Ako želite uživati u kulturi i gastronomiji Portorika, prosinac je idealno vrijeme da spakirate kofere i otputujete jer ćete, umjesto u jaknama i čizmama kao kod nas, božićne sajmove obilaziti u japankama. Osim šušura, gužve i zabave na svakom koraku, Božić ćete dočekati na pijesku uz piña coladu i vrhunski rum. U Portoriku ne vole komplicirati, na blagdanskom će stolu poslužiti i neka jela koja su i nama bliska, poput svinjskog pečenja i krvavica.
Kokos i banane namirnice su od kojih će napraviti čuda, poput pirea od banane i pudinga tembleque¸, koji na blagdanskom stolu ili božićnim sajmovima zauzima prvo mjesto na listi najpopularnijih slastica.
Naziv za tembleque dolazi od španjolske riječi 'drhtati' ili 'migoljiti', što opisuje strukturu ovog deserta koji istovremeno podjeća na puding, ali i slatku, svilenkastu kremu koja se savršeno steže u posudi ili kalupu. Iako se preporučuje tembleque konzumirati hladan, mnogi će vam Portorikanci priznati kako ne mogu dočekati da se ohladi i obožavaju ga jesti dok je vruć, poslužen u šalici ili staklenoj posudici.
Inspirirani Lidlovom Favorina ponudom, odlučili smo napraviti tradicionlni portorikanski tembleque u kojem kokosovo mlijeko i kukuruzni škrob čine bazu tog drhtavog deserta koji će se na božićnom stolu svakog Portorikanca naći na počasnom mjestu.
RECEPT - TEMBLEQUE
SASTOJCI:
- 400 ml kokosova mlijeka
- 5 žlica šećera šećera
- 1/4 žličice soli
- 1/4 žličice cimeta
- 1/2 žličice tekućeg ekstrakta vanilije
- 4 žlice kukuruznog škroba
- limeta
PRIPREMA:
- U posudi s debelim dnom, u kojoj ćete na vatri pripremati tembleque, prvo pomiješajte sve suhe sastojke.
- Postupno u posudu dodajte kokosovo mlijeko i pjenjačom miješajte kako se ne bi stvorile grudice. Kad ste umutili sve grudice i nakon što se stvorila gusta pasta u kojoj su se svi sastojci dobro povezali, stavite posudu na laganu vatru i nastavite miješati.
- Kuhajte tembleque 5-7 minuta, maknite posudu s vatre i naribajte koricu limete.
- Tembleque možete poslužiti u šalici, posudici za puding ili ga uliti u silikonske kalupe i izvaditi na tanjur nakon 2-3 sata kad se potpuno ohladi i stegne. Uživajte!
Iako ovih blagdana nećemo pakirati kofere i dočekati Božić ili Novu godinu na plaži u japankama, Portoriko i njegove delicije jednostavno možemo dovesti ravno u svoj dom. Kušajte delicije i slastice iz Lidlove Favorina i Deluxe ponude uz koje ćete u trenutku otputovati na bilo koji kraj svijeta bez imalo muke.
Sadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.