• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #gdje sjesti

7 slasnih razloga zbog kojih vrijedi krenuti na jug Istre

Nagrađivani OPG-ovi, konobe u kojima se njeguje tradicionalna istarska kuhinja, kao i vrhunska maslinova ulja čine slagalicu užitka na jugu idiličnog poluotoka...

Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 23.07.2021 13:56 komentari
viber Created with Sketch.
Ližnjan, gastro ponuda - 10
Ližnjan, gastro ponuda - 10 (Foto:TZO Ližnjan)

Galerija Ližnjan, gastro ponuda - 10 6 Ližnjan, gastro ponuda - 9 6 Ližnjan, gastro ponuda - 1 6 Ližnjan, gastro ponuda - 7 6

U trendu Mesne okruglice u kremastom umaku Nećete im moći odoljeti Imamo recept za najbolje mesne okruglice, a poslužuju se u divnom kremastom umaku Pita od naranče i čokolade Za 15 minuta Jednostavna, ukusna i zdrava: Pita od naranče i čokolade koja se ne peče Gorski Kotar - 7 Za cijelo društvo Idilične kuće za odmor u Gorskom kotaru u kojima ćete provesti najzabavnije zimske vikende ili Novu godinu

Općinu Ližnjan kroz stoljeća prati reputacija ribarsko-ratarskog područja pa se mjesta tog kraja mogu pohvaliti kvalitetnom ugostiteljskom ponudom.

U Ližnjanu se nalaze konobe Kaminada i gostionica Stari ribar, Veggie Guesthouse Cherry Bloossom te restoran Holiday u sklopu Hotela Livadić. U Valturi ćete naći konobe Stari cok i Megi dok u Šišanu na vaš posjet čekaju bistro-pizzeria La Piazza, konoba Baladur, Food&wine station Trapan te restoran Bodulka u sklopu hotela Velanera.

Na području Općine Ližnjan tijekom zadnjih nekoliko godina s radom su započeli i kvalitetni OPG-ovi koji proizvode maslinovo ulje te na smotrama dobivaju visoke ocjene. Njihove proizvode kao i druge gastro suvenire tijekom ljeta možete potražiti na sajmu istarskih gastro proizvoda i suvenira koji se pod nazivom Istra mix održava svakog ponedjeljka od 9-12 h tijekom ljeta ispred zgrade Turističke zajednice Općine Ližnjan.

Zvjezdana pizza

Specijalitet bistro pizzerie La Piazza u Ližnjanu je pizza nazvana J&D u obliku zvijezde s rubom punjenim sirom. Tijesto za sve pizze pa i za ovu radi se po najjednostavnijoj, klasičnoj recepturi koja se sastoji od brašna, soli, kvasca i vode, a jedna od tajni je postotak vode i vrijeme fermentacije tijesta. Na pizzu J&D idu šalša, sir, gljive, ombolo, kulen, paprike, vrhnje i češnjak. 

Rižoto s lignjama

U konobu Stari ribar u Ližnjanu svratite na brojna jela od mesa i ribe, a nikako ne propustite rižoto s lignjama. U konobi ne skrivaju recepte. Za njihov rižot potrebno je očistiti lignje i narezati ih na kolutiće. Prethodno prokuhanu blitvu izrezati sitno. Na maslinovom ulju popržiti lignje, zaliti sa malo bijelog vina i pričekati da ispari. Dodati blitvu i sasvim malo češnjaka, prethodno skuhanu rižu (do pola) i podliti ribljim temeljcem. Pirjati dok se okusi prožmu i riža bude kuhana.

Teleća peka

Za sve oni koji ne mogu bez mesnih jela, neizostavan je specijalitet konobe ližnjanske Kaminada - peka od telećeg mesa. Ako vam je istra predaleko, možete je i pripremiti prema njihovim savjetima. 

Najprije se naloži vatra od drveta bukve prije nego što se pripreme namirnice za peku i pričeka da dođe do idealne temperature.
Meso narezano na veće komade, posolimo i popaprimo, zalijemo bijelim vinom u jednoj posudi i ostavimo da se marinira sa začinima jedan sat. Papriku, mrkvu, luk i krumpir također treba izrezati na veće komade i začinjene staviti u peku. Odležano meso stavimo na krumpir u peki i poklopimo.

Potom zalijemo vinom i domaćim maslinovim uljem. Napravljeni žar od drva stavimo na zvono od peke i pečemo 50 min. Peku otvaramo nakon 50 min, izmiješamo krumpir i meso te vratimo zvono natrag i žar preko njega. Nakon dva, do dva i pol sata peka je gotova dok se reducira tekućina u peki i meso ne dobije svoju žarko crvenu boju. Ovo jelo najbolje je poslužiti u posudi u kojoj se peklo.

Hobotnica pod čripnjom (pekom)

Nakon teletine, vrijedi kušati i hobotnicu ispod peke ili istarski čripnje što je specijalitet konobe pizzerie Baladur.

Kako do savršeno mekane hobotnice poput one iz konobe pizzerie Baladur? Potrebno je očistiti hobotnicu, krumpir i povrće. Izrezati krumpir na komade, luk na pola, a mrkvu po želji. Čripnju premazati domaćom mašću (ili ekstradjevičanskim maslinovim uljem u slučaju da nemate mast), poredati komade krumpira i ostalog povrća te preko njih lijepo raširiti hobotnicu. Nakon što je hrana u čripnji posložena polijte je Istarskom malvazijom (1 - 1,5 dl). Staviti poklopac na čripnju te je pokriti žarom. Čripnja se peče između sat i petnaest minuta do sat i pol (ovisno o veličini čripnje i količini žara). Da bi hrana što dulje ostala topla i u sokovima koje je ostavila predlažemo je servirati u čripnji, a kao podmetač koristiti okruglu drvenu dasku.

Indijski curry sabji s uraad dal kroketima  

Veggie Guesthouse Cherry Bloossom u Ližnjanu prava je adresa za vegetarijance gdje ih čeka i indijski curry.

Kako napraviti indisjki curry sabji s uraad dal kroketima? Željenu količinu basmati riže skuhajte u dvostruko većoj količini vode. Prokuhajte vodu dok ne zakipi, zatim ubacite basmati rižu i kuhajte 2 minute. Poklopite i sklonite s vatre. Na ulju propržite curry sabji, kurkumu, đumbir i čili (ne predugo da ne zagore), zatim dodajte mrkvu i cvijetaču i pirjajte, nakon par minuta dodajte tikvicu i crvenu papriku. Dodajte soli i bujona po želji i malo vode kuhajte dok povrće ne omekša. Za urad dal krokete potrebno je urad dal (crnu leću) namočiti preko noći. Ocjediti vodu i izmiksati zajedno sa začinima (asafetida, kurkuma, kumin i čili) te pržiti u dubokom ulju.

Busoladini - slatki razlog za dolazak u Šišan

Busoladini su kolačići od krušnog slatkog tijesta koji neodoljivo podsjećaju na bucolaje tipične za područje Istre, no razlikuju se po tome što se ne peku u pećnici već u vrućem ulju.

Što je potrebno za busoladine i kako ih napraviti: 1kg brašna, 2 kvasca (svaki po 4 g), šećer, 1 l ulja, mlijeko, voda i sol

Brašno treba staviti na kup i napraviti rupu u sredini u koju stavljamo kvasac i šaku šećera. Sastojke preliti mlakom vodom i pustiti da se digne. U jednom lončiću pomiješati 1/2 l vode, žlicu soli i malo mlijeka (otprilike pola čašice) i 2 žlice ulja. Sve sastojke miješati do dobivanja kompaktne mase. Potom tijesto izrezati na komade veličine prsta na ruci i spojiti krajeve. Busuladine pokriti krpom kako bi se tijesto još malo diglo. U jednu veću posudu staviti i zagrijati ostatak ulja. Busuladine pržiti dok ne dobiju zlatno smeđu boju, potom ih izvaditi i sušiti kuhinjskim papirom kako bi uklonili višak ulja. Po želji ih posuti šećerom prije posluživanja.

Istarska malvazija Uroboros 2012. - adut vinarije Trapan

U potrazi za odličinim vinima nemojte zaobići Wine station u Šišanu. Vinarija Trapan dobro je poznata na gurmanskoj karti vinoljubaca, a jedna od preporuka za kušanje je - Urobos. 

"Malvaziju radimo svježu – Ponente, i odležanu u drvenim bačvama od akacije – Uroboros. Ponente je naše svježe bijelo vino, a naziv nosi po zapadnom vjetru koji puše u ovim krajevima. Uroboros, grčki simbol zmije koja sama sebi grize rep, predstavlja zatvoreni razvojni ciklus, a samim time i vječno ponavljanje. Povezanost neba i zemlje prenesena kroz znak Uroborosa osjeća se u vinu koje karakterizira izvrstan balans sortnosti i drva, a njegova struktura omogućava mu da zadrži snagu i svježinu, baš kao pravi Uroboros", otkriva Wine station. 

  • #gdje sjesti
  • #istra
  • #ližnjan
  • #Hrana
  • #Vino
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Stari grad Visoki i Piramida Sunca: Pogledajte fotografije mjesta na kojima legende sreću ljepote prirode
Neopisivo!
Stari grad Visoki i Piramida Sunca: Pogledajte fotografije mjesta na kojima legende sreću ljepote prirode
Snažni Max: Sendvič koji Nijemci jedu za jače mišiće, ali i libido
Jednostavno, a prefino
Snažni Max: Sendvič koji Nijemci jedu za jače mišiće, ali i libido
Još stignete: Ekskluzivni meniji u vrhunskim restoranima po posebnim cijenama
Pokrovitelj Mastercard
Još stignete: Ekskluzivni meniji u vrhunskim restoranima po posebnim cijenama
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
Korak po korak
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
Chef Mario Mihelj savjetuje što napraviti za mezu kada su gosti već pred vratima
Pokrovitelj Kenwood
Chef Mario Mihelj savjetuje što napraviti za mezu kada su gosti već pred vratima
Jeste li znali? 6 stvari koje nikada ne bismo smjeli baciti u odvod
Neokolišaj
Jeste li znali? 6 stvari koje nikada ne bismo smjeli baciti u odvod
Mesne okruglice u kremastom umaku recept
Nećete im moći odoljeti
Imamo recept za najbolje mesne okruglice, a poslužuju se u divnom kremastom umaku
Piletina au poivre recept
Ma, divota!
Ovako dobra pileća prsa već dugo nismo jeli, a rade se u jednoj tavi za svega pola sata
Kviz općeg znanja: Za one koji uvijek imaju asa u rukavu
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za one koji uvijek imaju asa u rukavu
Jednostavna, ukusna i zdrava: Pita od naranče i čokolade koja se ne peče
Za 15 minuta
Jednostavna, ukusna i zdrava: Pita od naranče i čokolade koja se ne peče
Noćni vlak za Siciliju: Posljednji europski vlak koji se "vozi" trajektom
Pedesetak eura
Noćni vlak za Siciliju: Posljednji europski vlak koji se "vozi" trajektom
Tihi ubojice: Odjeća, posuđe i svakodnevni predmeti koji su izazivali bolesti i odnosili živote u prošlosti
Na teži način...
Tihi ubojice: Odjeća, posuđe i svakodnevni predmeti koji su izazivali bolesti i odnosili živote u prošlosti

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Mladi ribolovac izvukao neočekivan ulov ispod Pelješkog mosta, završio je na istraživanju: "Ovo je velika rijetkost"
kao iz ribičke legende
Mladi ribolovac izvukao neočekivan ulov ispod Pelješkog mosta, završio je na istraživanju: "Ovo je velika rijetkost"
Osječka policija isključila BMW iz prometa zbog tehničke neispravnosti
OZBILJNI NEDOSTACI
FOTO Policija na obilaznici zaustavila vozača BMW-a: Pogledajte zašto su mu oduzeli tablice
Pobjegao opasni kriminalac iz psihijatrijske bolnice: Strahuje se da će ostvariti svoju grozomornu prijetnju
Drama u Njemačkoj
Opasan kriminalac pobjegao iz psihijatrijske bolnice: Strahuje se da će ostvariti svoju grozomornu prijetnju
show
Životna priča Cass Elliot
razbijala stereotipove
Otišla je prerano, a priča o sendviču zasjenila je njezin nevjerojatan talent
Tko je princeza Delphine od Belgije?
neobična princeza
Godinama joj nitko nije vjerovao, a onda je DNK test razotkrio kraljevsku tajnu
Enisa Bešlagića probudio protupožarni alarm
zanimljivo buđenje
Enis Bešlagić evakuiran iz sobe usred zore: "Ako ovo bude neka zezancija..."
zdravlje
Tko ima pravo na inkluzivni dodatak, a tko nema?
Financijska potpora
Tko ima pravo na inkluzivni dodatak, a tko nema?
5 namirnica koje liječnici za rak debelog crijeva izbjegavaju
Izazivaju upalu
5 namirnica koje liječnici za rak debelog crijeva izbjegavaju
Podvarak od kiselog kupusa zapečen u rerni koji jača imunitet
Po preporuci nutricionistice
Podvarak od kiselog kupusa zapečen u rerni koji jača imunitet
zabava
Muškarac s "najvećim penisom na svijetu" odgovorio je pitanja koje su svi željeli znati
Zanimljivo
Muškarac s "najvećim penisom na svijetu" odgovorio je na pitanja koja su svi željeli čuti
Nova turistička atrakcija u Vodicama! Pogledajte tko se šeće rivom
Novi posjetitelj
Nova turistička atrakcija u Vodicama! Pogledajte tko se šeće rivom
Došao do nevjerojatnog otkrića nakon što je spustio kamera u rupu ispod leda Antarktika
Wow!
Došao do nevjerojatnog otkrića nakon što je spustio kameru u rupu ispod leda Antarktike
tech
Kinezi napravili neprobojni prsluk jači od Kevlara i debljine obične majice
Iskoristili nanotehnologiju
Kinezi napravili neprobojni prsluk jači od Kevlara i debljine obične majice
Drevni Zemljin zrak star 6 milijuna godina pronađen u antarktičkom ledu
Nevjerojatno otkriće
Drevni Zemljin zrak star 6 milijuna godina pronađen u antarktičkom ledu
Porsche patentirao patent koji bi mogao redefinirati vožnju kroz tunele
To bi bilo kul
Porsche patentirao patent koji bi mogao redefinirati vožnju kroz tunele
sport
Preminuo legendarni igrač Dinama Rudolf Rudi Belin
Počivao u miru
Tužna vijest iz Maksimira: Preminuo legendarni igrač Dinama
Aleksandar Zorić oglasio se na društvenim mrežama nakon kontroverznog poraza Ante Delije u UFC-u
TKO JE PREKRŠIO PRAVILA?
Sudac broj 1 u regiji o skandalu UFC-a s Delijom: Evo tko je u pravu
Dinamo ostao bez kapetana Mišića na teškom gostovanju
PRETJERAO JE
Dinamo ostao bez kapetana Mišića na teškom gostovanju
tv
U dobru i zlu: Pokušao se igrati sa sudbinom, a sad mu se crno piše
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Pokušao se igrati sa sudbinom, a sad mu se crno piše
Supertalent: Audicijski nastup u dvanaestoj sezoni Supertalenta - Laura Samardžija
MAGIJA!
Je li ovo prava Elsa došla u Supertalent?! Što vi mislite o Laurinom nastupu?
MasterChef: Odluka jednog kandidata šokirat će sve! "To je najveći klišej koji sam čuo, neka turska sapunica!"
NE PROPUSTITE!
Odluka jednog kandidata šokirat će sve! "To je najveći klišej koji sam čuo, neka turska sapunica!"
putovanja
Jednostavna, ukusna i zdrava: Pita od naranče i čokolade koja se ne peče
Za 15 minuta
Jednostavna, ukusna i zdrava: Pita od naranče i čokolade koja se ne peče
Mesne okruglice u kremastom umaku recept
Nećete im moći odoljeti
Imamo recept za najbolje mesne okruglice, a poslužuju se u divnom kremastom umaku
Zimska idila: odmor u Gorskom Kotaru
Za cijelo društvo
Idilične kuće za odmor u Gorskom kotaru u kojima ćete provesti najzabavnije zimske vikende ili Novu godinu
novac
Mađarska ostaje bez ruske nafte - i sada se mora pomiriti s Hrvatskom
brak iz interesa
Mađarska ostaje bez ruske nafte - i sada se mora pomiriti s Hrvatskom
Galenika preuzima slovensku tvrtku kojoj je Hrvatska važno tržište
Regionalne akvizicije
Galenika preuzima slovensku tvrtku kojoj je Hrvatska važno tržište
Njemački Mercedes bugarskoj tvrtki oduzeo domenu Mercedes.hr
Nije im prvi put
Njemački Mercedes bugarskoj tvrtki oduzeo domenu Mercedes.hr
lifestyle
Tko ima pravo na inkluzivni dodatak, a tko nema?
Financijska potpora
Tko ima pravo na inkluzivni dodatak, a tko nema?
Bojana Gregorić Vejzović u fantastičnoj haljini s dugim rukavima s volanima
TOP TOPOVA
Ne znamo što je bolje - haljina ili štikle Bojane Gregorić Vejzović. Savršena je!
Hodanje i mršavljenje: Plan od šest tjedana s kojim se kilogrami tope bez problema
BITNA JE I PREHRANA
Hodanje i mršavljenje: Plan od šest tjedana s kojim se kilogrami tope bez problema
sve
Tko ima pravo na inkluzivni dodatak, a tko nema?
Financijska potpora
Tko ima pravo na inkluzivni dodatak, a tko nema?
Muškarac s "najvećim penisom na svijetu" odgovorio je pitanja koje su svi željeli znati
Zanimljivo
Muškarac s "najvećim penisom na svijetu" odgovorio je na pitanja koja su svi željeli čuti
Životna priča Cass Elliot
razbijala stereotipove
Otišla je prerano, a priča o sendviču zasjenila je njezin nevjerojatan talent
Stara Škola - 1
Ana Roš

Najbolja svjetska chefica u Hrvatskoj: Novi jelovnik Stare Škole zbog kojeg vrijedi krenuti u Istru

"Iz doline Soče, Istra mi je uvijek bila nadohvat ruke, ne samo geografski, već i emotivno. Ova suradnja odražava moje uvjerenje da najbolja kuhinja uvijek nastaje kroz dijalog i suradnju", otkriva Ana Roš. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Eat Istria Putovanja
    Mastercard donosi

    Samo za najveće gurmane: Nezaboravan hedonistički vikend u Istri koji će izbrusiti vaše kulinarsko umijeće

  • Vina Krešić u Vinklu - 24 Hrana i piće
    Gdje loza ljubi nebo...

    S nogometnog terena na vinski: Bivši nogometaš Dario Krešić predstavio vina iz Šarengrada u restoranu Vinkl

  • Stara Škola - 1 Hrana i piće
    Ana Roš

    Najbolja svjetska chefica u Hrvatskoj: Novi jelovnik Stare Škole zbog kojeg vrijedi krenuti u Istru

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close