Okruglo, ukusno tijesto nadjeveno različitim sastojcima koje nazivamo pizza zasigurno je najpoznatije i najpopularnije jelo na planetu. No kako je moguće naići na odličnu pizzu, jednako su velike šanse da naiđete i na neku koja baš i nije dobra. Zato se isplati poslušati stručnjake sa stranice 50toppizza.it, koja već godinama bira najbolju pizzu starog kontinenta, a ovako izgleda stanje 2023. godine.

Ipak, prije proglašenja pobjednika, bitno je napomenuti da prilikom odabira najbolje pizze u Europi nisu uključene pizzerije smještene u Italiji. Jednostavno, lista je koncipirana tako da ne uključuje talijanske lokale koji rade margherite, marinare

U srcu istarskog Hollywooda: Konoba-pizzerija i pogled zbog kojih se isplati skrenuti s puta Ladonja Draguć Ladonja Draguć - 22 Ladonja Draguć - 17 +20 Ladonja Draguć - 3

Prvim mjestom ove se godine može pohvaliti pizzeria Sartorii Panatieri u barcelonskoj četvrti Gracia. Njihova pizza s umakom od pečenih cherry rajčica, mozzarellom i bosiljkom odnijela je zlatnu medalju.

Drugo mjesto pripalo je kopenhaškom Baestu, u kojem kuhar Christian Puglisi crpi inspiraciju iz napuljskih pizza i dodaje svoj potpis bazom od kiselog tijesta i organskim dodacima. Dobitnik brončane medalje je 50 Kalo, pizzeria nedaleko od Trafalgar Squarea u Londonu u kojoj je za pizze zadužen Ciro Salvo.

Jedna od najboljih u Hrvatskoj: Pizzerija koja je svojim pristupom i hranom napravila "rusvaj" u idiličnoj Lici Ruspante - 11 Ruspante - 10 Ruspante - 9 +7 Ruspante - 8

Do četvrtoplasirane pizzerije treba vam svega nekoliko sati iz Hrvatske, s obzirom na to da se smjestila u Beču. Riječ je o lokalu Via Toledo Enoppizzeria, u koejm ćete uz vrhunske pizze kušati i jednako takvo vino. Na petom mjestu našla se pizzeria Zulu u Furthu u Njemačkoj. Čovjek koji stoji iza jelovnika, Gaspare Squitieri, smatra se jednim od najvećih njemačkih stručnjaka za napuljsku pizzu.

Nas posebno veseli što se na ovom popisu našla i jedna hrvatska pizzeria. Naime, na 43. mjestu smjestio se zagrebački Franko's Pizza & Bar, pa ako želite probati creme de la creme, znajte kamo se možete zaputiti.

Na popisu su se, između ostalih, našli i makedonska pizzeria Matto Napoletano, beogradske Majstor i Margarita te Pietra i ljubljanska Pop's pizzaOvdje možete pogledati cijeli popis.

Nove specijaliteti u pizzeriji Franko's: Pizze za one koji obožavaju pistacije, batat ili pak izbjegavaju meso i mlijeko Franko’s pizza & bar - 4 Franko’s pizza & bar - 3 Franko’s pizza & bar - 2 +5 Franko’s pizza & bar - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju