Recepti za brz i maštoviti obrok uvijek su dobrodošli, a posebno ih volimo usred radnog tjedna. Takav je i ovaj recept za piletinu s brokulom s daškom Azije. Fini okusi sojinog umaka, đumbira i sezama, tek nježno zaslađeni medom, prožimaju piletinu i brokulu, a sve se i prži i kuha u istoj tavi.
Priprema ove piletine s brokulom je minimalna, trebate tek nasjeckati piletinu, i češnjak (možete ga i protisnuti), odvojiti cvjetiće prokule i naribati đumbir, a onda vas čela samo malo miješanja i to je sve. Ova ukusna kombinacija odlično će se slagati s rižom. Dobar tek!
Piletina s brokulom - sastojci:
- 120 ml pilećeg temeljca
- 80 ml soja umaka
- 3 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
- 3 žlice meda
- 2 žlice kukuruznog škroba
- 1 žlica sitno naribanog oguljenog đumbira
- 2 čajne žličice sezamovog ulja
- 1 žlica biljnog ulja
- 450 g pilećih zabataka ili prsa bez kostiju i kože, narezanih na komade veličine zalogaja
- 2 srednje glavice brokule, narezane na cvjetiće
- prepržene sjemenke sezama, za posluživanje
Piletina s brokulom - priprema:
- U maloj zdjeli miješajte temeljac, soja sos, češnjak, med, kukuruzni škrob, đumbir i sezamovo ulje dok se kukuruzni škrob ne otopi.
- U velikoj tavi na jakoj vatri zagrijte ulje. Pržite piletinu, bez miješanja 1 do 2 minute. Promiješajte i nastavite pržiti, povremeno miješajući, dok ne dobije boju sa svih strana i ne bude potpuno pečena, još oko 5 minuta. Izvadite i ostavite sa strane.
- U istoj tavi na srednje laganoj vatri prelijte brokulu smjesom temeljca i začina. Poklopite tavu i kuhajte dok brokula ne omekša, ali se ne prekuha, 2 do 3 minute.
- Otklopite i vratite piletinu i u tavu. Kuhajte uz miješanje dok se umak ne zgusne i dobro ne prožme piletinu i brokulu, još 1 do 2 minute.
- Pospite preprženim sezamom i poslužite uz kuhanu rižu.
Jeste li znali? Najčešća pogreška koju radimo dok razbijamo jaja