Pomiješali smo kruške i jabuke na najslasniji mogući način. Dijelimo s vama recept za sjajnu prhku pitu s kruškama i jabukama koja ima samo donju koru, a umjesto gornje dolaze fine mrvice koje će napraviti pravi spektakl od svakog zalogaja. 

Slatkoću nadjeva možete prilagoditi voću s kojim radite pitu. Za pripremu pite trebat će vam pola sata, a za pečenje još 45 minuta. Prhku pitu s kruškama i jabukama poslužite s kuglicom sladoleda od vanilije i uživajte. 

Sastojci za prhku pitu s kruškama i jabukama:

Za koru

  • 200 g brašna
  • 30 g šećera
  • 140 g maslaca, hladnog i nasjeckanog na kockice
  • 2-3 žlice hladne vode
  • ¼ čajne žličice soli

Za nadjev

  • 3 srednje jabuke, oguljene i narezane na kockice
  • 3 srednje kruške, oguljene i narezane na kockice
  • 1 žlica svježe iscijeđenog soka od limuna
  • 90 g šećera
  • 30 g gustina
  • 1 čajna žličica cimeta
  • ¼ čajne žličice soli

Za mrvice

  • 90 g brašna
  • 55 g šećera
  • 45 g smeđeg šećera
  • 85 g maslaca, hladnog i nasjeckanog na kockice
  • 1 čajna žličica cimeta
  • 1 prstohvat soli

Za premazivanje

  • 1 bjelanjak

Priprema prhke pite s kruškama i jabukama:

  1. U zdjeli pjenjačom izmiješajte brašno, šećer i sol. Mješavinu prebacite u blender i dodajte hladni maslac narezan na kockice i blendajte dok ne dobijete grudice veličine graška. Dodajte hladne vode i blendajte dok ne dobijete jednolično tijesto. Isključite bledner čim se smjesa ujednači.
  2. Izvadite tijesto na radnu površinu i oblikujte ga u kuglu pa je spljoštite, zamotajte u plastičnu foliju i ostavite u hladnjaku najmanje sat vremena.
  3. Izvadite tijesto iz hladnjaka i razvaljajte ga u krug čiji je promjer malo veći od promjera kalupa za pitu. Po potrebi dodajte brašna da se tijesto ne lijepi za valjak i radnu površinu.
  4. Pažljivo položite razvaljano tijesto preko kalupa pa ga nježno utisnite u njega. Odrežite sav višak tijesta, prekrijete kalup plastičnom folijom i stavite ga u hladnjak ili zamrzivač na 15-30 minuta.
  5. Dok se tijesto odmara, napravite mrvice koje će zamijeniti gornju koru. Pomiješajte brašno, smeđi šećer, šećer, prstohvat soli i cimet. Dodajte hladan maslac narezan na kockice i umiješajte ga prstima. Prestanite mijesiti kada dobijete finu mrvičastu teksturu sličnu onoj mokrog pijeska. Pokrijte plastičnom folijom i stavite u zamrzivač.
  6. U velikoj zdjeli pomiješajte oguljene i na ploške narezane jabuke i kruške.
  7. U manjoj posudi pomiješajte šećer, gustin, sol i cimet i ravnomjerno posipajte dobivenu mješavinu po narezanim kruškama i jabukama.
  8. Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva.
  9. Odvojite bjelanjak i lagano ga umutite vilicom. Izvadite tijesto za pitu iz zamrzivača, izbodite ga vilicom i silikonskim kistom premažite koru bjelanjkom da se ne razmoči kada stavite nadjev.
  10. Rasporedite nadjev na koru. Kriške jabuka i krušaka možete složiti u koncentrične krugove pa sve preliti sokom.
  11. Dodajte smrznute mrvice tijesta preko nadjeva.
  12. Smanjite temperaturu pećnice na 200 i pecite na srednjoj rešetki 45 minuta.
  13. Prije posluživanja ostavite pitu da se potpuno ohladi da se nadjev stegne.
  14. Narežite, po želji pospite šećerom u prahu i poslužite s kuglicom sladoleda od vanilije.

  Brzo, fino i jednostavno: 7 neodoljivih jela za svaki dan ovog tjedna Francuski krumpir je hit jelo iz 80-ih za koji vam ne trebaju skupe namirnice Cheesecake s karamelom i čokoladom Salata od kus-kusa, tune i povrća +0 Piletina s limunom i vrhnjem

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju