Bakaliaros, ili prženi bakalar u pivskom tijestu grčki je specijalitet, koji se tradicionalno priprema u vrijeme posta, kada se meso izbjegava na tanjurima. Zvijezda jela je usoljeni bakalar koji prije pripreme treba držati u hladnoj vodi najmanje 12 sati te mu svakih nekoliko sati promijeniti vodu. Prema želji, koristiti možete i svježi bakalar, ili ga zamijeniti oslićem.

U trendu Limun kocke s grčkim jogurtom Jednostavno Lagane, osvježavajuće i silno ukusne: Recept za limun kocke s grčkim jogurtom Slani kolač s tikvicama i parmezanom Brzo i prefino Bolji od kruha: Recept za slani kolač s tikvicama i parmezanom Osijek Slavonski izlet Prije sam obišao Andaluziju, Maroko, Siciliju... Dojmovi mog prvog posjeta Osijeku, koji mi se praktični nalazi "na pragu"

Ribu „u šlafruku“ možete poslužiti uz omiljeni grčki prilog, skordaliju – mješavinu krumpira, orašastih plodova, maslinova ulja i limunova soka. Fini grčki prilog savršen je dodatak pohanoj piletini, ribi ili roštilju.

Sastojci za bakalar na grčki:

  • 1,5 kg usoljenog bakalara
  • 500 ml vode
  • 500 g brašna + za posipavanje
  • 330 ml piva
  • 18 g kvasca ili 20 g praška za pecivo
  • 2 prstohvata šećera
  • sol, papar
  • ulje za prženje

Priprema bakalara na grčki:

  1. Namočite usoljeni bakalar u vodi i ostavite ga u hladnjaku dva dana, mijenjajući mu vodu tri puta dnevno. Ovu proceduru možete preskočiti ako kupite svježu ribu. Osušite ribu papirnatim ručnicima i izvadite kosti. Narežite je na veličinu zalogaja (4,5 cm).
  2. U posudu ulijte vodu i pivo pa dodajte kvasac ili prašak za pecivo i šećer. Promiješajte pjenjačom pa ostavite 15 minuta. Zatim dodajte brašno i prstohvat soli. Miješajte dok ne dobijete glatko tijesto. Pokrijte plastičnom folijom i ostavite sat do dva dok se tijesto ne udvostruči.
  3. Oko 200 g brašna stavite u posudu, dodajte soli i papra pa promiješajte. Umiješajte komade ribe u brašno, otresite višak pa svaki komad umočite u pripremljeno tijesto.
  4. Pažljivo ispržite ribu u nekoliko tura u vrućem ulja. Nakon što postane hrskava i zlatno-smeđa s jedne strane, okrenite je. Između pečenja izvadite iz ulja komadiće tijesta kako ne bi zagorjeli. Ribu izvadite na papirnate kuhinjske ručnike da upiju višak ulja.

Recept za soparnik iz pećnice: Prefina "pita iz pepela" koju morate probati Soparnik - 3 Soparnik - 2 Soparnik - 1 +6 Soparnik