• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #trattoria gola

"Trešnjevački bistro s kojim nema greške i u koji ćemo se rado vratiti probati i ostala jela"

Soparnik ovdje rade na drugačiji način – ne pune ga blitvom nego keljom, te je prava šteta što se i na samom meniju odmah ne navodi kao „soparnik alla Gola“. Njegov okus ću najbolje opisati ako kažem da ja nisam neki veliki zaljubljenik u povrće, a soparnik sam smazao kao da sutra ne postoji.
Vedran Jurić
Vedran Jurić 28.02.2025 14:26 komentari
viber Created with Sketch.
Trattoria Gola - 5
Trattoria Gola - 5 (Foto:Vedran Jurić)

Galerija Trattoria Gola - 1 1 Trattoria Gola - 2 1 Trattoria Gola - 3 1 Trattoria Gola - 4 1

U trendu Cacio e Pepe Korak po korak Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka Celer je sjajan dodatak juhama i varivima 5 eura za kilogram Bez ovog povrća nema niti jedne dobre juhe i variva, a čini čuda za zdravlje Pita od naranče i čokolade Za 15 minuta Jednostavna, ukusna i zdrava: Pita od naranče i čokolade koja se ne peče

Kako smo se konačno bolja polovica i ja dočepali slobodnog subotnjeg popodneva (čitaj: „uvalili“ djecu baki i djedu), bilo je vrijeme da odemo tamo gdje roditelji male djece rijetko zajedno idu (barem u miru) – u restoran. Nakon pitanja dan prije gdje ćemo i što ćemo, izbor je pao na tratoriju Gola, smještenu u Badalićevoj ulici na Trešnjevci, na mjestu gdje se nekad jeo roštilj u pečenjarnici po imenu Žar.

Rezervirali smo dan prije za 17 sati, u doba između ručka i večere. Odmah po dolasku, primjećujem kako sam prostor nije velik, broji nekoliko stolova, ali i da je zgodno uređen. Meni je ispisan na velikoj ploči, zajedno s nekoliko vina. Kad kažem nekoliko, bitno je napomenuti da je Gola i enoteka, jer vina ovdje možete i kupiti. S obzirom da je vlasnik vinski zaljubljenik, doznat ćete sve o vinima, a uz ona hrvatska, dobar dio njih u Golu uvoze iz Italije i Austrije.

Obiteljska atmosfera

Sjedamo, atmosfera je prilično familijarna i rekao bih da Gola ima stalne goste, što je jasno po načinu komunikacije i naručivanju s ostalih stolova. Mi za početak, prema preporuci ljubazne konobarice naručujemo po čašu prosecca Maurizio Donadi (ponudila nam je i španjolsku Cavu, kad već govorimo o izboru), te se odlučujemo za tri predjela – srdele u savoru, soparnik i tatarski biftek.

Trattoria Gola - 1 Trattoria Gola - 1 (Foto: Vedran Jurić)

Kao „pozdrav iz kuhinje“, konobarica nam servira prvo maslac s crnilom od sipe, te fini domaći kruh. Nakon njega, na stol uskoro stižu i gore navedena predjela. Srdele u savoru, u kombinaciji s narančom i ljutikom (ljutika je napravljena kao chutney od luka) su fine i ukusne, mogao bih valjda pojesti još dvije porcije. Tatarski biftek je također za svaku pohvalu, a zanimljiv je i način na koji je poslužen. Naime, na vrhu mesa dobijete žumanjak, kojeg onda pomiješate s mesom i jelo je spremno za mazanje na kruh. A soparnik? Soparnik ovdje rade na drugačiji način – ne pune ga blitvom nego keljom, te je prava šteta što se i na samom meniju odmah ne navodi kao „soparnik alla Gola“. Njegov okus ću najbolje opisati ako kažem da ja nisam neki veliki zaljubljenik u povrće, a soparnik sam smazao kao da sutra ne postoji.

Posebna priča

Što se tiče vina, nakon prosecca smo prešli na Kosovčev škrlet, koji se lijepo slagao uz ova jela. Nakon predjela, došlo je vrijeme i za glavna jela. Iako smo čuli sve najbolje o parmigiani, nju smo ovom prilikom ipak preskočili. Odlučili smo se za patku kao jedno, te pizzochere kao drugo jelo. Pizzocheri (sam naziv je prilično zvučan i s užitkom se izgovara), sjevernotalijansko su jelo, a radi se od tjestenine od heljde. Samim izgledom (bar u Goli) podsjećaju na njoke, a svaki komadić je prilično slastan. Posluženi su uz kelj i krumpir i vrijedni su naručivanja. Patka je bila fino pečena, korica hrskava, jedino mala zamjerka ide činjenici da bi još koji krumpir uz nju – dobrodošao.

Trattoria Gola - 3 Trattoria Gola - 3 (Foto: Vedran Jurić)

Za desert su ovaj put (s obzirom da Gola s vremena na vrijeme mijenja meni) nudili salenjak s kremom od mlijeka i džemom od jabuke, te fritule s kremom od limuna i badema. Salenjak je u toj kombinaciji bio fin, a kod fritula iskreno, vidim prostora za napredak. Popili smo još čašu sjevernotalijanskog vina kojim su nas počastili, što je gesta za svaku pohvalu. Cjelokupni dojam je na kraju jako, jako dobar .

Posebnu pohvalu zaslužuje i već spomenuta familijarna atmosfera, a odabir pozadinske glazbe također doprinosi uživanju prilikom jela. Zvuci fada i jazza dominiraju prostorom, te jako dobro pašu i zaokružuju priču.

A ceh? Ispao je nešto manje od sto eura, što je dakle uključivalo – tri predjela, dva glavna jela, dva deserta, te jedno 5,6 čaša vina. U svakom slučaju, u Golu ćemo se rado vratiti probati i ostala jela.

Rat protiv Michelina: Slavni chef bori se svim silama da zabrani ulazak inspektorima u restoran Chef Marc Veyrat - 5 Chef Marc Veyrat - 4 Chef Marc Veyrat - 3 +1 Chef Marc Veyrat - 2

  • #trattoria gola
  • #trešnjevka
  • #Zagreb
  • #Jelo
  • #Vedran Jurić
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Nježan, flafast i miriše na maslac: Kako napraviti savršeni francuski omlet
Rola se poput tepiha
Nježan, mekan i miriše na maslac: Kako napraviti savršeni francuski omlet
Manje kalorija više proteina tjestenina u kremastom umaku
Manje kalorija
Evo kako se radi savršeno kremasta tjestenina sa sirom koja ima iznenađujuću količinu proteina
Zimska bajka u srcu Alpa: Bled i Bohinj zovu na odmor iz snova
Uz Crno jaje
Zimska bajka u srcu Alpa: Super ponuda za Bled i Bohinj i odmor iz snova
Vinsko putovanje kroz prostor i vrijeme: Plavci s Visa koji su oduševili zagrebačku publiku
Vislander
Vinsko putovanje kroz prostor i vrijeme: Plavci s Visa koji su oduševili zagrebačku publiku
Kamo pobjeći kad zahladi: Ideje za odmor uz Crno jaje
Od mora do termi
Kamo pobjeći kad zahladi: Ideje za odmor uz Crno jaje
Zatvoren PP Biokovo: U tijeku su održavanje infrastrukture, čuvanje osjetljivih ekosustava i pripreme za novu sezonu
Planovi za proljeće
Loše vijesti za ljubitelje prirode: Privremeno zatvoren Park prirode Biokovo
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
Korak po korak
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
Jednostavna, ukusna i zdrava: Pita od naranče i čokolade koja se ne peče
Za 15 minuta
Jednostavna, ukusna i zdrava: Pita od naranče i čokolade koja se ne peče
Mesne okruglice u kremastom umaku recept
Nećete im moći odoljeti
Imamo recept za najbolje mesne okruglice, a poslužuju se u divnom kremastom umaku
Zimska idila: odmor u Gorskom Kotaru
Za cijelo društvo
Idilične kuće za odmor u Gorskom kotaru u kojima ćete provesti najzabavnije zimske vikende ili Novu godinu
Tjedni jelovnik naopaka jela od 3.11 do 9.11. 2025.
Tjedni jelovnik
"Naopaki", ali tako dobri recepti: 7 prefinih jela u kojima ćemo uživati do nedjelje
Stabljike celera zašto su dobre za zdravlje
5 eura za kilogram
Bez ovog povrća nema niti jedne dobre juhe i variva, a čini čuda za zdravlje

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Studentica u BiH zaražena davno iskorijenjenom bolešću: Oglasili se epidemiolozi
sprječavanje širenja zaraze
Studentica u BiH zaražena davno iskorijenjenom bolešću: Oglasili se epidemiolozi
Masovni napadi dronovima u Rusiji
PROGLAŠENE UZBUNE
Žestoki napadi dronovima u Rusiji: Jedna od najvećih rafinerija u plamenu, tisuće bez struje
Vlasnik tvrtke koju guta požar: "Strašno! Sve je nestalo u sekundi, šteta je ogromna"
Radnici bježali iz skladišta
Vlasnik tvrtke koju guta požar: "Strašno! Sve je nestalo u sekundi, šteta je ogromna"
show
Thompson oštro odgovorio Tomaševiću
oštra reakcija
Thompson odgovorio Tomaševiću: Objavio dokument koji mijenja sve?
Janica Kostelić na premijeru filma Ivice Kostelića došla s partnerom
rijetki prizori
Janica Kostelić na važan događaj svog brata stigla s partnerom, kojeg inače skriva od javnosti
Jakov Jozinović i Aleksandra Prijović zapjevali ''Ringišpil'' Đorđa Balaševića
spontani trenutak
Poslušajte kako to zvuči kada Prija i naš Vinkovčanin ukrste glasove!
zdravlje
Tko ima pravo na inkluzivni dodatak, a tko nema?
Financijska potpora
Tko ima pravo na inkluzivni dodatak, a tko nema?
Ovo područje na licu nikada ne smijete dirati – evo zašto ga zovu “trokut smrti”!
Važno!
Ovo područje na licu nikada ne smijete dirati – evo zašto ga zovu “trokut smrti”!
Trbušni tifus: Kako se prenosi i koji su simptomi iskorijenjene bolesti koja se pojavila u susjedstvu?
Evo tko se treba cijepiti
Trbušni tifus: Kako se prenosi i koji su simptomi iskorijenjene bolesti koja se pojavila u susjedstvu?
zabava
Nova turistička atrakcija u Vodicama! Pogledajte tko se šeće rivom
Novi posjetitelj
Nova turistička atrakcija u Vodicama! Pogledajte tko se šeće rivom
Kako postaviti suncobran na zatvoreni balkon? Urnebesna majstorija nasmijala prolaznike
Zanimljivo rješenje
Kako postaviti suncobran na zatvoreni balkon? Urnebesna majstorija nasmijala prolaznike
Urnebesan meme o Berošu osvojio društvene mreže! Pogledajte zašto
Meme
Urnebesan meme o Berošu osvojio društvene mreže! Pogledajte zašto
tech
Bliži se kraj poznate kompanije čije robote u svojim kućanstvima imaju i mnogi Hrvati
Na rubu bankrota
Bliži se kraj poznate kompanije čije robote u svojim kućanstvima imaju i mnogi Hrvati
Zaboravljena tehnologija vraća se jača nego ikad i mogla bi spasiti planet od AI energetske krize
Pronađeno rješenje
Zaboravljena tehnologija vraća se jača nego ikad i mogla bi spasiti planet od AI energetske krize
Kakvo bizarno objašnjenje šefa kompanije: Otpustili su 14 tisuća ljudi, ali ne zbog ušteda ili primjene AI-a
Vjerujete li im?
Kakvo bizarno objašnjenje šefa kompanije: Otpustili su 14 tisuća ljudi, ali ne zbog ušteda ili primjene AI-a
sport
HRVATSKA – FARSKI OTOCI Evo kad počinje prijenos, u akciji nova imena
NA NOVOJ TV I GOL.HR-U!
HRVATSKA – FARSKI OTOCI Evo kad počinje prijenos, u akciji nova imena
Rijeka promijenila ime stadiona: Više se neće zvati Rujevica
pala je odluka
Rijeka promijenila ime stadiona
Mateo Kovačić izgubljen za Svjetsko prvenstvo? Ovo su njegove alternacije
utrka s vremenom
Mateo Kovačić izgubljen za Svjetsko prvenstvo? Ovo su njegove alternacije
tv
Kumovi: Ne mogu više izdržati razdvojenost - napokon su popustili ljubavi
KUMOVI
Ne mogu više izdržati razdvojenost - napokon su popustili ljubavi
U dobru i zlu: Ne može izdržati ne reći joj istinu - hoće li popustiti?
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Ne može izdržati ne reći joj istinu - hoće li popustiti?
MasterChef: Slatka kutija iznenađenja donosi kuhanje u parovima! Hoće li im ostaviti gorak okus?
SAZNAJTE VEČERAS
Slatka kutija iznenađenja donosi kuhanje u parovima! Hoće li im ostaviti gorak okus?
putovanja
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
Korak po korak
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
Stabljike celera zašto su dobre za zdravlje
5 eura za kilogram
Bez ovog povrća nema niti jedne dobre juhe i variva, a čini čuda za zdravlje
Jednostavna, ukusna i zdrava: Pita od naranče i čokolade koja se ne peče
Za 15 minuta
Jednostavna, ukusna i zdrava: Pita od naranče i čokolade koja se ne peče
novac
Direktori vodećih investicijskih banaka: Slijedi preokret, pripremite se na značajan pad dionica
Sudar sa stvarnošću
Direktori vodećih investicijskih banaka: Slijedi preokret, pripremite se na značajan pad dionica
Mađarska ostaje bez ruske nafte - i sada se mora pomiriti s Hrvatskom
brak iz interesa
Mađarska ostaje bez ruske nafte - i sada se mora pomiriti s Hrvatskom
Njemački Mercedes bugarskoj tvrtki oduzeo domenu Mercedes.hr
Nije im prvi put
Njemački Mercedes bugarskoj tvrtki oduzeo domenu Mercedes.hr
lifestyle
Tko ima pravo na inkluzivni dodatak, a tko nema?
Financijska potpora
Tko ima pravo na inkluzivni dodatak, a tko nema?
Elin Kostelić u maloj crnoj haljini i gležnjačama na premijeri filma 'Freedom'
Stajling za premijeru
Elin Kostelić: Mala crna haljina i obične gležnjače za izdanje koje slavi jednostavnu eleganciju
Najpopularnija imena za djevojčice i dječake u 2025. godini
Stigli podaci
Jeste li iznenađeni? Ovo su najpopularnija imena za dječake i djevojčice u 2025. godini
sve
HRVATSKA – FARSKI OTOCI Evo kad počinje prijenos, u akciji nova imena
NA NOVOJ TV I GOL.HR-U!
HRVATSKA – FARSKI OTOCI Evo kad počinje prijenos, u akciji nova imena
Tko ima pravo na inkluzivni dodatak, a tko nema?
Financijska potpora
Tko ima pravo na inkluzivni dodatak, a tko nema?
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
Korak po korak
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
Azijska hrana
Fini okusi Istoka

Gdje pojesti dobru azijsku hranu u Zagrebu? Mjesta koja će oduševiti i najzahtjevnije gurmane

Nakon modernog, vrijeme je za povratak na nešto starije. Ovaj restoran smjestio se u Crnčićevoj ulici, u blizini parka Maksimir. Po opisu je najsličniji restoranu Asia, jer nudi gotovo ista jela. Ovdje nema sushija, nema robate, no cijene su za današnje pojmove povoljne, te možete uživati u klasicima poput gong bao piletine, osam blaga i sličnima. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Pun ti je kufer
uvijek istih priča i tema?

Prijavi se na naš
newsletter
i vidjet ćeš
da ćemo kliknuti ;)

Please don't insert text in the box below!
close