Pašteta od bakalara na venecijanski (baccalà mantecato) tradicionalno je venecijansko jelo koje se poslužuje u nemrsne dane… ili kad god vam se jede bakalar. Kao i većina jela s bakalarom, radi se od sušenog bakalara, pa najveći dio vremena otpada na njegovu rehidraciju.
Bakalar treba držati u vodi barem 24 sata i u to mu vrijeme promijeniti vodu najmanje tri puta, da odlijete višak soli. Nakon toga, priprema ne može biti jednostavnija: dodate mu još nekoliko sastojaka i začina i sve dobro ispasirate u paštetu.
Okus bakalara malo će razblažiti krumpir, a umami će stvoriti maslinovo ulje, češnjak i crni papar. Jednostavno – savršeno.
Pašteta od bakalara na venecijanski - sastojci:
- 450 g sušenog bakalara
- 480 ml mlijeka plus po potrebi
- 3 češnja češnjaka
- 1 veći krumpir, oguljen i narezan na ploške
- 180 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 2 žlice nasjeckanog svježeg peršina
- 2 žlice svježe naribanog parmezana
- svježe mljeveni crni papar, prema ukusu
Pašteta od bakalara na venecijanski - priprema:
- Bakalar namačite u hladnoj vodi 24 sata. Tijekom toga razdoblja promijenite vodu tri puta.
- Izlijte vodu, ocijedite bakalar i vratite ga u lonac. Dodajte dovoljno mlijeka da prekrije bakalar, 2 češnja češnjaka i krumpir. Stavite kuhati i kada zavrije poklopite i kuhajte dok krumpir sasvim ne omekša, 20 do 25 minuta.
- Ocijedite bakalar i ostavite sa strane četvrtinu šalice tekućine od kuhanja, krumpir i češnjak. Očistite bakalar od kostiju.
- U blenderu ili štapnim mikserom ispasirajte bakalar, ostavljenu tekućinu od kuhanja s krumpirom, češnjakom i dodajte preostali svježi češanj češnjaka. Dodajte maslinovo ulje i nastavite pasirati dok ne dobijete glatku paštetu. Umiješajte peršin i sir, začinite paprom i odmah poslužite.
Tražite li još recepata, pronaći ćete ih ovdje, a želite li poboljšati svoje kulinarske vještine, pridružite se našoj Školi kuhanja.
Nije samo za ukras: 7 razloga zbog kojih biste trebali češće jesti bobičasto voće