Ako vas put odvede do portugalskog plavetnila - Albufeira, Quarteira i Lagos obalni su gradovi regije Algarve koje bi zbog prirodnih ljepota i ukusnih delicija bilo šteta propustiti. Upravo je u toj regiji ribarstvo važna grana ekonomije i počasno zanimanje kojim će se muški članovi obitelji časno i bespogovorno baviti. U restoranima specijaliziranim za riblja jela duž portugalske obale zbog ribarskih ulova gotovo se uvijek traži stol više. 

Arroz de marisco morska je poslastica u kojoj se istinski gušta uz čašu dobrog vina. Jedini recept je da pravog recepta sa strogo definiranim namirnicama - nema. Igrati se možete s raznim vrstama školjki, kozicama, rakovima, krakovima hobotnice, odnosno svim onim što vam je nadohvat ruke uz jedan uvjet: važno je da je svježe. 

Inspirirani Lidlovim tjednom Sol&Mar okusa, odlučili smo napraviti rižoto s plodovima mora zbog kojeg nije potrebno spakirati kofere i otisnuti se do portugalske obale. Za pripremu rižota koristili smo tri vrste integralne riže (smeđu, crvenu i crnu), ali ne možete pogriješiti ni ako koristite bilo koju drugu rižu, dozvolite si eksperimentiranje s ovim jednostavnim jelom koje će brzo postati omiljeni ljetni ručak. U obližnjem Lidlu čekaju vas sve namirnice s kojima ćete mirise i okuse Portugala osjetiti u vlastitom domu i uživati u svim čarima te zemlje koja ljubi Atlanstki ocean. 

Portugalski rižoto Portugalski rižoto (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

RECEPT - PORTUGALSKI RIŽOTO S MORSKIM PLODOVIMA

SASTOJCI: 

  • 500 g morskih plodova 
  • 100 ml bijelog vina
  • 400 ml povrtnog temeljca
  • 1 šalica riže
  • 1 luk
  • 2 režnja češnjaka
  • 1 svežanj svježeg peršina
  • 1 žličica soli 
  • 1/2 žličice papra
  • 1 žlica maslaca
  • maslinovo ulje 

PRIPREMA: 

  1. Na sitno nasjeckajte luk, češnjak i svježi peršin. U tavu dodajte tri žlice maslinova ulja i na zagrijano ulje stavite luk te ga pržite dok lagano ne omekša.
    Portugalski rižoto Portugalski rižoto (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)
  2. Nakon što je luk omekšao, u tavu dodajte nasjeckani češnjak pa ga pržite 1-2 minute. Potom na ulje dodajte rižu da se kratko tostira, otprilike jednu minutu, pa u tavu ulijte bijelo vino i pričekajte da ishlapi. 
  3. Nakon što je vino ishlapjelo, nastavite kuhati rižu prema uputama na pakiranju i po potrebi podlijte povrtnim temeljcem. Dodajte sol i papar. 
  4. Morske plodove u rižoto dodajte pet minuta prije kraja pripreme jela i kuhajte ga uz konstantno miješanje još pet minuta. 
  5. Rižoto odložite s vatre i dodajte maslac te miješajte dok se maslac u potpunosti ne otopi. Prethodno nasjeckani peršin posipajte po rižotu i nakratko poklopite tavu. Portugalski specijalitet poslužite uz omiljeno vino i uživajte. Dobar tek! 

Portugalski rižoto Portugalski rižoto (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

Iako Albufeira, Quarteira i Lagos zvuče i više nego savršeno, za put do Portugala ne trebaju vam ni kofer ni karta. U obližnjem Lidlu istražite bogat asortiman slasnih delicija Portugala i Španjolske u tjednu Sol&Mar okusa s kojima je jednostavno nepcem putovati do bilo kojeg kraja svijeta. 
 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom LIDL po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju