Ako želite uživati u kulturi i gastronomiji Portorika, prosinac je idealno vrijeme da spakirate kofere i otputujete jer ćete, umjesto u jaknama i čizmama kao kod nas, božićne sajmove obilaziti u japankama. Osim šušura, gužve i zabave na svakom koraku, Božić ćete dočekati na pijesku uz piña coladu i vrhunski rum. U Portoriku ne vole komplicirati, na blagdanskom će stolu poslužiti i neka jela koja su i nama bliska, poput svinjskog pečenja i krvavica. 

Kokos i banane namirnice su od kojih će napraviti čuda, poput pirea od banane i pudinga tembleque¸, koji na blagdanskom stolu ili božićnim sajmovima zauzima prvo mjesto na listi najpopularnijih slastica. 

Tembleque - 4 Tembleque - 4 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

Naziv za tembleque dolazi od španjolske riječi 'drhtati' ili 'migoljiti', što opisuje strukturu ovog deserta koji istovremeno podjeća na puding, ali i slatku, svilenkastu kremu koja se savršeno steže u posudi ili kalupu. Iako se preporučuje tembleque konzumirati hladan, mnogi će vam Portorikanci priznati kako ne mogu dočekati da se ohladi i obožavaju ga jesti dok je vruć, poslužen u šalici ili staklenoj posudici. 

Tembleque - 9 Tembleque - 9 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

Inspirirani Lidlovom Favorina ponudom, odlučili smo napraviti tradicionlni portorikanski tembleque u kojem kokosovo mlijeko i kukuruzni škrob čine bazu tog drhtavog deserta koji će se na božićnom stolu svakog Portorikanca naći na počasnom mjestu. 

RECEPT - TEMBLEQUE

SASTOJCI: 

  • 400 ml kokosova mlijeka 
  • 5 žlica šećera šećera
  • 1/4 žličice soli 
  • 1/4 žličice cimeta
  • 1/2 žličice tekućeg ekstrakta vanilije
  • 4 žlice kukuruznog škroba 
  • limeta 

 

PRIPREMA: 

  1. U posudi s debelim dnom, u kojoj ćete na vatri pripremati tembleque, prvo pomiješajte sve suhe sastojke. 

    Tembleque - 15 Tembleque - 15 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

  2. Postupno u posudu dodajte kokosovo mlijeko i pjenjačom miješajte kako se ne bi stvorile grudice. Kad ste umutili sve grudice i nakon što se stvorila gusta pasta u kojoj su se svi sastojci dobro povezali, stavite posudu na laganu vatru i nastavite miješati. 

    Tembleque - 12 Tembleque - 12 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

  3. Kuhajte tembleque 5-7 minuta, maknite posudu s vatre i naribajte koricu limete. 

  4. Tembleque možete poslužiti u šalici, posudici za puding ili ga uliti u silikonske kalupe i izvaditi na tanjur nakon 2-3 sata kad se potpuno ohladi i stegne. Uživajte! 

 

Iako ovih blagdana nećemo pakirati kofere i dočekati Božić ili Novu godinu na plaži u japankama, Portoriko i njegove delicije jednostavno možemo dovesti ravno u svoj dom. Kušajte delicije i slastice iz Lidlove Favorina i Deluxe ponude uz koje ćete u trenutku otputovati na bilo koji kraj svijeta bez imalo muke. 

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju