Knedlíky – ili knedle, ponos su češke kuhinje i jedan od najčešćih priloga umacima, povrću i mesu. Najpoznatija verzija su houskové knedlíky – mekane i prozračne krušne knedle koje savršeno upotpunjuju mnoga tradicionalna češka jela.

U trendu Žitna - 2 Najljepša na otoku? Nepripitomljena ljepotica: Tirkizna uvala na Korčuli bez kafića, restorana i signala Novi kviz općeg znanja - 11 15 pitanja Novi kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju obeshrabriti Velebitska kraljica - 14 U raljama birokracije Napuštena Hrvatska: Pogledajte kakvu tugu skriva "propala kraljica", hotel koji je trebao biti ponos Velebita

Pripremaju se od brašna, jaja, kvasca, mlijeka, soli i kockica kruha. Tijesto se oblikuje u valjak, zatim kuha u vodi ili pari. Nakon kuhanja, knedle se režu i poslužuju tople, često uz klasične češke umake.

Tradicionalni češki način rezanja je pomoću pamučnog konca, no možete koristiti i vrlo oštar nož ili rezač za knedle. Ako knedle ne poslužujete odmah nakon kuhanja, premažite ih rastopljenim maslacem ili mašću kako se ne bi osušile. 

Češke knedle - sastojci:

  • 480 g brašna
  • 300 ml mlakog mlijeka
  • Oko 150 g kockica starog bijelog kruha (1,5 šalice)
  • 1 jaje
  • ½ žličice soli
  • ½ žličice šećera

Češke knedle - priprema:

  1. Narežite stari bijeli kruh na kockice od oko 1 cm. Ako je kruh previše mekan, stavite ga na lim za pečenje i tostirajte 10 minuta u pećnici zagrijanoj na 175 °C.
  2. U 120 ml mlakog mlijeka umiješajte ½ žličice šećera i kvasac. Ostavite na toplom 10–15 minuta, dok se ne pojavi pjenasti sloj na površini.
  3. U veliku zdjelu stavite brašno i sol. U preostalo mlijeko umiješajte jaje, pa dodajte brašnu. Ulijte i aktivirani kvasac s tekućinom.
  4. Mijesite tijesto rukom ili mikserom s nastavkom za tijesto dok ne postane glatko. Zatim lagano umiješajte kockice kruha. Ako je tijesto ljepljivo, dodajte 1–2 žlice brašna.
  5. Oblikujte tijesto u kuglu, stavite u čistu zdjelu, pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite na toplom oko 45 minuta, dok ne udvostruči volumen.
  6. Dignuto tijesto podijelite na dva dijela. Svaki oblikujte u valjak, malo kraći od posude kako bi ostalo mjesta za širenje. Možete ga kuhati u vodi ili na pari.
  7. Za kuhanje u vodi – u velikom loncu zakuhajte posoljenu vodu, smanjite na lagano vrenje. Kuhajte knedle 18 minuta, okrećući ih nakon 9 minuta. Poklopite lonac.
  8. Za kuhanje na pari: Rupičastu posudu za kuhanje na pari stavite u lonac s vodom pa zagrijte. Kada voda provrije, stavite u rupičastu posudu tijesto, poklopite i kuhajte 25 minuta bez okretanja.
  9. Oprezno izvadite tijesto. Ako ste ga kuhali u vodi, izbockajte ga vilicom kako para ne bi ostala unutra jer bi u suprotnom tijesto moglo biti previše mekano i ljepljivo. Parene knedle nije potrebno bosti.
  10. Narežite tijesto na kriške debljine oko 1,5 cm i poslužite tople.

Koju je bolje kupiti: malu ili veliku tikvicu? I što napraviti ako pogriješite u odabiru? Lazanje od tikvica Slani kolač s tikvicama i parmezanom Pečene tikvice iz pećnice +1 Tikvice ne morate pržiti u dubokom ulju da bi bile ukusne