Bakaliaros, ili prženi bakalar u pivskom tijestu grčki je specijalitet, koji se tradicionalno priprema u vrijeme posta, kada se meso izbjegava na tanjurima. Zvijezda jela je usoljeni bakalar koji prije pripreme treba držati u hladnoj vodi najmanje 12 sati te mu svakih nekoliko sati promijeniti vodu. Prema želji, koristiti možete i svježi bakalar, ili ga zamijeniti oslićem.
Ribu „u šlafruku“ možete poslužiti uz omiljeni grčki prilog, skordaliju – mješavinu krumpira, orašastih plodova, maslinova ulja i limunova soka. Fini grčki prilog savršen je dodatak pohanoj piletini, ribi ili roštilju.
Sastojci za bakalar na grčki:
- 1,5 kg usoljenog bakalara
- 500 ml vode
- 500 g brašna + za posipavanje
- 330 ml piva
- 18 g kvasca ili 20 g praška za pecivo
- 2 prstohvata šećera
- sol, papar
- ulje za prženje
Priprema bakalara na grčki:
- Namočite usoljeni bakalar u vodi i ostavite ga u hladnjaku dva dana, mijenjajući mu vodu tri puta dnevno. Ovu proceduru možete preskočiti ako kupite svježu ribu. Osušite ribu papirnatim ručnicima i izvadite kosti. Narežite je na veličinu zalogaja (4,5 cm).
- U posudu ulijte vodu i pivo pa dodajte kvasac ili prašak za pecivo i šećer. Promiješajte pjenjačom pa ostavite 15 minuta. Zatim dodajte brašno i prstohvat soli. Miješajte dok ne dobijete glatko tijesto. Pokrijte plastičnom folijom i ostavite sat do dva dok se tijesto ne udvostruči.
- Oko 200 g brašna stavite u posudu, dodajte soli i papra pa promiješajte. Umiješajte komade ribe u brašno, otresite višak pa svaki komad umočite u pripremljeno tijesto.
- Pažljivo ispržite ribu u nekoliko tura u vrućem ulja. Nakon što postane hrskava i zlatno-smeđa s jedne strane, okrenite je. Između pečenja izvadite iz ulja komadiće tijesta kako ne bi zagorjeli. Ribu izvadite na papirnate kuhinjske ručnike da upiju višak ulja.
Recept za soparnik iz pećnice: Prefina "pita iz pepela" koju morate probati +6