Jeste li ikada probali chutney od cikle? Slatko-kiseli umak na bazi ovog korjenastog povrća bit će savršen dodatak brojnim jelima – možete ga staviti na sendvič, poslužiti uz pečeno meso, a posebno dobro će se sljubiti uz različite vrste sira.
Chutney od cikle možete vrlo lako napraviti i kod kuće. Ne treba vam nikakva posebna oprema – tek malo strpljenja i pokoji topao aromatičan začin poput kardamoma, pimenta, cimeta i klinčića koji se mogu pronaći u specijaliziranim trgovinama.
Možete povećati sastojke potrebne za pripremu chutneya od cikle, staviti ga u sterilizirane staklenke i iskoristiti kao zimnicu. U običnoj staklenki spremljenoj u hladnjaku izdržat će bez problema i nekoliko tjedana.
Sastojci za chutney od cikle:
- 1,2 kg svježe cikle
- 500 ml jabučnog octa
- 400 g šećera
- 250 ml vode
- 100 g grožđica
- 6 zrna pimenta
- 4 kardamoma u ljuski
- 2 klinčića
- 1 štapić cimeta
- 1 ljutika
- 1 žlica senfa s cijelim zrnima gorušice
- 1 žlica soli
Priprema chutneya od cikle:
- Skuhajte ciklu u kori. Stavite je u lonac pun vode, poklopite ga i pustite da se termički obrađuje dok cikla ne omekša. Za to će vam biti potrebno oko 20 do 45 minuta, ovisno o svježini i veličini cikle. Znat ćete da je cikla kuhana kada nožem možete probiti plod bez većih problema.
- Pustite da se cikla do kraja ohladi, ogulite koru, pa plod narežite na manje kocke veličine oko jednog centimetara.
- U veliki lonac stavite nasjeckanu ciklu i ljutiku, šećer, grožđice, sol, vodu, jabučni ocat, senf.
- Začine – cimet, klinčiće, kardamom i piment – stavite u gazu i zavežite kuhinjskog špagom. Tako pripremljene začine uronite u lonac zajedno s ciklom i drugim sastojcima.
- Poklopljeni lonac stavite na štednjak i pustite da smjesa zavrije. Potom smanjite temperaturu, otklopite lonac i kuhajte sve zajedno na laganoj temperaturi oko 20-ak minuta uz povremeno miješanje dok se umak ne zgusne i postane sirupast.
- Izvadite začine iz lonca i bacite ih u smeće.
- Smjesu prebacite u staklenke po želji i pohranite u hladnjaku nakon što se ohlade. Dobar tek!
Bili zdravi i poletni: 10 namirnica koje trebamo češće jesti zimi +1