Šljiva je supervoće – i to ne samo jer je tako slasna u pekmezima,  slasticama ili uz kakav fini komad mesa, nego zato jer je prepuna vitamina i minerala.

Jedan od načina na koje možete iskoristiti šljive je prefin kolač za koji ne trebate gomilu sastojaka. Osim u finom biskvitu koji miriše na vaniliju i zapečenih šljiva tajna je i u bezeu koji daje predivnu slatkoću i hrskavost.

Sastojci za beze kolač sa šljivama: 

  • 200 g maslaca + za lim
  • 200 g šećera, plus još za posipanje
  • 4 velika jaja, sobne temperature
  • 1 žlica kiselog vrhnja
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 350 grama brašna + za lim
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 1 kg velikih šljiva
  • 200 g šećera u prahu

Priprema beze kolača sa  šljivama 

  1. Jaja i maslac izvadite iz hladnjaka da se zagriju na sobnu temperturu.
  2. Zagrijte pećnicu na 190°C. Premažite dno i stranice kalupa za pečenje (35 cm x 25 cm) maslacem i pobrašnite. Pomiješajte brašno i prašak za pecivo.
  3. Odvojite žumanjke i bjelanjke. Na srednjoj brzini izmiksajte maslac sa šećerom dok ne postane lagan i pjenast, oko 3 minute. Dodajte žumanjke jedan po jedan i miksajte dok se ne sjedine. Dodajte kiselo vrhnje i ekstrakt vanilije izmiksajte pa u više tura dodajte mješavinu brašna i praška za pecivo miksajući. Tijesto ne treba biti ni previše mekano ni tvrdo. Skupite tijesto u kuglu stavite ga u posudu za pečenje. Rukama ili lopaticom rastanjite tijesto u ravnomjeran sloj.
  4. Šljive očistite i narežite na kriške pa ih složite na tijesto i svaku pospite s otprilike pola žličice šećera u prahu. Pecite 40-50 minuta, dok ne bude skoro pečeno.
  5. U međuvremenu, na srednjoj do visokoj brzini izmiksajte bjelanjke u mekani snijeg. U serijama dodajte šećer u prahu i miksajte dok smjesa ne postane sjajna i ima čvrste vrhove, oko 7-10 minuta.
  6. Izvadite kolač iz pećnice. Nanesite snijeg i pažljivo ga rasporedite po cijeloj površini lopaticom. Kolač ponovno stavite u pećnicu i pecite 20-25 minuta dok bjelanjak lagano ne porumeni. Stalno provjeravajte jer lako zagara.
  7. Izvadite kolač iz pećnice i ostavite da se hladi 10 minuta u kalupu na rešetki prije rezanja.

7 finih jela za svaki dan ovoga tjedna koja koštaju do 5 eura Juha od leće i korijenastog povrća Zobena kaša s jabukama i cimetom Tjestenina s umakom od rajčice +1 Pogačice s mljevenim mesom

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju