Protagonist priče pune okusa u kojima uživaju zadovoljni gosti restorana Zrno Soli u pitoresknom Gradu pod Marjanom vrhunska je lokalna namirnica. Svježe, domaće uzgojene klice izvanredan su primjer kako domaća proizvodnja može oplemeniti stolove i jela najprestižnijih restorana i pritom, uz vrhunsku uslugu, pružiti gostima jedinstvenu gastronomsku autentičnost, okus i kvalitetu.

Koliko je važno kupovati lokalne namirnice, i nama koji uživamo u kulinarstvu kod kuće, i restoranima koji uvijek traže domaće, rekla nam je Brankica Solina, koja se već 17 godina bavi uzgojem pomalo specifične namirnice – klicama.

Njihova složna obitelj već se godinama bavi uzgojem povrća, točnije od 1903. godine, a uzgoj te dekorativne i nevjerojatno zdrave namirnice bila je samo nadogradnja na godine i godine iskustva koje imaju, ali i pravi mali izazov.
Brankica Solina Brankica Solina (Foto: Nova Studio)
"Otišli smo na sajam u Francusku 2007., ondje smo prvi put vidjeli klice i to nam se činilo zanimljivo. Nakon toga otišli smo k jednom čovjeku u Nizozemsku da vidimo kako se to radi. Kako ljudi u Hrvatskoj još uvijek nisu znali za njih, a mi oduvijek volimo isprobavati uzgoj novih kultura, odlučili smo se okušati i u ovom, sasvim drukčijem načinu proizvodnje povrća", rekla je Brankica.

Od klica uzgajaju alfa-alfu, rotkvice, češnjak, mungo, brokulu, crveno zelje i ciklu, a svaka od njih specifična je po svojem okusu, ali i vremenu sazrijevanja.

"Dosta je zahtjevan uzgoj. Sama proizvodnja počinje od sjemena, koje mora biti dobro, kvalitetno sjeme baš za proizvodnju klica. Trebate imati uvjete, morate ih imati gdje uzgajati. Trebate imati prostoriju, sve mora biti čisto, sterilno, mora biti određena temperatura i vlaga", objasnila je Brankica i dodala: „Danas je teško pronaći dobar proizvod, zato mislim da je jako važno kupovati lokalne proizvode kako biste imali svježu i kvalitetnu namirnicu, ali i kako bi OPG mogao živjeti. Ljudi uvijek mogu doći kod nas u vrt da vide gdje je taj proizvod rastao."
Klice Solina Klice Solina (Foto: Nova Studio)
Da bi se njihove klice mogle pronaći na tanjuru vrhunskih restorana diljem Hrvatske, u tome im pomaže Metro, s kojim njeguju suradnju već punih osam godina i na njihovu doprinosu silno su zahvalni.

"Mi živimo u Zagrebu. Ne možemo svaki tjedan, odnosno dva puta, koliko često klice izlaze iz proizvodnje, voziti do Splita, Dubrovnika. Mi odvezemo to u Metro na jedno mjesto gdje je sabirni centar, a oni dalje sami distribuiraju. Otkad to radimo s Metroom, naši se proizvodi mogu naći po cijeloj Hrvatskoj", kaže Brankica Solina.

Klice su prava supernamirnica jer su lako probavljive i bogate vitaminima, mineralima, aminokiselinama, proteinima i fitokemikalijama. Zbog toga ih volimo vidjeti u jelima jer znamo da smo pojeli slastan i zdrav obrok koji će naše tijelo obožavati.
Restoran Zrno Soli Restoran Zrno Soli (Foto: Nova Studio)
"Što se tiče klica, one su vrlo dekorativan element na svakom tanjuru. Taj ugostitelj koji je stavio klice na tanjur dobio je zdrav, ukusan i lijep dodatak hrani na tanjuru", zaključila je Brankica.

Gotovo 400 kilometara dalje u Gradu pod Marjanom, čija se riva ponosi Dioklecijanovom palačom, katedralom sv. Duje i Peristilom, podno Sustipana koji zatvara splitsku gradsku luku, u ACI marini smjestio se restoran Zrno Soli, koji od 2018. uspješno čuva preporuku Michelin Guide Croatia.

Među specijalnim jelima bez kojih ne može proći ni dan a da ga gosti ne naruče, chef restorana Branimir Prnjak ističe domaću janjetinu koja se poslužuje kao rolada. Nakon što je janjetina otkoštena, priprema se tehnikom sous vide i potom zarola, dok se od kostiju radi demi-glace. Uz sočnu roladu poslužuje se i krema od batata. Kao završni touch na tanjuru koji mami okusima dodaju se klice.
Restoran Zrno Soli Restoran Zrno Soli (Foto: Nova Studio / Pavao Bobinac)
Osim što kreaciju na tanjuru oplemenjuju okusom, klice su zaslužne za vizualni dojam jela i s njima je gotovo nemoguće pogriješiti. Zbog toga ih, osim u mesnim jelima, rado koristi i prilikom pripreme morskih specijaliteta: "Naša riblja carbonara jedinstveno je jelo s potpisom. U njemu lignje na juienne emitiraju pastu. Poslužuju se uz kremu od parmigiana reggiana, jaja i guancialea, odnosno slanine od sušenih svinjskih obraza i, naravno, neizostavne su klice", priča chef Stjepan Prnjak.
Restoran Zrno Soli Restoran Zrno Soli (Foto: Nova Studio / Pavao Bobinac)
Da bi autohtona, domaća namirnica uvijek stigla svježa da restorana, svoje su povjerenje u potpunosti poklonili METRO-u: "Jako sam zadovoljan suradnjom s tvrtkom METRO. Takva koncentracija vrhunske robe i širok asortiman voća, povrća, mikrobilja i začinskog bilja ne može se pronaći ni na jednom drugom mjestu. Od ljubaznog osoblja do vrhunske namirnice, sve što nam je potrebno možemo pronaći upravo kod njih", objašnjava vlasnik Ivo Vrdoljak.

Neka se jela na njihovu meniju koji se koncentrira oko kvalitetnih namirnica domaćeg uzgoja nalaze već tri godine jer su, kaže Ivo Vrdoljak, toliko posebna da im se gosti upravo zbog njih uvijek rado vraćaju. Jedno od njih je i rižot koji morate kušati, a iza primamljivog naziva koji priziva na kušanje krije se rižot plavog raka s carpacciom od bijele ribe i perlicama od limuna koji se poslužuju uz kremu od sira. Među specijalnim jelima također je i njihova dobro poznata pasta non plus ultra, u kojoj je tjestenina okupana u umaku od pečenih kostiju ribe i lupina škampi, a servirana uz kozice i jastoga.

"Kad gost dođe u naš restoran i kad primi naš jelovnik u ruke, prvo na što naiđe jest rečenica – dobro došli na kraljevsko mjesto, ovdje su od 9. stoljeća boravili hrvatski kraljevi u rezidenciji sv. Stjepana pod borovima u neposrednoj blizini. Prepustite se kraljevskom mjestu u našem posebnom ugođaju i uživajte s nama", ističe vlasnik te dodaje kako je upravo kraljevski doživljaj ono što žele priuštiti svakom gostu.

Branimir Prnjak i Ivo Vrdoljak Branimir Prnjak i Ivo Vrdoljak (Foto: Nova Studio / Pavao Bobinac)

Sinergija mladih i iskusnih snaga tajna je njihova uspješnog poslovanja koje traje već gotovo 13 godina. U budućnosti, kažu, želje su im skromne, i dalje će se truditi da svakog dana budu za zrno soli bolji: "Želimo nuditi emociju, želimo pričati jednu posebnu priču. Najvrjednija je nagrada ako gost odlazi sa smiješkom, zadovoljan, ako se vraća sa smiješkom – to su naše najveće nagrade", kaže Ivo Vrdoljak.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom METRO po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju