Tortang giniling Filipinci opisuju kao omlet s mljevenim mesom. Riječ je zapravo o debljim palačinkama s mesom i povrćem koje se prže na ulju i poslužuju za doručak s kečapom.
Za razliku od klasičnog omleta gdje se jaja kratko peku i zamotaju u rolicu oko drugih sastojaka tijekom termičke obrade, kod tortang ginilinga meso se prvo termički obradi, a potom dodaje u sirova jaja i stavlja na tavu.
Smjesa se oblikuje u manje kružne oblike nalik na deblje palačinke - što su kružići manji, to će vam biti lakše preokrenuti ih u tavi.
Ne jedete meso? Nema problema – postoji i filipinska verzija palačinki s patlidžanom ili tortang talong, za koji također imamo vrlo jednostavan recept.
Sastojci:
- 400 g mljevene junetine
- 80 g graška
- 5 jaja
- 2-3 češnja češnjaka
- 1 luk
- 1 rajčica
- biljno ulje za pečenje
- sol i papar po želji
Priprema:
- U većoj tavi zagrijte nešto ulja pa na njemu prepirjajte nasjeckani luk. Pirjajte oko dvije do tri minute dok ne omekša.
- Dodajte nasjeckani češnjak i pirjajte sve zajedno još oko pola minute.
- Dodajte nasjeckanu rajčicu i nastavite sve zajedno kuhati oko pet minuta dok rajčica ne ispusti tekućinu.
- Dodajte mljevenu junetinu. Pirjajte dok meso ne dobije lijepu smeđu boju, 7 do 10 minuta.
- Posolite i popaprite meso po želji.
- Prebacite prepirjanu smjesu u čistu zdjelu, dodajte grašak i pustite da se smjesa malkice ohladi.
- Potom izmućkajte jaja i prelijte preko smjese. Promiješajte.
- Na zagrijanu tavu dodajte nešto pripremljene smjese na bazi jaja i mljevenog mesa. Oblikujte smjesu u manje palačinke promjera oko 7 centimetara.
- Pecite palačinke oko dvije do tri minute s jedne strane, pa ih preokrenite i nastavite peći još oko dvije minute, odnosno dok ne dobiju zlatnu boju.
- Prebacite palačinke na papir za upijanje masnoće.
- Nastavite peći dok ne potrošite svu smjesu.
- Poslužite s kečapom ili nekim drugim umakom po želji. Dobar tek!
Jeste li znali? Najčešća pogreška koju radimo dok razbijamo jaja +1