Pomiješali smo kruške i jabuke na najslasniji mogući način. Dijelimo s vama recept za sjajnu prhku pitu s kruškama i jabukama koja ima samo donju koru, a umjesto gornje dolaze fine mrvice koje će napraviti pravi spektakl od svakog zalogaja.
Slatkoću nadjeva možete prilagoditi voću s kojim radite pitu. Za pripremu pite trebat će vam pola sata, a za pečenje još 45 minuta. Prhku pitu s kruškama i jabukama poslužite s kuglicom sladoleda od vanilije i uživajte.
Sastojci za prhku pitu s kruškama i jabukama:
Za koru
- 200 g brašna
- 30 g šećera
- 140 g maslaca, hladnog i nasjeckanog na kockice
- 2-3 žlice hladne vode
- ¼ čajne žličice soli
Za nadjev
- 3 srednje jabuke, oguljene i narezane na kockice
- 3 srednje kruške, oguljene i narezane na kockice
- 1 žlica svježe iscijeđenog soka od limuna
- 90 g šećera
- 30 g gustina
- 1 čajna žličica cimeta
- ¼ čajne žličice soli
Za mrvice
- 90 g brašna
- 55 g šećera
- 45 g smeđeg šećera
- 85 g maslaca, hladnog i nasjeckanog na kockice
- 1 čajna žličica cimeta
- 1 prstohvat soli
Za premazivanje
- 1 bjelanjak
Priprema prhke pite s kruškama i jabukama:
- U zdjeli pjenjačom izmiješajte brašno, šećer i sol. Mješavinu prebacite u blender i dodajte hladni maslac narezan na kockice i blendajte dok ne dobijete grudice veličine graška. Dodajte hladne vode i blendajte dok ne dobijete jednolično tijesto. Isključite bledner čim se smjesa ujednači.
- Izvadite tijesto na radnu površinu i oblikujte ga u kuglu pa je spljoštite, zamotajte u plastičnu foliju i ostavite u hladnjaku najmanje sat vremena.
- Izvadite tijesto iz hladnjaka i razvaljajte ga u krug čiji je promjer malo veći od promjera kalupa za pitu. Po potrebi dodajte brašna da se tijesto ne lijepi za valjak i radnu površinu.
- Pažljivo položite razvaljano tijesto preko kalupa pa ga nježno utisnite u njega. Odrežite sav višak tijesta, prekrijete kalup plastičnom folijom i stavite ga u hladnjak ili zamrzivač na 15-30 minuta.
- Dok se tijesto odmara, napravite mrvice koje će zamijeniti gornju koru. Pomiješajte brašno, smeđi šećer, šećer, prstohvat soli i cimet. Dodajte hladan maslac narezan na kockice i umiješajte ga prstima. Prestanite mijesiti kada dobijete finu mrvičastu teksturu sličnu onoj mokrog pijeska. Pokrijte plastičnom folijom i stavite u zamrzivač.
- U velikoj zdjeli pomiješajte oguljene i na ploške narezane jabuke i kruške.
- U manjoj posudi pomiješajte šećer, gustin, sol i cimet i ravnomjerno posipajte dobivenu mješavinu po narezanim kruškama i jabukama.
- Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva.
- Odvojite bjelanjak i lagano ga umutite vilicom. Izvadite tijesto za pitu iz zamrzivača, izbodite ga vilicom i silikonskim kistom premažite koru bjelanjkom da se ne razmoči kada stavite nadjev.
- Rasporedite nadjev na koru. Kriške jabuka i krušaka možete složiti u koncentrične krugove pa sve preliti sokom.
- Dodajte smrznute mrvice tijesta preko nadjeva.
- Smanjite temperaturu pećnice na 200 i pecite na srednjoj rešetki 45 minuta.
- Prije posluživanja ostavite pitu da se potpuno ohladi da se nadjev stegne.
- Narežite, po želji pospite šećerom u prahu i poslužite s kuglicom sladoleda od vanilije.
Brzo, fino i jednostavno: 7 neodoljivih jela za svaki dan ovog tjedna +0