Muzej u loncu riznica je dobrih starih recepata i gurmanskih priča koje nas povezuju s korijenima, zaflekanim bilježnicama mama i baka te u misli vraćaju uspomene na sretno djetinjstvo.

Sočne tačke ili tačkrle, odnosno torbice od tijesta s pekmezom, makom i orasima ili vrhnjem, za onoga tko ih voli jelo su dostojno svake prilike. 

Sastojci za tačke s pekmezom 


1 kg mekog brašna
0,5 l mlake vode
60 dag tvrdog pekmeza od šljiva
25 dag mljevenih oraha
25 dag maka
20 dag šećera
posoljena voda za kuhanje

Priprema: 

1. Od mekog brašna i vode zamijesiti tvrdo tijesto i ostaviti da se odmara.

2. Za to vrijeme zakuhati posoljenu vodu u posudi u kojoj će se tačke kuhati.

3. Podijeliti tijesto na dva dijela, svaki još dobro izgnječiti i pustiti da se još malo odmara (odstoji).

4. Razviti vrlo tanko komad tijesta i jednu polovicu razvijenog tijesta ravnomjerno, u redovima posuti hrpicama pekmeza.

5. Tijesto s pekmezom prekriti drugom polovicom tijesta i prstima utisnuti tijesto oko svake hrpice pekmeza.

6. Oblikovati tačke kotačićem za rezanje tijesta.

7. Kuhati u vodi dok ne omekšaju.

8. U jednoj posudi pomiješati mljevene orahe sa šećerom, a u drugoj mak sa šećerom.

9. Vruće tačke uvaljati u orahe i u mak.

Savjet: Umjesto oraha i maka, tačke možete poslužiti uvaljane u krušne mrvice popržene na tavi. 

Još recepata za tradicionalna jela Slavonije možete pronaći na internetskim stranicama Muzeja u loncu.

Obrnuta marinada: Trik profića za savršeno meso s roštilja Roštilj Roštilj Roštilj +4 Roštilj

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju