Ovaj lagani i mirisni quiche donosi savršenu kombinaciju sastojaka: sočne pečene cherry rajčice, aromatični bosiljak i bogati okus parmezana sjedinjuju se u prhkom, domaćem tijestu – idealnom za laganu večeru, piknik ili brunch.
Jednostavan za pripremu, a dovoljno dojmljiv da impresionira svakog gosta, ovaj quiche možete poslužiti topao ili hladan, uz čašu bijelog vina ili jednostavnu zelenu salatu. Savršen je primjer onoga da je jednostavno često i - najbolje. Dobar tek!
Quiche s pečenim cherry rajčicama, parmezanom i bosiljkom - sastojci:
- 300 g cherry rajčica
- malo maslinovog ulja
- 50 g parmezana, naribanog
- 2 jaja
- 285 ml vrhnja za šlag
- šaka listova bosiljka, usitnjenih, plus nekoliko cijelih za ukras
- sol
- papar
Za tijesto
- 280 g glatkog brašna, plus za posipanje
- 140 g hladnog maslaca, narezanog na komadiće
- malo vode
Quiche s pečenim cherry rajčicama, parmezanom i bosiljkom - priprema:
- Prosijte brašno u zdjelu, dodajte maslac pa zatim ih rukama mijesite dok ne dobijete mrvičastu smjesu. Dodajte 2-4 žlice vode ili koliko treba da se sjedine. Oblikujte kuglu.
- Tijesto razvaljajte na lagano pobrašnjenoj površini u krug promjera 30-ak centimetara. Za pečenje vam treba kalup promjera 25 centimetara.
- Uz pomoć valjka prebacite tijesto u kalup i utisnite ga u njega. Ohladite u hladnjaku ili zamrzivaču 20 minuta.
- Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.
- U mali kalup za pečenje rasporedite rajčice i pokapajte ih maslinovim uljem te začinite solju i paprom. Stavite rajčice na donju rešetku pećnice.
- Tijesto u kalupu izbodite vilicom, prekrijte ga papirom za pečenje i napunite grahom ili drugim utegom za slijepo pečenje.
- Pecite 20 minuta pa maknite papir i grah, a zatim nastavite peći još 5-10 minuta da tijesto dobije boju. Izvadite i koru i rajčice iz pećnice.
- Dok se tijesto peče, u velikoj zdjeli umutite jaja. Postupno dodajte vrhnje, zatim umiješajte bosiljak i začinite.
- Kada je tijesto gotovo, pospite po njemu polovicu sira, dodajte rajčice, prelijte smjesom vrhnja i na kraju pospite ostatkom sira.
- Pecite 20-25 minuta dok se nadjev ne stisne i ne dobije boju.
- Ostavite da se malo ohladi na sobnoj temperaturi, odrežite rubove tijesta, a zatim ga izvadite iz kalupa. Pospite preostalim bosiljkom i poslužite.
Je li ovo nepotrebno ili briljantno? Kišobran od papira za hitne situacije i koncerte na otvorenom