• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #Metro 2024

Namirnica koja budi emociju: Jela splitskog restorana zbog kojih je lako prepustiti se kraljevskom užitku

Da bismo u ukusnim delicijama renomiranih restorana istinski uživali, potrebna je i vrhunska namirnica koja će u rukama iskusnog chefa oplemeniti svako jelo.
Punkufer avatar placeholder
Nova Studio 3.04.2024 09:52 komentari
viber Created with Sketch.
Restoran Zrno Soli
Restoran Zrno Soli (Foto:Nova Studio / Pavao Bobinac)

Galerija Restoran Zrno Soli 13 Restoran Zrno Soli 13 Restoran Zrno Soli 13 Restoran Zrno Soli 13

U trendu Pileći paprikaš Tjedni jelovnik Zasitna su, fina i rade se bez puno muke: Sedam predobrih jela za svaki dan ovog tjedna Park Papuk - 5 Ogromna zabava! Odlična ideja za izlet: Otvoreno najveće dječje igralište u Hrvatskoj Šumske gljive Odaberite stranu Kulinarski grijeh ili ipak ne? Treba li prati gljive prije kuhanja?

Protagonist priče pune okusa u kojima uživaju zadovoljni gosti restorana Zrno Soli u pitoresknom Gradu pod Marjanom vrhunska je lokalna namirnica. Svježe, domaće uzgojene klice izvanredan su primjer kako domaća proizvodnja može oplemeniti stolove i jela najprestižnijih restorana i pritom, uz vrhunsku uslugu, pružiti gostima jedinstvenu gastronomsku autentičnost, okus i kvalitetu.

Koliko je važno kupovati lokalne namirnice, i nama koji uživamo u kulinarstvu kod kuće, i restoranima koji uvijek traže domaće, rekla nam je Brankica Solina, koja se već 17 godina bavi uzgojem pomalo specifične namirnice – klicama.

Njihova složna obitelj već se godinama bavi uzgojem povrća, točnije od 1903. godine, a uzgoj te dekorativne i nevjerojatno zdrave namirnice bila je samo nadogradnja na godine i godine iskustva koje imaju, ali i pravi mali izazov.
Brankica Solina Brankica Solina (Foto: Nova Studio)
"Otišli smo na sajam u Francusku 2007., ondje smo prvi put vidjeli klice i to nam se činilo zanimljivo. Nakon toga otišli smo k jednom čovjeku u Nizozemsku da vidimo kako se to radi. Kako ljudi u Hrvatskoj još uvijek nisu znali za njih, a mi oduvijek volimo isprobavati uzgoj novih kultura, odlučili smo se okušati i u ovom, sasvim drukčijem načinu proizvodnje povrća", rekla je Brankica.

Od klica uzgajaju alfa-alfu, rotkvice, češnjak, mungo, brokulu, crveno zelje i ciklu, a svaka od njih specifična je po svojem okusu, ali i vremenu sazrijevanja.

"Dosta je zahtjevan uzgoj. Sama proizvodnja počinje od sjemena, koje mora biti dobro, kvalitetno sjeme baš za proizvodnju klica. Trebate imati uvjete, morate ih imati gdje uzgajati. Trebate imati prostoriju, sve mora biti čisto, sterilno, mora biti određena temperatura i vlaga", objasnila je Brankica i dodala: „Danas je teško pronaći dobar proizvod, zato mislim da je jako važno kupovati lokalne proizvode kako biste imali svježu i kvalitetnu namirnicu, ali i kako bi OPG mogao živjeti. Ljudi uvijek mogu doći kod nas u vrt da vide gdje je taj proizvod rastao."
Klice Solina Klice Solina (Foto: Nova Studio)
Da bi se njihove klice mogle pronaći na tanjuru vrhunskih restorana diljem Hrvatske, u tome im pomaže Metro, s kojim njeguju suradnju već punih osam godina i na njihovu doprinosu silno su zahvalni.

"Mi živimo u Zagrebu. Ne možemo svaki tjedan, odnosno dva puta, koliko često klice izlaze iz proizvodnje, voziti do Splita, Dubrovnika. Mi odvezemo to u Metro na jedno mjesto gdje je sabirni centar, a oni dalje sami distribuiraju. Otkad to radimo s Metroom, naši se proizvodi mogu naći po cijeloj Hrvatskoj", kaže Brankica Solina.

Klice su prava supernamirnica jer su lako probavljive i bogate vitaminima, mineralima, aminokiselinama, proteinima i fitokemikalijama. Zbog toga ih volimo vidjeti u jelima jer znamo da smo pojeli slastan i zdrav obrok koji će naše tijelo obožavati.
Restoran Zrno Soli Restoran Zrno Soli (Foto: Nova Studio)
"Što se tiče klica, one su vrlo dekorativan element na svakom tanjuru. Taj ugostitelj koji je stavio klice na tanjur dobio je zdrav, ukusan i lijep dodatak hrani na tanjuru", zaključila je Brankica.

Gotovo 400 kilometara dalje u Gradu pod Marjanom, čija se riva ponosi Dioklecijanovom palačom, katedralom sv. Duje i Peristilom, podno Sustipana koji zatvara splitsku gradsku luku, u ACI marini smjestio se restoran Zrno Soli, koji od 2018. uspješno čuva preporuku Michelin Guide Croatia.

Među specijalnim jelima bez kojih ne može proći ni dan a da ga gosti ne naruče, chef restorana Branimir Prnjak ističe domaću janjetinu koja se poslužuje kao rolada. Nakon što je janjetina otkoštena, priprema se tehnikom sous vide i potom zarola, dok se od kostiju radi demi-glace. Uz sočnu roladu poslužuje se i krema od batata. Kao završni touch na tanjuru koji mami okusima dodaju se klice.
Restoran Zrno Soli Restoran Zrno Soli (Foto: Nova Studio / Pavao Bobinac)
Osim što kreaciju na tanjuru oplemenjuju okusom, klice su zaslužne za vizualni dojam jela i s njima je gotovo nemoguće pogriješiti. Zbog toga ih, osim u mesnim jelima, rado koristi i prilikom pripreme morskih specijaliteta: "Naša riblja carbonara jedinstveno je jelo s potpisom. U njemu lignje na juienne emitiraju pastu. Poslužuju se uz kremu od parmigiana reggiana, jaja i guancialea, odnosno slanine od sušenih svinjskih obraza i, naravno, neizostavne su klice", priča chef Stjepan Prnjak.
Restoran Zrno Soli Restoran Zrno Soli (Foto: Nova Studio / Pavao Bobinac)
Da bi autohtona, domaća namirnica uvijek stigla svježa da restorana, svoje su povjerenje u potpunosti poklonili METRO-u: "Jako sam zadovoljan suradnjom s tvrtkom METRO. Takva koncentracija vrhunske robe i širok asortiman voća, povrća, mikrobilja i začinskog bilja ne može se pronaći ni na jednom drugom mjestu. Od ljubaznog osoblja do vrhunske namirnice, sve što nam je potrebno možemo pronaći upravo kod njih", objašnjava vlasnik Ivo Vrdoljak.

Neka se jela na njihovu meniju koji se koncentrira oko kvalitetnih namirnica domaćeg uzgoja nalaze već tri godine jer su, kaže Ivo Vrdoljak, toliko posebna da im se gosti upravo zbog njih uvijek rado vraćaju. Jedno od njih je i rižot koji morate kušati, a iza primamljivog naziva koji priziva na kušanje krije se rižot plavog raka s carpacciom od bijele ribe i perlicama od limuna koji se poslužuju uz kremu od sira. Među specijalnim jelima također je i njihova dobro poznata pasta non plus ultra, u kojoj je tjestenina okupana u umaku od pečenih kostiju ribe i lupina škampi, a servirana uz kozice i jastoga.

"Kad gost dođe u naš restoran i kad primi naš jelovnik u ruke, prvo na što naiđe jest rečenica – dobro došli na kraljevsko mjesto, ovdje su od 9. stoljeća boravili hrvatski kraljevi u rezidenciji sv. Stjepana pod borovima u neposrednoj blizini. Prepustite se kraljevskom mjestu u našem posebnom ugođaju i uživajte s nama", ističe vlasnik te dodaje kako je upravo kraljevski doživljaj ono što žele priuštiti svakom gostu.

