Šljiva je koštunjičavo voće iz porodice Rosacea. Poznato je više od 2000 njezinih podvrsta koje variraju od žutih do tamnoplavih nijansa. U našim krajevima najpopularnija je obična plava Bistrica koja dozrijeva u kasno ljeto i ranu jesen.

Šljiva je supervoće puno važnih nutrijenata. Ovo voće prepuno je vitamina C koji snaži imunitet. Bogato je prehrambenim vlaknima koji potiču rad probave i čišćenje cijelog organizma. Obiluju i kalijem koji igra važnu ulogu u reguliranju krvnog tlaka.

Istraživanja su pokazala da redovita konzumacija šljiva pozitivno djeluje na rad srca i cijelog krvožilnog sustava.

U 100 grama šljive nalazi se tek 45 kalorija. Upravo zato konzumacija toga voća preporučuje se osobama koje pokušavaju smršavjeti ili održati zdravu tjelesnu težinu.

Što trebate znati kod kupovanja šljiva?

Birajte plodove s peteljkama, čvrste kože i vez vidljivih oštećenja. Popipajte ih – trebale biti mekane na dodir, ali ne i premekane. Premekan plod ukazuje da se šljiva počela kvariti.

Šljive su vrlo zdravo voće Šljive su vrlo zdravo voće (Foto: Getty Images)

Najfinije su kada se jedu sa sobne temperature – no vani ostavite samo one zrele šljive koje planirate pojesti u jednom danu. Ostatak stavite u plastičnu ili papirnatu vrećicu i pohranite u hladnjak. Na taj način izdržat će nekoliko dana.

Šljive možete čak i zamrznuti – očistite ih, operite i pohranite u zamrzivač, pa ih naknadno iskoristite za kolače, pite i smoothieje.

Kako konzumirati šljive?

Šljive je najbolje jesti sirove, no mogu se iskoristiti i za pripremu različitih slatkih i slanih jela.

Iako mogu predstavljati sjajan dodatak jelima od mesa – ponajviše svinjetine, kod nas se najčešće pripremaju u desertima. Upotrijebiti ih možete za pekmeze, kompote, knedle, pite i kolače.

Nastavite čitati tekst i pronađite pet slatkih recepata u kojima glavnu ulogu imaju upravo – šljive.

Pekmez od šljiva Pekmez od šljiva (Foto: Getty Images)

Pekmez od šljiva

Želite li napraviti fini pekmez od šljiva bez šećera birajte posve zrele šljive, a najčešće se koristi bistrica. Pripremom u pećnici nećete morati neumorno stajati kraj štednjaka i neprestano miješati pekmez što dodatno olakšava pripremu. Evo što točno morate napraviti.

Tačkrle s pekmezom od šljiva

Kada napravite pekmez isprobate i ovaj tradicionalni slavonski recept za sočne tačke ili tačrkle. Riječ je o torbicama od tijesta koje se najčešće pune pekmezom od šljiva, a nakon termičke obrade uvaljaju u smjesu od maka i oraha. Imamo recept.

Pita sa šljivama i frangipane nadjevom

Ako volite šljive u knedlima, savijačama i biskvitnim kolačima, onda ćete ih voljeti i u ovoj kombinaciji s finim prhkim tijestom i aromatičnim frangipane nadjevom.

Frangipane je slatki nadjev od mljevenih badema koji ima dugu slastičarsku povijest, a prvi put spominje se u Francuskoj još tijekom 17. stoljeća. Imamo recept za finu pitu sa šljivama i frangipane nadjevom.

Kolač sa šljivama Kolač sa šljivama (Foto: Shutterstock)

Beze kolač sa šljivama

Jedan od načina na koje možete iskoristiti šljive je prefin kolač za koji ne trebate gomilu sastojaka. Osim u finom biskvitu koji miriše na vaniliju i zapečenih šljiva tajna je i u bezeu koji daje predivnu slatkoću i hrskavost. Evo kako se radi.

Knedle od šljiva

Knedle sa šljivama mnogima su omiljeni način za pripremu ovog slasnog voća. Recepti za tradicionalne okruglice u hrvatskim se kućanstvima prenose iz generacije u generaciju. Mi vam donosimo recept koji uspijeva baš svaki put.

4 slatka i jedan slani recept koji trebaju isprobati svi ljubitelji jabuka Jabuke su zdravo voće Palačinke +0 Štrudle od jabuka omiljen su jesenski desert

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju