Bakaliaros, ili prženi bakalar u pivskom tijestu grčki je specijalitet, koji se tradicionalno priprema u vrijeme posta, kada se meso izbjegava na tanjurima. Zvijezda jela je usoljeni bakalar koji prije pripreme treba držati u hladnoj vodi najmanje 12 sati te mu svakih nekoliko sati promijeniti vodu. Prema želji, koristiti možete i svježi bakalar, ili ga zamijeniti oslićem.

Ribu „u šlafruku“ možete poslužiti uz omiljeni grčki prilog, skordaliju – mješavinu krumpira, orašastih plodova, maslinova ulja i limunova soka. Fini grčki prilog savršen je dodatak pohanoj piletini, ribi ili roštilju.

Sastojci za bakalar na grčki:

  • 1,5 kg usoljenog bakalara
  • 500 ml vode
  • 500 g brašna + za posipavanje
  • 330 ml piva
  • 18 g kvasca ili 20 g praška za pecivo
  • 2 prstohvata šećera
  • sol, papar
  • ulje za prženje

Priprema bakalara na grčki:

  1. Namočite usoljeni bakalar u vodi i ostavite ga u hladnjaku dva dana, mijenjajući mu vodu tri puta dnevno. Ovu proceduru možete preskočiti ako kupite svježu ribu. Osušite ribu papirnatim ručnicima i izvadite kosti. Narežite je na veličinu zalogaja (4,5 cm).
  2. U posudu ulijte vodu i pivo pa dodajte kvasac ili prašak za pecivo i šećer. Promiješajte pjenjačom pa ostavite 15 minuta. Zatim dodajte brašno i prstohvat soli. Miješajte dok ne dobijete glatko tijesto. Pokrijte plastičnom folijom i ostavite sat do dva dok se tijesto ne udvostruči.
  3. Oko 200 g brašna stavite u posudu, dodajte soli i papra pa promiješajte. Umiješajte komade ribe u brašno, otresite višak pa svaki komad umočite u pripremljeno tijesto.
  4. Pažljivo ispržite ribu u nekoliko tura u vrućem ulja. Nakon što postane hrskava i zlatno-smeđa s jedne strane, okrenite je. Između pečenja izvadite iz ulja komadiće tijesta kako ne bi zagorjeli. Ribu izvadite na papirnate kuhinjske ručnike da upiju višak ulja.

Recept za soparnik iz pećnice: Prefina "pita iz pepela" koju morate probati Soparnik - 3 Soparnik - 2 Soparnik - 1 +6 Soparnik

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju