iz lonca i bacite ih u smeće.
  7. Smjesu prebacite u staklenke po želji i pohranite u hladnjaku nakon što se ohlade. Dobar tek!

Bili zdravi i poletni: 10 namirnica koje trebamo češće jesti zimi Kelj s mljevenim mesom i krumpirima Đumbir Ilustracija zapečenog krumpira s komoračem +1 Komorač - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju