Ne može proći ljeto, a da barem jednom ne omastimo brk pravim, domaćim, sočnim knedlima sa šljivama. Da bismo uspješno napravili knedle, treba nam i dobar provjereni recept.

Klasik je to koji je obilježio mnoga djetinjstva i ne poznajemo nikog tko ne voli knedle sa šljivama, a vi? Ako ipak niste od slatkih knedli, probajte slane, lovačke knedle iz kuharica austrijskih baka, knedle koje zovu na repete.

Sve ste sastojke dobro odmjerili i pratili sve korake po receptu, a knedle su vam pretvrde ili premekane, krumpir vam je prevoden, a pire prepun grudica? Imamo savjete za najbolje knedle sa šljivama, pripazite na 9 čestih pogrešaka zbog kojih ne uspijevaju onako kako biste htjeli.

Sastojci:

1 kg krumpira
300 g pšeničnog glatkog brašna
100 g maslaca
1 jaje
1 žličica soli

Za nadjev:
20 komada šljiva
6 žličica šećera
1 žličica cimeta u prahu

Za posip:
50 ml ulja (ili maslaca)
6-7 žlica krušnih mrvica
1 vanilin šećer

Priprema:

1. Krumpir operite, stavite  ga cijelog u veći lonac, zalijte vodom, dodajte žličicu soli pa ga kuhajte oko 45-50 minuta, odnosno dok krumpir ne bude kuhan (probajte čačkalicom). Krumpir ocijedite, ogulite i protisnite kroz prešu za krumpir pa mu odmah, dok je još vruć, dodajte na kockice rezani maslac i napravite pire. Ostavite ga da se potpuno ohladi.

2. U ohlađeni krumpir dodajte jedno jaje i brašno pa umijesite glatko tijesto. Ako je tijesto ljepljivo, dodavajte brašna dok ne dobijete lijepo podatno tijesto za valjanje. Tijesto razvaljajte na dobro pobrašnjenoj podlozi i izrežite ga na 20 kvadrata.

3. U manjoj zdjelici izmiješajte šećer s mljevenim cimetom. Šljive operite, izvadite im koštice pa u svaku šljivu stavite pola žličice šećera s cimetom. Na svaki kvadrat tijesta stavite po jednu šljivu, preklopite krajeve tijesta preko šljive pa pažljivo rukama oblikujte knedle. Odlažite ih na pobrašnjenu podlogu.

4. U dubljem loncu zakuhajte vodu, dodajte prstohvat soli i žlicu ulja pa ubacite knedle. Kad knedli isplivaju na površinu kuhajte ih još 5 minuta. Vadite ih šupljikavom žlicom i odložite u zdjelu ili direktno u tavu s mrvicama.

5.U dubljoj tavi zagrijte ulje, dodajte krušne mrvice pa ih pržite do zlatno-smeđe boje uz stalno miješanje. Pri samom kraju prženja dodajte vanilin šećer.
Knedle posipajte prženim krušnim mrvicama (ili ih uvaljajte dobro u krušne mrvice u tavi) i poslužite još tople, posipane cimetom.