Svíčková na smetaně ili junetina s kremastim umakom češki je specijalitet, a ako ne planirate kakvo putovanje u te krajeve, lako ga možete napraviti i sami. Česi kažu da uz meso i umak najbolje pašu knedle od kruha, a naodmet nisu ni brusnice, limun i konkretna žlica vrhnja koje možete dodati u umak. Umjesto knedli od kruha, možete skuhati trgance, njoke ili poslužiti meso uz pire od krumpira. 


Sastojci za junetinu s kremastim umakom: 

  • 1,4 kg juneće lopatice (gornji dio)
  • masnija slanina za špikanje mesa
  • 1,5 žlica svinjske masti
  • mljevena paprika
  • sol
  • oko 1,5 l vode
  • 2 mrkve
  • 2 korijena peršina
  • 200 g celera
  • 3 glavice luka
  • 1 jabuka
  • 55 g maslaca
  • 100 g šećera
  • 80 ml octa
  • 6 listova lovora
  • 10 zrna pimenta
  • 10 zrna papra

Roux: 

  • 3 žlice brašna
  • 55 g maslaca

Za kraj:

  • 240 ml masnijeg vrhnja
  • 1 limun
  • mljevena paprika
  • sol

Priprema junetine u kremastom umaku:

  1. Slaninu narežite na komade za špikanje i stavite ih u zamrzivač na 30 minuta da se stvrdnu. Nožem napravite rupe u mesu pa ih raširite prstom i utisnite slaninom. Meso nepravilnog oblika možete povezati kuharskom špagom. Posolite ga i popaprite. Na kockice narežite mrkvu, korijen peršina i celer. Narežite i luk i jabuku. Začine stavite u vrećicu za začine.
  2. U velikom, teškom loncu otopite mast na jačoj vatri i pržite meso sa svih strana dok ne porumeni. Izvadite ga i ostavite sa strane. Smanjite temperaturu na srednju i dodajte maslac, mrkvu, korijen peršina i celer. Pržite dok blago ne porumeni uz povremeno miješanje.
  3. Dodajte i nasjeckani luk, a nakon nekoliko minuta i jabuku. Pržite još 3-4 minute uz često miješanje. Dodajte šećer, promiješajte i uz miješanje pustite da se otopi. Ulijte ocat, promiješajte i pustite da ocat ispari, tako da na dnu lonca bude samo povrće i malo masnoće. Dodajte 1 žličicu soli i promiješajte.
  4. Meso vratite u lonac pa prelijte vrućom vodom dok meso ne bude gotovo potopljeno. Dodajte 1 žličicu soli i začine. Zakuhajte, smanjite vatru na minimum, poklopite i ostavite da se kuha 2 i pol sata.
  5. Izvadite začine i četvrtinu povrća. Kad biste sve povrće ostavili u umaku, bio bi pregust. Možete ga izmiksati i zamrznuti te koristiti kao dodatak umacima. Izvadite junetinu i stavite je na toplo mjesto.
  6. U tavi otopite maslac na srednje jakoj vatri. Dodajte brašno i često miješajte dok ne postane zlatne boje. Uzmite sito, stavite u njega brašno i potopite ga u umak pa protisnite miješajući. Vratite lonac na štednjak, ostavite da lagano kuha 15-20 minuta. Povremeno promiješajte i kuhajte oko 15 minuta. U umak dodajte vrhnje i izmiksajte štapnim mikserom. Procijedite umak u čistu posudu, kušajte i prema želji dodajte limuna. Poslužite s okruglicama od kruha ili prilogom po želji i mesom.

Divlji kvasci i pitomi pekari: Pekarnica u koju se ide po izvrsne kroasane s pistacijama i pravi kruh Kukuriku - 2 Kukuriku - 3 Kukuriku - 1 +1 Kukuriku

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju