Porto je, uz Lisabon, najpoznatiji portugalski grad. Drugi po veličini u državi, smješten je na rijeci Douro i mami turiste svojim slatkim vinom Port. Njegovo povijesno središte uvršteno je na popis UNESCO-ve svjetske baštine, a šetnja između crkvi i palača potvrđuje da je to bio dobar odabir.

Stoga mu danas posvećujemo svoju pažnju i donosimo vam 10 zanimljivosti koje možda niste znali o ovom predivnom gradu.

1. Porto zovu „gradom mostova“, a ovdje je radio i slavni Eiffel

Zbog svoje pozicije na ušću rijeke Douro u Atlantski ocean, Porto je trebao mostove kako bi sam sebe spojio. Najstariji most je Dona Maria (Maria Pia), podignut 1877. godine. Ako vas ova čelična konstrukcija na nešto podsjeća, možda je to upravo Eiffelov toranj? I ne biste pogriješili – naime, ovaj most osmislio je Gustave Eiffel glavom i bradom.

Posjetioci ga često miješaju s mostom Dom Luis I jer su naizgled slični, a i oba su popularne atrakcije. Kako god bilo, nemojte ih propustiti jer pogled s njih je nezaboravan.

Porto - 7 Porto - 7 (Foto: Profimedia.hr)

2. Njegovi stanovnici zovu se Tripeiros, „oni koji jedu tripice“, a razlog je herojski

Ne čujemo često da je netko ljubitelj tripica, a pretpostavljamo da ni njima nije lako doći do svoje delicije. Stoga je dobra vijest za njih ta da će u Portu uživati kao kod kuće, barem što se gastro ponude tiče. Tripice su ovdje toliko popularne da su i stanovnici Porta dobili nadimak Tripeiros, tj. oni koji jedu tripice.

Ljute li se Portugalci što ih tako zovu? Nimalo. Dapače, vrlo su ponosni na svoj nadimak, a djelomično možda i zbog herojske legende u pozadini. Priča kaže kako je u 15. stoljeću kralj Joao I krenuo u pohod na sjevernu Afriku. Njegovi sinovi stigli su u Porto kako bi se pripremili za ekspediciju, no ubrzo su zaključili da nemaju dovoljno ljudi ni sredstava. Stanovnici Porta uskočili su u pomoć – brzo su se organizirali i pripremili zalihe hrane, ostavivši samo tripice za one koji ostaju. I tako su tripice postale simbol hrabrosti i odanosti stanovništva.

3. Torre dos Clerigos – slavni simbol Porta

Visoki toranj barokne crkve Clerigos jedan je od najpopularnijih simbola Porta kojeg ćete vidjeti na brojnim suvenirima. Izgrađen je u 18. stoljeću, a visok je skoro 76 metara. Da biste se popeli na vrh, trebate preći 240 stepenica, tj. šest katova.

Porto, Portugal - 1 Porto, Portugal - 1 (Foto: Getty Images)

4. Vino Port se zapravo ne proizvodi u Portu

Tko god posjeti Porto, vjerojatno će htjeti probati domaće desertno vino Port. Mnogi zbog toga, a i sličnosti u imenu, misle da je grad Porto „izvor“ ovog finog vina.

No, ono se ne proizvodi u Portu, već u dolini rijeke Douro na sjeveru zemlje. Riječ je o mjestu koje se također nalazi na listi UNESCO-ve svjetske baštine, pa ako budete imali vremena, svakako produljite na lijep izlet koji postaje sve ljepši sa svakom čašicom.

5. Nadimak Porta je Invicta, a znači „nepobjediv“

Star, plemenit, odan i nepokoren – tako stoji na grbu grada. Ne (samo) zato što zvuči lijepo i asocira na junačku povijest, već zato što je Porto doista i prozvan „Invicta“, tj. nepokorenim gradom u 19. stoljeću.

Tada je izbio građanski rat između dva brata, Pedra i Miguela, u borbi za prijestolje. Bio je to zapravo rat monarhista i liberala, koji je potrajao gotovo godinu dana. Cijelo to vrijeme Porto je bio pod opsadom neprijateljske vojske, no izdržao je sve napade. Dok su drugi gradovi padali kao domine, Porto je obranio sebe i kada je njegov kandidat Pedro postao kralj, Porto je dobio slavni nadimak.

6. Porto je grobnica kraljeva srca

Znate onu rečenicu oduševljenja nakon puta: „ostavio sam srce u ….“? Pa, pripazite da vam se to ne dogodi u Portu jer oni to shvaćaju ozbiljno.

Tko nije čitao prethodnu točku, evo kratkog objašnjenja: kada su se dva brata iz kraljevske obitelji, Pedro i Miguel, sukobili oko prijestolja u 19. stoljeću, narod Porta stao je na Pedrovu stranu. On se proslavio kao pobjednik i hrabar ratnik, a Pedrova kćer oduševljeno je nazvala Porto „nepokorenim gradom“ (Invicta city).

Godinu dana kasnije, Pedro je obolio i u zadnjim danima života izrazio zahvalnost i želju da Porto postane „grobnica njegova srca“. Želja mu je uslišena i danas se njegovo srce čuva u crkvi Lapa gdje je redovito odlazio na misu.

7. Ovdje se nalazi jedna od najljepših željezničkih stanica svijeta…

São Bento ili Sveti Benedikt naziv je predivne željezničke stanice koju valja posjetiti čak i ako ne putujete nigdje. Otvorena je 1916. godine a poznata je po šarenim muralima koji prikazuju razne povijesne epizode iz slavne prošlosti Portugala. Murali su oslikani na pločicama kojih ima čak 20 000. Bilo je potrebno 11 godina kako bi se oslikale i postavile na zidove.

Porto Porto (Foto: Unsplash)

8. … te jedna od najpoznatijih knjižara svijeta

Neki će vam reći da je Livraria Lello inspirirala nastanak Harry Pottera jer je sama J. K. Rowling živjela dvije godine u Portu te često dolazila ovdje. Premda nije nikad dokazano da je ova knjižara direktno utjecala na nastanak knjige ili njene dijelove, možemo shvatiti zašto bi to netko pomislio. Predivna knjižara izgrađena u mješavini art deco i gotičkog stila, sa spiralnim crvenim stubama i starim drvenim policama djeluje kao da je ispala iz bajki.

Zajedno s Bertrand knjižarom u Lisabonu, spada u najstarije knjižare Portugala, a često ju možete pronaći na popisima najljepših i najpoznatijih knjižara svijeta. Ovo je idealno mjesto za kvalitetan suvenir ili uspomenu, no problem je što niste jedini koji tako misle – na vrhuncu sezone ovu knjižaru posjeti i 5 000 posjetioca dnevno.

9. Popijte kavu u Café Majestic

Kao što joj i ime kaže, ova kavana je – veličanstvena. Povijesno zdanje u Art Nouveau stilu podsjeća na najljepše pariške kafiće a nalazi se na Rua de Santa Catarina. Njen predivan interijer privlačio je publiku koja je sebe voljela smatrati kremom društva: ugledne članove zajednice, studente i profesore umjetnosti, javne ličnosti… Sjedili bi ovdje i važno diskutirali o gorućim svjetskim temama.

Odvojite li 35 kuna za expresso ili 45 kuna za tost sa sirom i šunkom, i vi možete na jedan dan oživjeti slavna vremena i sebe u nekoj zavidnoj ulozi. Znamo, znamo, i to košta – ali kad ste već u Portu…

10. Porto ima svog Robina Hooda

Jose s krova ili Ze do Telhado, nadimak je slavnog portugalskog bandita iz 19. stoljeća. Unatoč odlikovanjima i priznanjima koje je dobio od države za svoje ratne podvige, Jose nije mogao skrpati kraj s krajem. Neimaština i dugovi naveli su ga u alternativna zanimanja, pa se sa svojom družinom upustio u pohod na palače i rezidencije sjevera.

Iako je bio pljačkaš, imao je reputaciju ljubaznog čovjeka koji se lijepo odnosio prema svojim žrtvama, a svoj plijen uvijek je dijelio sa siromašnim stanovnicima svog grada Penafiela. Ulovljen je 1859. godine i protjeran iz zemlje do kraja života. Otišao je u egzil u Angolu, gdje je – koliko se priča – živio dobar i miran život. Očito je ponekad dovoljna samo promjena okoline…

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju