Ako vam je dosadio klasični bolognese, isprobajte bijeli ragu i poslužite ga sa širokim rezancima. Prema želji kobasice zamijenite gljivama, a slobodno dodajte i listiće kadulje.
Sastojci za bijeli ragu:
- 250 g tagliatella
- 250 g mljevene junetine
- 150 g svježe kobasice
- 100 g slanine
- 60 g celera
- 60 g mrkve
- 60 g luka
- 1 češanj češnjaka
- 60 ml suhog bijelog vina
- 1 kockica maslaca
- maslinovo ulje
- 1 dl mlijeka
- 1 grančica ružmarina
- 2 lista lovora
- voda ili temeljac
- parmezan
- sol, papar
Priprema bijelog ragua:
- Zagrijte ulje i maslac na tavi pa dodajte prepolovljeni češanj češnjaka. Kad dobije boju, dodajte sjeckani celer i mrkvu, zatim luk. Nakon deset minuta dodajte i ružmarin te lovorov list.
- Nasjeckajte slaninu pa je ubacite u tavu s povrćem. Izvucite i meso kobasica iz ovitka pa usitnite prstima i dodajte u tavu zajedno s mljevenim mesom. Pirjajte miješajući nekoliko minuta pa izvadite lovor i češnjak i ulijte vino. Nakon što ispari alkohol, ulijte vode ili temeljca da meso bude pokriveno i kuhajte oko jedan sat. Pred kraj kuhanja dolijte mlijeko.
- Skuhajte tjesteninu i poslužite je s umakom. Obilno pospite parmezanom.