Upustite se u brzu pripremu naših triju različitih verzija bakalara koje će zadovoljiti baš svako nepce. Od bakalara na bijelo ili paštete koja se jede uz preprženi kruh, bakalar s Ledo Veggie Love povrćem iz pećnice (Skandinavija) s holandezom i bakalar na žlicu na crveno s bijelim grožđicama.
Pašteta od bakalara savršena je opcija za lagano predjelo ili namaz uz topli kruh. Gurmanska kombinacija s povrćem donosi bogatstvo okusa i mirisa, dok bakalar na žlicu u donosi toplinu koja nas podsjeća na blagdansku tradiciju.
Zašto volimo bakalar?
Bakalar pripremljen na različite načine donosi dinamiku na stol i poziva na otkrivanje novih kombinacija okusa. Bez obzira na to odlučite li se za klasiku ili inovaciju, imajte na umu da bakalar na blagdanskom stolu simbolizira zajedništvo i tradiciju koja se prenosi generacijama. I to je jedino važno – da su svi naši najdraži oko stola.
Tri lica bakalara: Pašteta, gurmanska kombinacija s povrćem i malo drukčiji bakalar na žlicu (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)
Jer blagdani su vrijeme okupljanja, a bakalar je više od običnog jela – on je podsjetnik na toplinu doma, obiteljsku povezanost i uživanje u jednostavnim, ali posebnim trenucima. Isprobajte jednostavne i brze recepte u nastavku i uživajte u bakalaru na tri ukusna načina.
Bakalar na bijelo
Tri lica bakalara: Pašteta, gurmanska kombinacija s povrćem i malo drukčiji bakalar na žlicu (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)
Sastojci:
- 1 pakiranje Ledo crnog bakalara
- pola luka
- 3 režnja češnjaka
- lovorov list
- papar u zrnu
- 150 ml maslinova ulja
- 2 krumpira
- 2 grančice peršinova lista
- 1 limun
- sol, papar
Priprema:
Stavite kuhati Ledo crni bakalar u posoljenoj vodi s polovicom luka, dva režnja češnjaka, paprom u zrnu i lovorovim listom te krumpirom narezanim na ploške. Kada krumpir omekša, odvojite u posudu ili duboki tanjur ribu i krumpir, zgnječite ih vilicom pa dodajte maslinovo ulje, sok pola limuna, sol po želji i papar. Dodajte i jedan protisnuti ili naribani ražanj češnjaka i usitnjeni peršin. Razradite sve u rustikalni namaz. Poslužite uz preprženi topli kruh.
Bakalar na crveno s grožđicama
Tri lica bakalara: Pašteta, gurmanska kombinacija s povrćem i malo drukčiji bakalar na žlicu (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)
Sastojci:
- 1 pakiranje Ledo crnog bakalara
- 2 luka
- 1 veća mrkva
- 1 stapka celera
- 4 žlice maslinova ulja
- 2 dl suhog bijelog vina
- 3 žlice pasirane rajčice
- 3 krumpira
- 1 žlica grožđica
- 1 žlica kapara
- 6 zelenih maslina bez koštica
- sol
- papar
Priprema:
Na maslinovu ulju dinstajte luk, sitno narezanu mrkvu i celer dok ne omekšaju pa dodajte Ledo crni bakalar narezan na komade. Zalijte sve s 2 dl vina te dodajte pasiranu rajčicu. Kuhajte kratko pa dodajte krumpir narezan na ploške, grožđice, narezane masline i kapare. Posolite, popaprite i sve zalijte kipućom vodom da potpuno prekrije ribu i krumpir. Kuhajte dok krumpir ne omekša te poslužite toplo.
Bakalar s holandezom
Tri lica bakalara: Pašteta, gurmanska kombinacija s povrćem i malo drukčiji bakalar na žlicu (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)
Sastojci:
- 1 pakiranje Ledo crnog bakalara
- Ledo Veggie Love mješavina Skandinavija
- 4 žlice maslinova ulja
- sol
- šareni papar
Priprema:
Ledo Veggie Love mješavina Skandinavija već je začinjena, pa je samo stavite u zagrijanu pećnicu (200 °C) na nekih 20 minuta. Raznolikom kombinacijom kriški krumpira, prokulica, zelenih mahuna, mrkve, luka, šampinjona i nameko gljiva ta mješavina obogaćuje svaki obrok te je brz i jednostavan način za dodavanje više povrća na tanjur.
Ledo bakalar pripremite tako da odmrznute filete osušite, začinite maslinovim uljem, šarenim paprom i soli i zatim pečete s obje strane na gril-tavi premazanoj maslinovim uljem na srednje jakoj vatri oko 12 minuta. Na kraju je prelijte holandezom i poslužite uz mješavinu povrća.
Holandez
Klasični umak holandez teško je napraviti. Kuhate li ga predugo, dobit ćete kajganu. Ne kuhate li ga dovoljno, umak se neće zgusnuti. Ako se previše ohladi, sastojci će se razbježati i dobit ćete lošu teksturu. Prije pripreme žumanjak ostavite najmanje 15 minuta na sobnoj temperaturi kako bi se dovoljno zagrijao.
Sastojci:
- 1 žumanjak
- 1 žličica vode
- 1 žličica limunova soka
- 110 g maslaca
- 1 prstohvat soli
- prstohvat mljevene ljute paprike prema želji
Priprema:
Pomiješajte žumanjak, vodu, sok limuna i prstohvat soli u posudi koja odgovara štapnom mikseru. Rastopite maslac na jakoj vatri neprestano miješajući dok se ne zapjeni, odnosno dok se ne zagrije na temperaturu od 105 °C. Miksajte smjesu od žumanjaka polako ulijevajući rastopljeni maslac. 30 sekundi kasnije dobit ćete kremasti umak.
Dobar tek!
Sadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Ledo po najvišim profesionalnim standardima.