Tanke, debele, hrskave, skromne i napucane sastojcima, pizze su zvijezde festivala zbog kojeg je na Strossmayerovu trgu u Zagrebu ovih dana osobito živo. "Mala Italija" svojim će okusima i mirisima vladati zagrebačkim centrom do 28. svibnja, dokad možete otkriti najrazličitije stilove majstora pizze, ali i isprobati druga jela, kao što su sourdough focaccie te domaća tjestenina koja se priprema u kolutu sira grana padano. Naći ćete brioche punjene voćem i čokoladom, kao i zanatski gelato.

Ne jedete meso i mliječne proizvode? Nema problema – u ponudi su i pizze na bazi biljnih namirnica. Osim ako već nemate svoje favorite, najteži je dio posla na Pizza Festivalu odlučiti što jesti. Romana, napoletana, siciliana, pizza iz pleha ili pržena pizza mame iz kućica u kojima su se domaćini svojski potrudili pokazati što znaju. A želite li otkriti njihove tajne, ispričat će vam ponešto o tome koliko je za lagana i prozračna tijesta važna duga fermentacija tijesta, kao i da nema dobre pizze bez prave peći.

Kad je riječ o odabiru sastojaka, sve ima svoje zašto i zato pa ćete osim klasičnih talijanskih sastojaka namirisati i dalmatinske te slavonske delicije, kao i najrazličitije "izume", poput redukcija i džemova, koji imaju zasluženo mjesto na tijestu.

Al Dente

Ravno u glavu: Najbolju pizzu na festivalu probali smo u Al Denteu. Na stranu priča kako za svoje napoletane koriste samo najbolje sastojke te kako je proces izrade tijesta viša matematika – talijanski je restoran na Pizza Festivalu demonstrirao formulu okusa kojoj bismo se rado vratili.

Odlučili smo se za pizzu koja spaja mozzarellu fior di latte, mortadelu, pesto od pistacija i straciatellu di bufala. Prozračno, meko i zavodljivo tijesto fino nosi taman toliko hrskavosti da ostane živahno, a na njemu senzacija – pod uvjetom da volite (dobru) mortadelu, pistacije i srce burrate, odnosno stracciatellu. Možda uspijete, ali mi zamjerku nismo našli. Pizza je skupa (15,50 eura), ali skupi su i vrhunski sastojci, peć koja se koristi za pečenje, život je skup…

Pizza Festival Zagreb - 5 Aktualno Uskoro počinje zagrebački festival posvećen omiljenom jelu na svijetu

Poma Food Boutique

Zbilja ćemo jesti sendvič na festivalu pizze? Hoćemo. I nije nam žao niti zalogaja. Zapravo, Roastbeef Focaccia koju ćete naći na kućici Pome tako je dobra da bismo ponijeli još jednu, ako ogladnimo na putu do doma.

Sendvič o kojem je ekipa iz Pome dosta razmišljala kao bazu ima sourdough focacciu, a glavnu ulogu ima sočni, i taman ružičast roastbeef od ramsteka. U ostatku su orkestra mozzarella fior di latte, tikvice koje se nakon pečenja na roštilju mariniraju u maslinovom ulju i češnjaku, rajčice i svježi bosiljak. Izvrsna je protuteža mesu i dodatna doza slasti redukcija aceta balsamica i suhih smokava. Cijena sendviča: 9,50 eura.

Full circle

Kućica iza koje stoji Marko Palfi, virtuoz street fooda, posebno se hvali zbog sourdough tijesta koje fermentira "unedogled" kako bi nakon nje bili sretni i poletni, a priča se potom zaokruži biranim slavonskim, vegetarijanskim ili klasičnim sastojcima. Mi smo odabrali ono što bi i sam chef

Chef’s Choice prava je stvar ako volite mirise i okuse tartufa. No ako vam mirisi plemenitih gljiva ne odgovaraju, bolje je igrati na klasiku. Na signature pizzi naći ćete i mortadelu i zelene šparoge. U našem malom kružoku bilo je svakojakih komentara – od toga da bi neki dodali soli, drugima se šparoge nisu nabolje snašle, treći su njurgali protiv tartufa. U svakom slučaju, tijesto je divno, a o nadjevu se (ne) raspravlja. Cijena: 12,50 eura.

Pizzu napoletanu mnogi smatraju najboljom na svijetu Aktualno 50 veličanstvenih: Među najboljim pizzerijama u Europi i jedna hrvatska

Pizza Fritta

Jednostavna, masna i vruća, pržena pizza "iz papira" nastala je u Napulju nakon Drugog svjetskog rata, kada je najjeftinije bilo uzeti jednostavne sastojke, smotati ih u tijesto pa sve ispržiti u dubokom ulju.

Krizna pizza zadržala se i do danas, a na Pizza Festivalu možete probati nekoliko inačica. Na kućici Pizze Fritte platit ćete 7 eura. Neka vas ne zavara veličina, pržena štruca punjena klasičnim sastojcima koji se praktički rastapaju u vrućem tijestu itekako je zasitna i zove na pivo ili mjehuriće. Mi se nismo zaljubili, ali tko zna, možda se vama svidi. 

Mrs. Fogg

Steampunk kućica pravo je mjesto za ljubitelje debljeg tijesta koje suvereno nosi svu silu sastojaka. Osim klasične Margherite (3,90 eura za komad), tamo stanuje i Peperoni s ljutom kobasicom i jalapeño papričicama (4,70 eura), kao i pizza koja plijeni pozornost namirnicama: Slanina Friarielli (5,70 eura) spaja mariniranu rakulu brokule, mozzarellu, dimljenu slaninu, kuhanu šunku, ukiseljeni luk i ricottu.

Rakula brokule, koju Talijani nazivaju friarielli, na Čizmi je omiljeni sastojak: ako se još niste s njom susreli, radi se o lisnatom povrću s orašastom i ponekad lagano gorkastom notom. Puna usta okusa gospođu Fogg lansirali su među najbolje pizze na festivalu.

Toliko lijepa da rasplamsava maštu Zagrepčana: Jedina građevinska skela na svijetu zbog koje je pokrenuta peticija – da ostane Nova skela na zagrebačkoj katedrali - kolaž Nova skela na zagrebačkoj katedrali - 4 Nova skela na zagrebačkoj katedrali - 5 +4 Nova skela na zagrebačkoj katedrali - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju