• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #ledo

Kreativni načini za pripremu bakalara: Brzo, jednostavno i savršeno za svaki obrok

Bakalar tradicionalno pripremamo "na bijelo" iako pruža nevjerojatne mogućnosti za kreativnost u kuhinji. Nudimo nekoliko kreativnih ideja da isprobate nešto novo.
Punkufer avatar placeholder
Nova Studio 20.12.2024 12:45 komentari
viber Created with Sketch.
Tri lica bakalara: Pašteta, gurmanska kombinacija s povrćem i malo drukčiji bakalar na žlicu
Tri lica bakalara: Pašteta, gurmanska kombinacija s povrćem i malo drukčiji bakalar na žlicu (Foto:Tibor Marochini/Nova Studio)

Galerija Tri lica bakalara: Pašteta, gurmanska kombinacija s povrćem i malo drukčiji bakalar na žlicu 4 Tri lica bakalara: Pašteta, gurmanska kombinacija s povrćem i malo drukčiji bakalar na žlicu 4 Tri lica bakalara: Pašteta, gurmanska kombinacija s povrćem i malo drukčiji bakalar na žlicu 4 Tri lica bakalara: Pašteta, gurmanska kombinacija s povrćem i malo drukčiji bakalar na žlicu 4

U trendu Pileći paprikaš Tjedni jelovnik Zasitna su, fina i rade se bez puno muke: Sedam predobrih jela za svaki dan ovog tjedna Šumske gljive Odaberite stranu Kulinarski grijeh ili ipak ne? Treba li prati gljive prije kuhanja? Indijanska banana u Donjoj Bistri na plantaži Ivana Šuloga - 5 Ljekovito blago U lišću ovoga voća nalazi se tvar koja ubija stanice raka, raste i u Hrvatskoj, a kilogram plodova košta oko 10 eura

Upustite se u brzu pripremu naših triju različitih verzija bakalara koje će zadovoljiti baš svako nepce. Od bakalara na bijelo ili paštete koja se jede uz preprženi kruh, bakalar s Ledo Veggie Love povrćem iz pećnice (Skandinavija) s holandezom i bakalar na žlicu na crveno s bijelim grožđicama.

Pašteta od bakalara savršena je opcija za lagano predjelo ili namaz uz topli kruh. Gurmanska kombinacija s povrćem donosi bogatstvo okusa i mirisa, dok bakalar na žlicu u donosi toplinu koja nas podsjeća na blagdansku tradiciju.

Zašto volimo bakalar?

Bakalar pripremljen na različite načine donosi dinamiku na stol i poziva na otkrivanje novih kombinacija okusa. Bez obzira na to odlučite li se za klasiku ili inovaciju, imajte na umu da bakalar na blagdanskom stolu simbolizira zajedništvo i tradiciju koja se prenosi generacijama. I to je jedino važno – da su svi naši najdraži oko stola.

Tri lica bakalara: Pašteta, gurmanska kombinacija s povrćem i malo drukčiji bakalar na žlicu Tri lica bakalara: Pašteta, gurmanska kombinacija s povrćem i malo drukčiji bakalar na žlicu (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

Jer blagdani su vrijeme okupljanja, a bakalar je više od običnog jela – on je podsjetnik na toplinu doma, obiteljsku povezanost i uživanje u jednostavnim, ali posebnim trenucima. Isprobajte jednostavne i brze recepte u nastavku i uživajte u bakalaru na tri ukusna načina.

Bakalar na bijelo

Tri lica bakalara: Pašteta, gurmanska kombinacija s povrćem i malo drukčiji bakalar na žlicu Tri lica bakalara: Pašteta, gurmanska kombinacija s povrćem i malo drukčiji bakalar na žlicu (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

Sastojci:

 

  • 1 pakiranje Ledo crnog bakalara
  • pola luka
  • 3 režnja češnjaka
  • lovorov list
  • papar u zrnu
  • 150 ml maslinova ulja
  • 2 krumpira
  • 2 grančice peršinova lista
  • 1 limun
  • sol, papar

Priprema:


Stavite kuhati Ledo crni bakalar u posoljenoj vodi s polovicom luka, dva režnja češnjaka, paprom u zrnu i lovorovim listom te krumpirom narezanim na ploške. Kada krumpir omekša, odvojite u posudu ili duboki tanjur ribu i krumpir, zgnječite ih vilicom pa dodajte maslinovo ulje, sok pola limuna, sol po želji i papar. Dodajte i jedan protisnuti ili naribani ražanj češnjaka i usitnjeni peršin. Razradite sve u rustikalni namaz. Poslužite uz preprženi topli kruh.

Bakalar na crveno s grožđicama

Tri lica bakalara: Pašteta, gurmanska kombinacija s povrćem i malo drukčiji bakalar na žlicu Tri lica bakalara: Pašteta, gurmanska kombinacija s povrćem i malo drukčiji bakalar na žlicu (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

Sastojci:

  • 1 pakiranje Ledo crnog bakalara
  • 2 luka
  • 1 veća mrkva
  • 1 stapka celera
  • 4 žlice maslinova ulja
  • 2 dl suhog bijelog vina
  • 3 žlice pasirane rajčice
  • 3 krumpira
  • 1 žlica grožđica
  • 1 žlica kapara
  • 6 zelenih maslina bez koštica
  • sol
  • papar

Priprema:

Na maslinovu ulju dinstajte luk, sitno narezanu mrkvu i celer dok ne omekšaju pa dodajte Ledo crni bakalar narezan na komade. Zalijte sve s 2 dl vina te dodajte pasiranu rajčicu. Kuhajte kratko pa dodajte krumpir narezan na ploške, grožđice, narezane masline i kapare. Posolite, popaprite i sve zalijte kipućom vodom da potpuno prekrije ribu i krumpir. Kuhajte dok krumpir ne omekša te poslužite toplo.

Bakalar s holandezom

Tri lica bakalara: Pašteta, gurmanska kombinacija s povrćem i malo drukčiji bakalar na žlicu Tri lica bakalara: Pašteta, gurmanska kombinacija s povrćem i malo drukčiji bakalar na žlicu (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

Sastojci:

  • 1 pakiranje Ledo crnog bakalara
  • Ledo Veggie Love mješavina Skandinavija
  • 4 žlice maslinova ulja
  • sol
  • šareni papar

Priprema:

Ledo Veggie Love mješavina Skandinavija već je začinjena, pa je samo stavite u zagrijanu pećnicu (200 °C) na nekih 20 minuta. Raznolikom kombinacijom kriški krumpira, prokulica, zelenih mahuna, mrkve, luka, šampinjona i nameko gljiva ta mješavina obogaćuje svaki obrok te je brz i jednostavan način za dodavanje više povrća na tanjur.

Ledo bakalar pripremite tako da odmrznute filete osušite, začinite maslinovim uljem, šarenim paprom i soli i zatim pečete s obje strane na gril-tavi premazanoj maslinovim uljem na srednje jakoj vatri oko 12 minuta. Na kraju je prelijte holandezom i poslužite uz mješavinu povrća.

Holandez

Klasični umak holandez teško je napraviti. Kuhate li ga predugo, dobit ćete kajganu. Ne kuhate li ga dovoljno, umak se neće zgusnuti. Ako se previše ohladi, sastojci će se razbježati i dobit ćete lošu teksturu. Prije pripreme žumanjak ostavite najmanje 15 minuta na sobnoj temperaturi kako bi se dovoljno zagrijao.

Sastojci:

  • 1 žumanjak
  • 1 žličica vode
  • 1 žličica limunova soka
  • 110 g maslaca
  • 1 prstohvat soli
  • prstohvat mljevene ljute paprike prema želji

Priprema:

Pomiješajte žumanjak, vodu, sok limuna i prstohvat soli u posudi koja odgovara štapnom mikseru. Rastopite maslac na jakoj vatri neprestano miješajući dok se ne zapjeni, odnosno dok se ne zagrije na temperaturu od 105 °C. Miksajte smjesu od žumanjaka polako ulijevajući rastopljeni maslac. 30 sekundi kasnije dobit ćete kremasti umak.

Dobar tek!


Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Ledo po najvišim profesionalnim standardima. 

  • #ledo
  • #badnjak
  • #bakalar
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Dan šljiva i Dan jabuka: Vikend okusa i priča u Gorskom kotaru
Kamo za vikend
Dan šljiva i Dan jabuka: Dođite na vikend okusa i priča u Gorski kotar
Najveće dječje igralište u Hrvatskoj
Ogromna zabava!
Odlična ideja za izlet: Otvoreno najveće dječje igralište u Hrvatskoj
HIGHLANDER Velebit okupio 550 sudionika iz 21 zemlje svijeta
Avantura života
Highlander Velebit okupio 550 sudionika iz 21 zemlje svijeta
Mayflower: Brod čiji su putnici "iz zahvalnosti" pobili one koji su ih naučili preživjeti
Na današnji dan
Mayflower: Brod čiji su putnici "iz zahvalnosti" gotovo istrijebili one koji su ih naučili preživjeti
Jetrica na venecijanski recept Gorana Kočiša
Ma, savršenstvo!
Teleća jetrica na venecijanski: Recept za slasno jelo po receptu chefa Kočiša
Izlazak, druženje i stvaranje uspomena: Gastro užitak za kraj ljeta na Bundeku
Baš Naš festival
Izlazak, druženje i stvaranje uspomena: Gastro užitak za kraj ljeta na Bundeku
Tjedni jelovnik fina i brza jela 15. 9. do 21. 9. 2025.
Tjedni jelovnik
Zasitna su, fina i rade se bez puno muke: Sedam predobrih jela za svaki dan ovog tjedna
Indijanska banana u Hrvatskoj
Ljekovito blago
U lišću ovoga voća nalazi se tvar koja ubija stanice raka, raste i u Hrvatskoj, a kilogram plodova košta oko 10 eura
Najveća greška koju radimo kad kupimo sir u trgovini i donesemo ga kući
Nemojte ovo raditi
Najveća greška koju radimo kad kupimo sir u trgovini i donesemo ga kući
Restoran zbog kojeg se isplati skrenuti s autoceste: Izvorna kineska kuhinja u kraju u kojem se uglavnom vrte janci i peku ćevapi
Uz predivne Rastoke
Restoran zbog kojeg se isplati skrenuti s autoceste: Izvorna kineska kuhinja u kraju u kojem se uglavnom vrte janci i peku ćevapi
Zelena oaza Sveti Ivan Zelina, Airbnb
Mir i tišina
Pola sata od Zagreba: Kuća s bazenom za vikend-odmor u kojoj vam nitko neće smetati
Probajte, bit će vam drago: Za uvijek sočnu piletinu treba vam samo jedan sastojak
Provjeren recept
Probajte, bit će vam drago: Za uvijek sočnu piletinu treba vam samo jedan sastojak

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Merz dirnut do suza na otvaranju obnovljene sinagoge u Muenchenu
Friedrich Merz
VIDEO Njemački kancelar u suzama: "Sram me što se to događa i zato objavljujem rat..."
Vatrogasci se još bore s požarom u Buku, čuju se i ekspolozije
Borba s vatrom
VIDEO Požar u tvornici gasit će cijelu noć, odjekivale i eksplozije: "Šteta je ogromna, a imamo i ugovore s klijentima"
Tuga u Zagorju: U nesreći traktora poginuo dugogodišnji načelnik općine
Brojni se opraštaju
Velika tragedija: Dugogodišnji načelnik općine poginuo u nesreći s traktorom
show
U prvoj epizodi MasterChefa pregaču dobila majka Ivice Zubca,
kakva čast!
Majka našeg svjetski poznatog sportaša privukla je pažnju u prvoj epizodi MasterChefa!
Maja Šuput u mini-haljini zaplesala na Vinkovačkim jesenima
na vinkovačkim jesenima
Kako joj stoji? Na ovako jednostavnu kombinaciju Maje Šuput nismo navikli
Jagoda Kumrić i Konstantin Haag odlaze iz ''Kumova''
''Arrivederci...''
Zvijezde Kumova rastužile fanove: ''Vrijeme je za okrenuti novu stranicu...''
zdravlje
Skrivena prijetnja u vodi može ubiti vašeg psa u samo par minuta!
Upozorenje veterinarke
Skrivena prijetnja u vodi može ubiti vašeg psa u samo par minuta!
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
Nutricionisti otkrivaju
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
Upala živca u lopatici: Simptomi po kojima ćete je prepoznati
Piše fizioterapeut
Upala živca u lopatici: Simptomi po kojima ćete je prepoznati
zabava
Matematička zagonetka koja prkosi logici – samo rijetki nađu odgovor
Pokažite što znate!
Matematička zagonetka koja prkosi logici – samo rijetki nađu odgovor
Ako ne znate barem 7 odgovora, onda kvizovi definitivno nisu za vas
Pokažite što znate!
Ako ne znate barem 7 odgovora, onda kvizovi definitivno nisu za vas
Lovac ili lovina? Mačka se šuljala kako bi zaskočila pticu, a onda je doživjela šok
Ups!
Lovac ili lovina? Mačka se šuljala kako bi zaskočila pticu, a onda je doživjela šok
tech
Ako imate ove modele telefona, možda je vrijeme da ih zamijenite i kupite nove
Vrijeme radi svoje…
Ako imate ove modele telefona, možda je vrijeme da ih zamijenite i kupite nove
"Najopasnija mreža za mlade": Omiljena platforma prepuna je seksualnih predatora i dilera droge
Roditelji, oprez!
"Najopasnija mreža za mlade": Omiljena platforma prepuna je seksualnih predatora i dilera droge
Slijedi velika promjena na tržištu rada: Evo tko će prvi ostati bez posla, prema Samu Altmanu
Mnoge su industrije ugrožene
Slijedi velika promjena na tržištu rada: Evo tko će prvi ostati bez posla, prema Samu Altmanu
sport
Marin Pongračić na žestokom udaru kritika: "On je katastrofa"
Nije se proslavio
Žestoko isprozivao vatrenog: "On je katastrofa, na toj poziciji je negledljiv"
Modrićev suigrač otkrio što je Luka napravio s nagradom za igrača utakmice: Italija ovo ne pamti
tako to rade vođe
Modrićev suigrač otkrio što je Luka napravio s nagradom za igrača utakmice: Italija ovo ne pamti
Bobanovo zvono za uzbunu: Kako je moguće da u Dinamu to nisu vidjeli?
Komentar Ivice Mede
Bobanovo zvono za uzbunu: Kako je moguće da u Dinamu to nisu vidjeli?
tv
U dobru i zlu: Dala mu je antibiotike, ali hoće li mu biti spasa?
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Dala mu je antibiotike, ali hoće li mu biti spasa?
Pogledajte što donosi finale sezone serije "Daleki grad"!
DALEKI GRAD
Pogledajte što donosi finale sezone serije "Daleki grad"!
MasterChef: Večeras počinje nova sezona MasterChefa! Evo što vas očekuje!
NOVA SEZONA
Večeras počinje nova sezona MasterChefa! Evo što vas očekuje!
putovanja
Tjedni jelovnik fina i brza jela 15. 9. do 21. 9. 2025.
Tjedni jelovnik
Zasitna su, fina i rade se bez puno muke: Sedam predobrih jela za svaki dan ovog tjedna
Kulinarski grijeh ili ipak ne? Treba li prati gljive prije kuhanja?
Odaberite stranu
Kulinarski grijeh ili ipak ne? Treba li prati gljive prije kuhanja?
Najveće dječje igralište u Hrvatskoj
Ogromna zabava!
Odlična ideja za izlet: Otvoreno najveće dječje igralište u Hrvatskoj
novac
Zagreb izbacio Kineze s natječaja - autobusi su im bili nekoliko milijuna jeftiniji, ali nisu imali HD monitore
Zagreb izbacio Kineze s natječaja - autobusi su im bili nekoliko milijuna jeftiniji, ali nisu imali HD monitore
Ovo je 10 najboljih država za umirovljenike, na sedmom mjestu i nama susjedna zemlja
Drugi život
Ovo je 10 najboljih država za umirovljenike, na sedmom mjestu i nama susjedna zemlja
Kako je slavni reper spasio posrnulo gospodarstvo jednog karipskog otoka
Odustao od Amerike
Kako je slavni reper spasio posrnulo gospodarstvo jednog karipskog otoka
lifestyle
Zagreb špica: Majica sa simpatičnim natpisom u street style izdanju
BAŠ SIMPATIČNO
"Draga mama"... Majica s porukom nasmijala je žene u centru Zagreba
Ulična moda Zagreb bluza s volanima
Tako ženstvena
Traperice plavokose dame iz centra Zagreba vizualno produžuju noge, ali bluza je ta koja je privukla sve poglede
Janica Kostelić u cvjetnoj haljini i tenisicama
LEŽERNO IZDANJE
Janica Kostelić u tenisicama koje Hrvatice obožavaju, nosi ih uz cvjetnu haljinu
sve
U prvoj epizodi MasterChefa pregaču dobila majka Ivice Zubca,
kakva čast!
Majka našeg svjetski poznatog sportaša privukla je pažnju u prvoj epizodi MasterChefa!
Maja Šuput u mini-haljini zaplesala na Vinkovačkim jesenima
na vinkovačkim jesenima
Kako joj stoji? Na ovako jednostavnu kombinaciju Maje Šuput nismo navikli
Jagoda Kumrić i Konstantin Haag odlaze iz ''Kumova''
''Arrivederci...''
Zvijezde Kumova rastužile fanove: ''Vrijeme je za okrenuti novu stranicu...''
Bakalar na mornarski
Bijeli, ali ne "na bijelo"

Bakalar na mornarski: Silno jednostavan i toliko ukusan da ga nećete pripremati samo na Badnjak

Bakalar na mornarski peče se u pećnici pokriven aluminijskom folijom, a zadnjih nekoliko minuta i otkriven kako bi se krumpir malo zapekao. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close