U Školi kuhanja by Mario Mihelj naučite jednu od osnovnih tehnika u pripremi ribe, koja će vam omogućiti pripremu nove "plejade" nevjerojatnih ribljih recepata. 

Ovo će vam dobro doći pogotovo ukoliko još uvijek ne znako kako ispeći cijelu ribu, a da vam meso ostane sočno te dobro posoljena kožica ne bude skuhana, nego fino pečena. Na ovaj način prvo ćete se riješiti svih ribljih kostiju, a pečenjem fileta puno ćete lakše procijeniti kada je riba gotova i idealna za jelo.

Kako filetirati ribu?

Naravno, sve počinje od dobrog alata, odnosno noža. Mario Mihelj savjetuje da koristite oštar mali, kratki, ali ne previše fleksibilan nož. Kada ste odabrali pobjednika iz kuhinjske ladice, čvrsto i hrabro krenite ribi od glave i zarežite duž kralježnice, sve do repa. Važno je da ne pokušavate iz prvog reza filetirati cijelu ribu, već zarežite samo do sredine.

Kada ste završili s prvim korakom, ribu okrenite i krenite s drugim rezom i to od stražnje peraje prema glavi do sredine ribe. Sad je vrijeme da "uprljate ruke", odvojeni dio nježno primite i odlučnim, ali nježnim potezima odvojite ostatak mesa od potrbušnih kostiju. Ovaj dio je važno raditi rukom kako ne biste nepotrebno uništili nož ili oštetili meso, a na ovaj način možete biti sigurni jeste li uspješno odvojili sve kosti. Proces ponovite i s druge strane.

Kada se dovoljno ispraksirate na kostima vam neće ostati gotovo ništa mesa, što znači da ćete maksimalno iskoristiti namirnicu. Ako se i dogodi da vam ostane više mesa na kostima, nemojte biti tužni nego to pretvorite u priliku za skuhati odličnu riblju juhu.

Nakon što ste savladali ovu kulinarsku tehniku, pripremite namirnice za druge "lekcije" Marija Mihelja u našoj Školi kuhanja.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju