Prije, za vrijeme, i poslije svega, rakija!

Započeti priču o okusima Slavonije, a ne spomenuti rakiju, bilo bi kao gledati komediju s tužnim završetkom. Okusi šljivovice, viljamovke, jabukovače, trešnjevače su uvijek dobrodošli: ujutro za početak dana, kao aperitiv prije obroka ili kao zdravica na svakoj fešti. Griju zimi, a prema tradicionalnim vjerovanjima liječe mnoge bolesti.

Ne preostaje ništa drugo nego reći: Živjeli! No, ne zaboravite – jedna rakija je dovoljna, dvije su malo!

Kulen naš svagdašnji

Što je meza bez kulena? Slavonci bi se složili da takvo što ne postoji. Svoju slavu je zaslužio pružajući vatromet okusa svakomu tko ga je probao. No, kulen nije jedini suhomesnati proizvod u slavonskim pušnicama. Slanina, kulenova seka, šunke i domaće kobasice su podjednako prisutan dio gastronomske priče ovog podneblja.
Preporučamo uz domaći sir i vino kao predjelo ili međuobrok!

Okusi zlatne Slavonije - gostoprimstvo u Požeško-slavonskoj županiji Okusi zlatne Slavonije - gostoprimstvo u Požeško-slavonskoj županiji (Foto: PR)

Obrambeni ćevap

Nezaobilazni ‘gost’ slavonske trpeze je požeški vinogradarski ćevap kojeg čini najfinije svinjsko i juneće meso, marinirano i nanizano na ražnju te umotano u svinjsku ili teleću potrbušnu maramicu, u društvu sa sušenom slaninom i crvenim lukom. Pridjev obrambeni ovaj ćevap dobiva u ožujku kada se gastro feštama slavi Grgurevo i istjerivanje Turaka s požeških brda.

Ovakav način obrane je preporučljiv u svako doba godine!

Šaran i som na žlici

Dva stara prijatelja, šaran i som, kada se nađu zajedno s lukom, blagom ili ljutom paprikom te bijelim vinom u kotliću, čine jelo koje oduševljava u svako doba godine. Fiš paprikaš je nepopravljivi odlikaš u gastronomskoj žlici iskusnih Slavonaca koji očarava na prvi miris.

Ako ste zaljubljenik u prirodu, okušajte se u ribolovu na nekoj od ribolovnih površina Požeško – slavonske županije, ulovite ponekog šarana ili soma te sami spravite ovaj slavonski specijalitet!

''Torbice'' za prste polizati

Posjetiti Slavoniju, a ne probati slatke delicije, se ne preporučuje. Dovoljno je spomenuti šmarn, štrudle, tačkrle, knedne i šnenokle da poželite produžiti svoj boravak u ovoj regiji. Posebno su zanimljive torbice od tijesta zvane tačkrle punjene domaćim pekmezom od šljiva – desert nakon kojeg mnogi traže repete.

Preporuka: Neka vaš suvenir bude pun kufer torbica!

Tekuće zlato

Jeste li znali da je područje Požeško – slavonske županije podijeljeno na tri vinogorja na kojima su uspostavljene tri vinske ceste: Vinska cesta vinogorja Kutjevo, Vinska cesta vinogorja Požega - Pleternica i Vinska cesta vinogorja Pakrac? Uz posjet vinskim cestama, na listu uvrstite i Festival graševine koji se svake godine održava u Kutjevu te koji se organizira u čast najpoznatijeg vina ovog područja – Graševine.

Prije, za vrijeme, i poslije svega – rakija; vino uz sve!

Okusi zlatne Slavonije - vinogradi Kutjevo Okusi zlatne Slavonije - vinogradi Kutjevo (Foto: PR)

Ako nakon čitanja ovog članka osjećate glad, niste jedini! Preporučamo da spakirate kufer i pokucate na vrata Zlatne doline – ona će vam pružiti pogled u bogatstvo gastronomske scene prekrasnog kraja i zasigurno vas neće ostaviti ravnodušnima. Sretan put!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju