Ječam je oduvijek u mediteranskoj prehrani, našoj i naših susjeda, no u posljednje vrijeme ova je namirnica nepravedno zapostavljena. Iznimno je fleksibilna namirnica i može se uklopiti u razna jela, od hranjivih juha i variva do zanimljivih priloga i salata, ali i kao zamjena riži.

Uz kremasti sir ili maslac orzotto će imati istu teksturu kao pravi rižoto, ali odlično je kod njega to što se, za razliku od rižota, može kasnije podgrijati i neće mijenjati svoje stanje.

Orzotto s bundevom i krem sirom Orzotto s bundevom i krem sirom (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

Zato, kada sljedeći put poželite napraviti rižoto, predomislite se i napravite orzotto.

Sandra je za pripremu svojeg orzotta koristila Tognana posuđe talijanske kvalitete, koje je kuhanje učinilo još jednostavnijim. Za kuhanje orzotta dovoljna je dublja posuda ili tava s neprijanjajućim dnom, koja će i bez konstantnog miješanja spriječiti da se bilo što zalijepi, i naravno, Sandrin recept niže.

Sandra Rončević: Orzotto s bundevom i krem sirom - 18 Sandra Rončević: Orzotto s bundevom i krem sirom - 18 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

RECEPT - Orzotto s bundevom i krem sirom

Sastojci (za 4 osobe):

  • 250 g oljuštenog ječma (orzo perlato)
  • 500 g na pari kuhane muškatne bundeve
  • 1 l povrtnog temeljca
  • 1 ljutika ili mala glavica luka
  • 2 režnja češnjaka
  • nekoliko listića svježe kadulje
  • 100 g krem sira
  • 25 g maslaca
  • 2 žlice maslinova ulja
  • sol, papar
  • pahuljice čilija

I dodatno:

  • 50 g tanko rezane slanine
  • Sitno ribani sir grana padano ili parmezan

Sandra Rončević: Orzotto s bundevom i krem sirom - 19 Sandra Rončević: Orzotto s bundevom i krem sirom - 19 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)


Priprema:

  1. Bundevu očistite i narežite na kockice pa je skuhajte na pari. Bundeva je kuhana kada vilica bez problema prolazi kroz meso bundeve. Kuhanu bundevu grubo vilicom usitnite u pire.
  2. Ljutiku očistite i nasjeckajte na sitno, češnjak zdrobite nožem. Stavite povrtni temeljac na vatru i neka cijelo vrijeme lagano vrije. Ljutiku narežite na sitno. Ljutiku narežite na sitno. (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)
  3. Sitno sjeckanu ljutiku sotirajte na zagrijanom maslinovu ulju i maslacu, dodajte drobljeni češnjak, kadulju i pahuljice čilija. Ubacite ječam, promiješajte ga i tostirajte na jačoj vatri nekoliko minuta. Zalijte dijelom vrućeg temeljca, promiješajte i kuhajte 15 minuta, uz stalno miješanje i dolijevanje temeljca. Ne zaboravite ječam podlijevati vrućim temeljcem. Ne zaboravite ječam podlijevati vrućim temeljcem. (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)
  4. Na polovici kuhanja dodajte pire od bundeve, promiješajte, posolite, popaprite i nastavite kuhati uz stalno dolijevanje temeljca i povremeno miješanje.
  5. Na samom kraju kuhanja umiješajte krem sir, pustite da malo proključa, poklopite i pustite da se orzotto odmori 5-10 minuta.
  6. Dok se orzotto odmara, na suhoj grill tavi ispržite tanko rezanu slaninu. Pržite je dok ne iscuri sva masnoća i dok se slanina ne pretvori u hrskavi čips. Sandra Rončević: Orzotto s bundevom i krem sirom - 13 Sandra Rončević: Orzotto s bundevom i krem sirom - 13 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)
  7. Orzotto poslužite u dubljim tanjurima, poput ovih Tognana crnih ovalnih koje je koristila Sandra, uz dodatak čipsa od slanine, obilato posuto ribanim grana padanom ili parmezanom.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Tognana po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju