U zagrebačkom centru, nekoliko koraka od Cvjetnog trga prije koji tjedan rodila se mala obiteljska priča o talijanskim sendvičima: Fiorito. Pronaći ćete je na simpatičnom kiosku u Preradovićevoj 1, gdje se u redovima čeka na slasne piadine - zaštitni znak regije Emilia-Romagna. Ti su talijanski sendviči omiljeni street food diljem Čizme, a s vremenom su i prešli granice zemlje.

Birani sastojci 

Fiorito je prva piadinerija u Hrvatskoj - nastala iz ljubavi prema Italiji, talijanskoj kuhinji i gurmanskim sastojcima, bez konzervansa i kemije. Sočni zalogaji spajaju tanke meke pogače s pršutom, piletinom, roast beefom, kuhanom šunkom, porchettom (rolani pečeni praščić), najrazličitijim sirevima i povrćem.

Ondje možete otkriti slasti salsiccije - svježe talijanske kobasice s grilla, naljutiti se na kalabrijsku, meku i pikantnu kobasicu 'Nduju, odlučiti za zeleniju varijantu sendviča s pečenim tikvicama, patlidžanima i paprikama ili uživati u kombinaciji mortadele i pestom genovese s pistacijom.

Puno nadjeva, manje kruha 

Cijene sendviča su od oko sedam eura, a oni koji su ih probali hvale ih zbog raskošnog nadjeva, zbog čega su i poprilično zasitni. Za razliku od klasičnih sendviča, kruh u piadinama ne dominira, nego služi kao fina poveznica između mesa, sireva i povrća.

Fiorito u ponudi ima i panirane mini mozzarelle, salate s pršutom i mozzarellom, kao i arancine – pržene loptice od riže punjene nadjevima kao što su ragu i kuhani pršut.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju