Tikvice su iznimno fleksibilno povrće koje se može pripremiti na 101 način. Najčešće ih pečemo, pohamo i pirjamo. Upotrijebiti ih možemo i kao podlogu za pizzu, dodati u slatki kruh ili ih jesti posve sirove u salatama.

Iako su tikvice popularno povrće u toplijem dijelu godine, to ne znači i da ih ljudi znaju odgovarajuće termički obraditi. Želite li izbjeći da budu sluzave, gnjecave i mlitave, nemojte raditi ove dvije najveće greške.

Kuhanje i pečenje na niskoj temperaturi

Neke namirnice poput žilavijih komada mesa ili luka vole laganu i sporu termičku obradu. Tikvice su njihova sušta suprotnost. One će biti najukusnije ako ih izložite kratkoj termičkoj obradi na visokoj temperaturi.

Zbog visokog udjela vode u tikvicama to povrće ne voli laganu termičku obradu. Ako se kuhaju na niskoj temperaturi otpustit će vodu i postati gnjecave i neukusne. Na jakoj vatri, s druge strane, dobit će lijepu karameliziranu površinu, dok će unutrašnjost ostati kompaktna i "mesnata".

Tikvice obožavaju kratku termičku obradu na visokoj temperaturi Tikvice obožavaju kratku termičku obradu na visokoj temperaturi (Foto: Shutterstock)

Nemojte ih se bojati staviti i na roštilj – sjajan su prilog uz mesna i riblja jela, a s njima možete napraviti i ukusne povrtne ražnjiće.

Dugotrajna termička obrada

Nema ništa gore od prekuhanog povrća. Tikvice nemojte stavljati u juhe, variva i gulaše zajedno s mesom i krumpirom – umjesto toga ubacite ih neposredno prije kraja termičke obrade i tako zagarantirajte njihovu savršenu teksturu.

Tikvice su jedno od onog povrća koje u svega nekoliko minuta prijeđe put od nedovoljno kuhanog do prekuhanog. Zato je dobro pripaziti kada ih kuhate ili pečete na štednjaku i u pećnici.

Ne postoji previše jela koje možete napraviti s prekuhanim ili prepečenim tikvicama – gnjecave plodove možete eventualno pretvoriti u pire i napraviti gustu juhu ili umak.

Kuhari savjetuju da tikvice režete uvijek na veće komade kako biste izbjegli pretjeranu termičku obradu, a ovdje pronađite više ideja kako pripremiti tikvice.

5 prefinih jela koja moraju probati svi ljubitelji svježih krastavaca Krastavac Svježi krastavac je hit svakog ljeta Rolice s krastavcima +2 Ilustracija zelenog smoothieja s krastavcem i jabukom

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju