Općinu Ližnjan kroz stoljeća prati reputacija ribarsko-ratarskog područja pa se mjesta tog kraja mogu pohvaliti kvalitetnom ugostiteljskom ponudom.

U Ližnjanu se nalaze konobe Kaminada i gostionica Stari ribar, Veggie Guesthouse Cherry Bloossom te restoran Holiday u sklopu Hotela Livadić. U Valturi ćete naći konobe Stari cok i Megi dok u Šišanu na vaš posjet čekaju bistro-pizzeria La Piazza, konoba Baladur, Food&wine station Trapan te restoran Bodulka u sklopu hotela Velanera.

Na području Općine Ližnjan tijekom zadnjih nekoliko godina s radom su započeli i kvalitetni OPG-ovi koji proizvode maslinovo ulje te na smotrama dobivaju visoke ocjene. Njihove proizvode kao i druge gastro suvenire tijekom ljeta možete potražiti na sajmu istarskih gastro proizvoda i suvenira koji se pod nazivom Istra mix održava svakog ponedjeljka od 9-12 h tijekom ljeta ispred zgrade Turističke zajednice Općine Ližnjan.

Zvjezdana pizza

Specijalitet bistro pizzerie La Piazza u Ližnjanu je pizza nazvana J&D u obliku zvijezde s rubom punjenim sirom. Tijesto za sve pizze pa i za ovu radi se po najjednostavnijoj, klasičnoj recepturi koja se sastoji od brašna, soli, kvasca i vode, a jedna od tajni je postotak vode i vrijeme fermentacije tijesta. Na pizzu J&D idu šalša, sir, gljive, ombolo, kulen, paprike, vrhnje i češnjak. 

Rižoto s lignjama

U konobu Stari ribar u Ližnjanu svratite na brojna jela od mesa i ribe, a nikako ne propustite rižoto s lignjama. U konobi ne skrivaju recepte. Za njihov rižot potrebno je očistiti lignje i narezati ih na kolutiće. Prethodno prokuhanu blitvu izrezati sitno. Na maslinovom ulju popržiti lignje, zaliti sa malo bijelog vina i pričekati da ispari. Dodati blitvu i sasvim malo češnjaka, prethodno skuhanu rižu (do pola) i podliti ribljim temeljcem. Pirjati dok se okusi prožmu i riža bude kuhana.

Teleća peka

Za sve oni koji ne mogu bez mesnih jela, neizostavan je specijalitet konobe ližnjanske Kaminada - peka od telećeg mesa. Ako vam je istra predaleko, možete je i pripremiti prema njihovim savjetima. 

Najprije se naloži vatra od drveta bukve prije nego što se pripreme namirnice za peku i pričeka da dođe do idealne temperature.
Meso narezano na veće komade, posolimo i popaprimo, zalijemo bijelim vinom u jednoj posudi i ostavimo da se marinira sa začinima jedan sat. Papriku, mrkvu, luk i krumpir također treba izrezati na veće komade i začinjene staviti u peku. Odležano meso stavimo na krumpir u peki i poklopimo.

Potom zalijemo vinom i domaćim maslinovim uljem. Napravljeni žar od drva stavimo na zvono od peke i pečemo 50 min. Peku otvaramo nakon 50 min, izmiješamo krumpir i meso te vratimo zvono natrag i žar preko njega. Nakon dva, do dva i pol sata peka je gotova dok se reducira tekućina u peki i meso ne dobije svoju žarko crvenu boju. Ovo jelo najbolje je poslužiti u posudi u kojoj se peklo.

Hobotnica pod čripnjom (pekom)

Nakon teletine, vrijedi kušati i hobotnicu ispod peke ili istarski čripnje što je specijalitet konobe pizzerie Baladur.

Kako do savršeno mekane hobotnice poput one iz konobe pizzerie Baladur? Potrebno je očistiti hobotnicu, krumpir i povrće. Izrezati krumpir na komade, luk na pola, a mrkvu po želji. Čripnju premazati domaćom mašću (ili ekstradjevičanskim maslinovim uljem u slučaju da nemate mast), poredati komade krumpira i ostalog povrća te preko njih lijepo raširiti hobotnicu. Nakon što je hrana u čripnji posložena polijte je Istarskom malvazijom (1 - 1,5 dl). Staviti poklopac na čripnju te je pokriti žarom. Čripnja se peče između sat i petnaest minuta do sat i pol (ovisno o veličini čripnje i količini žara). Da bi hrana što dulje ostala topla i u sokovima koje je ostavila predlažemo je servirati u čripnji, a kao podmetač koristiti okruglu drvenu dasku.

Indijski curry sabji s uraad dal kroketima  

Veggie Guesthouse Cherry Bloossom u Ližnjanu prava je adresa za vegetarijance gdje ih čeka i indijski curry.

Kako napraviti indisjki curry sabji s uraad dal kroketima? Željenu količinu basmati riže skuhajte u dvostruko većoj količini vode. Prokuhajte vodu dok ne zakipi, zatim ubacite basmati rižu i kuhajte 2 minute. Poklopite i sklonite s vatre. Na ulju propržite curry sabji, kurkumu, đumbir i čili (ne predugo da ne zagore), zatim dodajte mrkvu i cvijetaču i pirjajte, nakon par minuta dodajte tikvicu i crvenu papriku. Dodajte soli i bujona po želji i malo vode kuhajte dok povrće ne omekša. Za urad dal krokete potrebno je urad dal (crnu leću) namočiti preko noći. Ocjediti vodu i izmiksati zajedno sa začinima (asafetida, kurkuma, kumin i čili) te pržiti u dubokom ulju.

Busoladini - slatki razlog za dolazak u Šišan

Busoladini su kolačići od krušnog slatkog tijesta koji neodoljivo podsjećaju na bucolaje tipične za područje Istre, no razlikuju se po tome što se ne peku u pećnici već u vrućem ulju.

Što je potrebno za busoladine i kako ih napraviti: 1kg brašna, 2 kvasca (svaki po 4 g), šećer, 1 l ulja, mlijeko, voda i sol

Brašno treba staviti na kup i napraviti rupu u sredini u koju stavljamo kvasac i šaku šećera. Sastojke preliti mlakom vodom i pustiti da se digne. U jednom lončiću pomiješati 1/2 l vode, žlicu soli i malo mlijeka (otprilike pola čašice) i 2 žlice ulja. Sve sastojke miješati do dobivanja kompaktne mase. Potom tijesto izrezati na komade veličine prsta na ruci i spojiti krajeve. Busuladine pokriti krpom kako bi se tijesto još malo diglo. U jednu veću posudu staviti i zagrijati ostatak ulja. Busuladine pržiti dok ne dobiju zlatno smeđu boju, potom ih izvaditi i sušiti kuhinjskim papirom kako bi uklonili višak ulja. Po želji ih posuti šećerom prije posluživanja.

Istarska malvazija Uroboros 2012. - adut vinarije Trapan

U potrazi za odličinim vinima nemojte zaobići Wine station u Šišanu. Vinarija Trapan dobro je poznata na gurmanskoj karti vinoljubaca, a jedna od preporuka za kušanje je - Urobos. 

"Malvaziju radimo svježu – Ponente, i odležanu u drvenim bačvama od akacije – Uroboros. Ponente je naše svježe bijelo vino, a naziv nosi po zapadnom vjetru koji puše u ovim krajevima. Uroboros, grčki simbol zmije koja sama sebi grize rep, predstavlja zatvoreni razvojni ciklus, a samim time i vječno ponavljanje. Povezanost neba i zemlje prenesena kroz znak Uroborosa osjeća se u vinu koje karakterizira izvrstan balans sortnosti i drva, a njegova struktura omogućava mu da zadrži snagu i svježinu, baš kao pravi Uroboros", otkriva Wine station. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju