Ovo je jelo koje se ne trudi biti u trendu, ali njegova je sezona svakako – ova. Jednostavno, iskreno, domaće, puno okusa i malo “scharf”, ovo fino jelo na žlicu koje se odlično slaže s pireom od krumpira ili palentom, unijet će boju i život i u najdosadniji sivi dan.
Povrće s kobasicama odlična je podloga za improvizacije, a u njega ide većina onoga što imate kod kuće, kao i sve povrće koje trebate potrošiti. Žanrovski negdje između variva i umaka, ovo će jelo biti još ukusnije nakon što prenoći u hladnjaku. Dobar tek!
Povrće s kobasicama - sastojci:
- 60 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja, plus još (po želji) za posluživanje
- 8 talijanskih salsiccia (ili drugih svježih svinjskih) kobasica (oko 1 kg)
- 3 crvene paprike, narezane
- 2 srednja crvena luka, narezana
- 5 češnjeva češnjaka, narezanih
- 200 g brokule, narezane na komade od 2,5 cm
- 115 g špinata
- pahuljice ljute paprike, po ukusu
- 800 g pasiranih rajčica iz konzerve
- 45 g svježeg bosiljaka, nasjeckani listovi
- 10 ukiseljenih feferona, neocijeđenih
- sol
- svježe mljeveni crni papar
Povrće s kobasicama - priprema:
- U tavi od lijevanog željeza na jakoj vatri zagrijte maslinovo ulje. Dodajte kobasice, pokrijte i pržite dok ne dobiju boju, 5 do 6 minuta. Okrenite ih pa ispržite i s druge strane.
- Umiješajte paprike, luk i češnjak, pokrijte i pirjajte, povremeno miješajući, dok povrće ne omekša i ne zamiriše, 5 do 6 minuta.
- Dodajte brokulu i špinat, promiješajte, pokrijte i pirjajte 3 do 4 minute. Umiješajte pahuljice ljute paprike i zgnječene rajčice. Umiješajte bosiljak i feferone s tekućinom. Pokrijte i kuhajte 10 minuta, povremeno miješajući.
- Posolite i popaprite po ukusu. Po želji pokapajte s malo maslinovog ulja. Poslužite odmah.
Zagrljaj iz tanjura: Prefino varivo s oslićem i krumpirom koje ćete napraviti nabrzinu

