Pašteta od bakalara na venecijanski (baccalà mantecato) tradicionalno je venecijansko jelo koje se poslužuje u nemrsne dane… ili kad god vam se jede bakalar. Kao i većina jela s bakalarom, radi se od sušenog bakalara, pa najveći dio vremena otpada na njegovu rehidraciju.

Bakalar treba držati  u vodi barem 24 sata i u to mu vrijeme promijeniti vodu najmanje tri puta, da odlijete višak soli. Nakon toga, priprema ne može biti jednostavnija: dodate mu još nekoliko sastojaka i začina i sve dobro ispasirate u paštetu.

Okus bakalara malo će razblažiti krumpir, a umami će stvoriti maslinovo ulje, češnjak i crni papar. Jednostavno – savršeno.

 

Pašteta od bakalara na venecijanski - sastojci:

  • 450 g sušenog bakalara
  • 480 ml mlijeka plus po potrebi
  • 3 češnja češnjaka
  • 1 veći krumpir, oguljen i narezan na ploške
  • 180 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 2 žlice nasjeckanog svježeg peršina
  • 2 žlice svježe naribanog parmezana
  • svježe mljeveni crni papar, prema ukusu

Pašteta od bakalara na venecijanski - priprema:

  1. Bakalar namačite u hladnoj vodi 24 sata. Tijekom toga razdoblja promijenite vodu tri puta.
  2. Izlijte vodu, ocijedite bakalar i vratite ga u lonac. Dodajte dovoljno mlijeka da prekrije bakalar, 2 češnja češnjaka i krumpir. Stavite kuhati i kada zavrije poklopite i kuhajte dok krumpir sasvim ne omekša, 20 do 25 minuta.
  3. Ocijedite bakalar i ostavite sa strane četvrtinu šalice tekućine od kuhanja, krumpir i češnjak. Očistite bakalar od kostiju.
  4. U blenderu ili štapnim mikserom ispasirajte bakalar, ostavljenu tekućinu od kuhanja s krumpirom, češnjakom i dodajte preostali svježi češanj češnjaka. Dodajte maslinovo ulje i nastavite pasirati dok ne dobijete glatku paštetu. Umiješajte peršin i sir, začinite paprom i odmah poslužite.

Tražite li još recepata, pronaći ćete ih ovdje, a želite li poboljšati svoje kulinarske vještine, pridružite se našoj Školi kuhanja.

Bakalar na mornarski Hrana i piće Bakalar na mornarski: Silno jednostavan i toliko ukusan da ga nećete pripremati samo na Badnjak

Tri lica bakalara: Pašteta, gurmanska kombinacija s povrćem i malo drukčiji bakalar na žlicu Hrana i piće Kreativni načini za pripremu bakalara: Brzo, jednostavno i savršeno za svaki obrok

Pohani bakalar Hrana i piće Riba u šlafruku: Omiljeni grčki recept za pohani bakalar u pivskom tijestu

Pržene loptice Hrana i piće Bez kompliciranja: Recept za hrskave loptice od oslića i krumpira

Nije samo za ukras: 7 razloga zbog kojih biste trebali češće jesti bobičasto voće Bobičasto voće - 4 Bobičasto voće - 1 Bobičasto voće - 2 +0 Bobičasto voće - 3