Madrid je jedan od najotmjenijih gradova Europe

Glavni grad Španjolske idealan je u svako doba godine, a ljeti poprima poseban šarm zbog kojeg se svaka minuta koristi za šetnju fantastičnim ulicama koje skrivaju brojne draži. Ljubiteljima umjetnosti zasigurno će narasti zazubice od jednostavnog pojma - zlatni trokut.

Pojam "zlatni trokut" zapravo označava tri svjetski poznata muzeja u Madridu: Prado, Reina Sofia i Thyssen-Bornemisza.

Prado je najveći španjolski kulturni dragulj i sadrži jednu od najboljih kolekcija slika u Europi. Apsolutno je nezaobilazna postaja pri posjetu Madridu. Ovdje ćete moći uživati u "Rajskom vrtu" Hieronymusa Boscha, "Gospođicama" Diega Velasqueza te brojnim drugim remek-djelima. 

Museo del Prado, Madrid Museo del Prado, Madrid (Foto: Shutterstock)

Reina Sofia muzej je moderne umjetnosti otvoren 1992. Posebno mjesto u njemu imaju svjetski poznati i omiljeni Španjolci Picasso i Dali. Najpoznatija slika u muzeju zasigurno je Picassova "Guernica". 

Museo Reina Sofia, Madrid Museo Reina Sofia, Madrid (Foto: Shutterstock)

Muzej Thyssen-Bornemisza smješten je u palači Villahermosa i nazvan je prema kolekcionaru barunu Heinrichu Thyssen-Bornemisza. Muzej koji kombinira modernu i klasičnu umjetnost otvoren je 1994. i osim po brojnim europskim remek-djelima poznat je i po impresivnoj kolekciji američke umjetnosti kakva se ne može naći drugdje u Europi.

Možda najzelenija stanica željeznice na svijetu nalazi se u Madridu i predstavlja utočište od buke i kaosa užurbanih ulica. Od 1992. godine stanica Atocha pruža mir prolaznicima i s vremenom postaje sve zelenija. Klupe postavljene među sedam tisuća biljaka i više od 260 domaćih i egzotičnih vrsta mnogima su omiljeno mjesto za šetnju ili kavu uz dobru knjigu, čak i ako ne čekaju brzi vlak za Barcelonu ili Andaluziju.

Na svoj popis u rubriku ''obavezno vidjeti'' dodajte i Plazu Mayor, nekadašnji centar Madrida i još uvijek glavni gradski trg. Prošetajte i do lijepog i mirnog trga Plaza España, gdje na trenutak možete odmoriti noge na nekoj od klupica koje se nalaze u debelom hladu. Sljedeće su postaje zasigurno Kraljevska palača i Templo de Debod, jedinstveni hram izgrađen u 2. stoljeću prije Krista u Egiptu, a egipatska vlada darovala ga je Madridu u 20. stoljeću.

Tražite li okrepu nakon što ste nahranili oči, Madrid je mjesto na kojemu možete doživjeti jedinstvena i ekskluzivna iskustva. Kušajte slasne tapase i paellu, koju zovu kraljicom španjolske kuhinje. Kako biste se osvježili, nagradite se gazpachom, hladnom juhom od povrća koja se u Španjolskoj obavezno jede kad su temperature na termometru neizdržive. I, naravno, ukusan churros utopljen u puno čokolade desert je koji se u Madridu jednostavno ne propušta. 

S Lisabonom je teško pogriješiti 

Razlozi za posjet Portugalu zbilja su mnogobrojni. Neki od njih su i više nego očigledni, poput uživanja u sjajnim vinima po niskim cijenama ili uživanja u bogatoj gastronomskoj ponudi, dok su drugi manje poznati jer mnogi ni ne znaju kako su knjižnice u Coimbri i Portu inspirirale J. K. Rowling za mnogobrojne detalje u Harryju Potteru. Glavni grad Portugala godišnje grije čak 2801 sat sunca, a stanovnici u prosjeku rade 31 sat tjedno. Također, riječ je i o gradu koji je ispao drugi najljubazniji, pa ako se preselite ovamo, vjerojatno ćete se brzo sprijateljiti s ljudima…

Lisabon Lisabon (Foto: Shutterstock)

Nakon jutarnjeg razgledavanja stare gradske jezgre predahnite tako da se povezete dizalom Santa Justa, koje spaja donji grad s četvrti Chiado. Riječ je o sto godina starom tornju izgrađenom u neogotičkom stilu, a autor je Raul Mesnier de Pondard, učenik slavnog Gustava Eiffela! Na samom vrhu čeka vas nevjerojatan pogled od 360 stupnjeva, a na terasi možete popiti piće i odmoriti se.

Toranj Belem ili, kako ga još zovu, Toranj sv. Vinka, poznati je utvrđeni toranj u Lisabonu, točnije na lisabonskoj obali u četvrti Santa Maria de Belem. Taj simbol portugalske pomorske i trgovačke moći u 16. stoljeću izgrađen je u obrambene svrhe na ušću rijeke Tajo u Atlantski ocean. Nekada je stajao na otočiću pokraj obale, no s vremenom je prirodnim nasipanjem ušća "prišao" obali.

Vasco da Gama ime je najdužeg mosta u Europskoj uniji (i drugog najdužeg na europskom kontinentu nakon Krimskog mosta), koji se proteže na ukupno 17,2 kilometra. Izgrađen je u Lisabonu preko široke rijeke Tajo te nosi ime slavnog portugalskog istraživača i moreplovca. Glavni dio mosta proteže se na 829 metara, ostatak dužine obuhvaća vijadukt i pristupne ceste. Iako je još 1966. godine preko rijeke Tajo izgrađen Most 25. travnja, u devedesetim godinama prošlog stoljeća prometne gužve bile su toliko velike da se morao izgraditi još jedan koji bi olakšao promet između juga i centra grada.

Uz avionsku kartu, ruksak i kufer, za putovanje u te zemlje Pirenejskog poluotoka svakako vrijedi sastaviti detaljan popis znamenitosti koje impresioniraju veličinom i povijesnom važnošću. Dok ćemo pakiranje kufera ipak na neko vrijeme staviti na čekanje, sve slasne delicije Španjolske i Portugala kojima ćemo zadiviti nepce možemo pronaći u obližnjem Lidlu u tjednu Sol&Mar okusa.

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom LIDL po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju