Ako vas put odvede do portugalskog plavetnila - Albufeira, Quarteira i Lagos obalni su gradovi regije Algarve koje bi zbog prirodnih ljepota i ukusnih delicija bilo šteta propustiti. Upravo je u toj regiji ribarstvo važna grana ekonomije i počasno zanimanje kojim će se muški članovi obitelji časno i bespogovorno baviti. U restoranima specijaliziranim za riblja jela duž portugalske obale zbog ribarskih ulova gotovo se uvijek traži stol više.
Arroz de marisco morska je poslastica u kojoj se istinski gušta uz čašu dobrog vina. Jedini recept je da pravog recepta sa strogo definiranim namirnicama - nema. Igrati se možete s raznim vrstama školjki, kozicama, rakovima, krakovima hobotnice, odnosno svim onim što vam je nadohvat ruke uz jedan uvjet: važno je da je svježe.
Inspirirani Lidlovim tjednom Sol&Mar okusa, odlučili smo napraviti rižoto s plodovima mora zbog kojeg nije potrebno spakirati kofere i otisnuti se do portugalske obale. Za pripremu rižota koristili smo tri vrste integralne riže (smeđu, crvenu i crnu), ali ne možete pogriješiti ni ako koristite bilo koju drugu rižu, dozvolite si eksperimentiranje s ovim jednostavnim jelom koje će brzo postati omiljeni ljetni ručak. U obližnjem Lidlu čekaju vas sve namirnice s kojima ćete mirise i okuse Portugala osjetiti u vlastitom domu i uživati u svim čarima te zemlje koja ljubi Atlanstki ocean.
Portugalski rižoto (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)
RECEPT - PORTUGALSKI RIŽOTO S MORSKIM PLODOVIMA
SASTOJCI:
- 500 g morskih plodova
- 100 ml bijelog vina
- 400 ml povrtnog temeljca
- 1 šalica riže
- 1 luk
- 2 režnja češnjaka
- 1 svežanj svježeg peršina
- 1 žličica soli
- 1/2 žličice papra
- 1 žlica maslaca
- maslinovo ulje
PRIPREMA:
- Na sitno nasjeckajte luk, češnjak i svježi peršin. U tavu dodajte tri žlice maslinova ulja i na zagrijano ulje stavite luk te ga pržite dok lagano ne omekša.
Portugalski rižoto (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio) - Nakon što je luk omekšao, u tavu dodajte nasjeckani češnjak pa ga pržite 1-2 minute. Potom na ulje dodajte rižu da se kratko tostira, otprilike jednu minutu, pa u tavu ulijte bijelo vino i pričekajte da ishlapi.
- Nakon što je vino ishlapjelo, nastavite kuhati rižu prema uputama na pakiranju i po potrebi podlijte povrtnim temeljcem. Dodajte sol i papar.
- Morske plodove u rižoto dodajte pet minuta prije kraja pripreme jela i kuhajte ga uz konstantno miješanje još pet minuta.
- Rižoto odložite s vatre i dodajte maslac te miješajte dok se maslac u potpunosti ne otopi. Prethodno nasjeckani peršin posipajte po rižotu i nakratko poklopite tavu. Portugalski specijalitet poslužite uz omiljeno vino i uživajte. Dobar tek!
Portugalski rižoto (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)
Iako Albufeira, Quarteira i Lagos zvuče i više nego savršeno, za put do Portugala ne trebaju vam ni kofer ni karta. U obližnjem Lidlu istražite bogat asortiman slasnih delicija Portugala i Španjolske u tjednu Sol&Mar okusa s kojima je jednostavno nepcem putovati do bilo kojeg kraja svijeta.
Sadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom LIDL po najvišim profesionalnim standardima.