Branimir Prnjak i Ivo Vrdoljak Branimir Prnjak i Ivo Vrdoljak (Foto: Nova Studio / Pavao Bobinac)

Sinergija mladih i iskusnih snaga tajna je njihova uspješnog poslovanja koje traje već gotovo 13 godina. U budućnosti, kažu, želje su im skromne, i dalje će se truditi da svakog dana budu za zrno soli bolji: "Želimo nuditi emociju, želimo pričati jednu posebnu priču. Najvrjednija je nagrada ako gost odlazi sa smiješkom, zadovoljan, ako se vraća sa smiješkom – to su naše najveće nagrade", kaže Ivo Vrdoljak.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom METRO po najvišim profesionalnim standardima.

  • #Metro 2024
  • #punkufer preporuka
  • #klice Solina
  • #restoran Zrno Soli
  • #gdje jesti
  • #klice
  • #janjetina
  • #plavi rak
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Kviz općeg znanja: 15 pitanja za mentalni fitness
Za razgibavanje
Kviz općeg znanja: 15 pitanja za mentalni fitness
Top 5 razloga zašto posjetiti Hrvatsko zagorje ove jeseni
Bajkovito
Top 5 razloga zašto posjetiti Hrvatsko zagorje ove jeseni
Popečci od brokule i sira recept
Iz pećnice
Bolje od pohanih tikvica? Ovi povrtni popečci s brokulom i sirom su fantastični
Akustični fenomen u Tulsi centar svemira
Ludbreg je centar svijeta
Da prođete pored ovog mjesta, ne biste ni znali da ste u centru svemira
Kolač od breskve i ricotte recept
Tako je sočan!
Najslasniji način da se pozdravite s ljetom: Recept za kolač s breskvama i sirom
Klet Kozjak u Zagorju: Savršeno odredište za izlet s kojeg se sigurno nećete vratiti gladni
Idila!
Savršena klet u Zagorju: Mjesto za izlet s kojeg se sigurno nećete vratiti gladni
Tjedni jelovnik fina i brza jela 15. 9. do 21. 9. 2025.
Tjedni jelovnik
Zasitna su, fina i rade se bez puno muke: Sedam predobrih jela za svaki dan ovog tjedna
Najveće dječje igralište u Hrvatskoj
Ogromna zabava!
Odlična ideja za izlet: Otvoreno najveće dječje igralište u Hrvatskoj
Kulinarski grijeh ili ipak ne? Treba li prati gljive prije kuhanja?
Odaberite stranu
Kulinarski grijeh ili ipak ne? Treba li prati gljive prije kuhanja?
Sjajan ručak ili večera: Gusto varivo od mljevenog mesa i graška koje se jede u Turskoj
Jednostavan recept
Sjajan ručak ili večera: Gusto varivo od mljevenog mesa i graška koje se jede u Turskoj
Jedina konkurencija gulašu: Kako napraviti savršeni pileći paprikaš?
Bez kompliciranja
Jedina konkurencija gulašu: Kako napraviti savršeni pileći paprikaš?
Indijanska banana u Hrvatskoj
Ljekovito blago
U lišću ovoga voća nalazi se tvar koja ubija stanice raka, raste i u Hrvatskoj, a kilogram plodova košta oko 10 eura

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Poljska i dalje u stanju visoke pripravnosti: Otkrili tko je poslao dron iznad vladine zgrade
Dovršena istraga
Otkriveno tko je upravljao dronom u Poljskoj: Krivac ipak nije Bjelorus
Adni (26) je pozlilo na vlastitom vjenčanju: Dva dana nakon je umrla
tuga u susjedstvu
Adni (26) je pozlilo na vlastitom vjenčanju: Umrla je dva dana poslije
Profesor i poduzetnik žali se da nema kadrova u privatnom sektoru zbog visokih plaća u javnom
KRITIKE VLADINIH MJERA
Poduzetnik o inflaciji: "Cijena sata rada keramičara veća je od one sveučilišnog profesora ili liječnika"
show
Pogledajte neugodan trenutak između Kate Middleton, kraljice Camille i Melanije Trump
video je viralan
Neugodnjak! Pogledajte čudan trenutak razgovora Camille i Melanije o kojem svi pričaju
Tko je sin Željka Krušlina Kruške, Filip Krušlin?
jeste li znali?
Tko je šarmantni sin Željka Krušlina Kruške? Naš je hvaljeni sportaš, a poznat je i izvan Hrvatske
Maja Šuput otkrila na što nikad ne bi pristala u vezi...
''ono, klasika''
Maja Šuput priznala na što nikad ne bi pristala u vezi: ''Ne volim lažove, mamine sinove, prevarante ...''
zdravlje
Previše ovog vitamina može povećati rizik od raka!
Važna informacija
Previše ovog vitamina može povećati rizik od raka!
5 dodataka prehrani koji mogu naštetiti vašoj jetri
Oprez!
5 dodataka prehrani koji mogu naštetiti vašoj jetri
Ovo je najbolji kruh za mršavljenje prema nutricionistima!
Ne morate ga se odreći!
Ovo je najbolji kruh za mršavljenje prema nutricionistima!
zabava
Ovaj kviz otkriva tko je pravi znalac, a tko smo pogađa odgovore
Pokažite što znate!
Ovaj kviz otkriva tko je pravi znalac, a tko smo pogađa odgovore
Samo u Dalmaciji! Scena ispred trgovine oduševila društven mreže
Zanimljivo
Samo u Dalmaciji! Scena ispred trgovine oduševila društvene mreže
Ono što su stranci ostavili u zagrebačkom tramvaju oduševilo društvene mreže! To je poštenje
Svaka čast
Ono što su stranci ostavili u zagrebačkom tramvaju oduševilo društvene mreže! To je poštenje
tech
Fascinantna sposobnost 17-godišnjakinje oduševila znanstvenike: Takvih je ljudi tek stotinjak na svijetu
Neki bi joj zavidjeli
U strahu da ne ispadne čudna samo je obitelji priznala što može. Znanstvenici oduševljeni: "Takvih ima samo 100"
Telefoni se "pretvorili u cigle": Korisnici iPhonea bijesni nakon nadogradnje na novi softver
Razočaranje
Telefoni se "pretvorili u cigle": Korisnici iPhonea bijesni nakon nadogradnje na novi softver
Ako imate ove modele telefona, možda je vrijeme da ih zamijenite i kupite nove
Vrijeme radi svoje…
Ako imate ove modele telefona, možda je vrijeme da ih zamijenite i kupite nove
sport
UFC neugodno iznenadio Antu Deliju! Kako je ovakvo što uopće moguće?
TJEDAN NAKON POBJEDE
UFC neugodno iznenadio Antu Deliju! Kako je ovakvo što uopće moguće?
Šokantan prizor u Ligi prvaka: Sjajni Vatreni se primio za koljeno, napustio je igru
uh, uh
Dramatičan prizor u Ligi prvaka: Sjajni Vatreni se primio za koljeno, napustio je igru
Šokantne vijesti za Barcelonu! Katalonci ostali bez Laminea Yamala
neugodno
Šokantne vijesti za Barcelonu! Katalonci ostali bez Laminea Yamala
tv
MasterChef: Hrabro i otkačeno - ovim se jelom definitivno nitko nikada nije predstavio žiriju MasterChefa!
ZANIMLJIV ODABIR!
Hrabro i otkačeno - ovim se jelom definitivno nitko nikada nije predstavio žiriju MasterChefa!
Skrivena sudbina: Napokon je sve priznala - hoće li joj moći oprostiti?
SKRIVENA SUDBINA
Skrivena sudbina: Napokon je sve priznala - hoće li joj moći oprostiti?
Skrivena sudbina: Želja mu je što duže živjeti, ali je li ovo pravi način?
SKRIVENA SUDBINA
Skrivena sudbina: Želja mu je što duže živjeti, ali je li ovo pravi način?
putovanja
Najveće dječje igralište u Hrvatskoj
Ogromna zabava!
Odlična ideja za izlet: Otvoreno najveće dječje igralište u Hrvatskoj
Tjedni jelovnik fina i brza jela 15. 9. do 21. 9. 2025.
Tjedni jelovnik
Zasitna su, fina i rade se bez puno muke: Sedam predobrih jela za svaki dan ovog tjedna
Popečci od brokule i sira recept
Iz pećnice
Bolje od pohanih tikvica? Ovi povrtni popečci s brokulom i sirom su fantastični
novac
Zagreb izbacio Kineze s natječaja - autobusi su im bili nekoliko milijuna jeftiniji, ali nisu imali HD monitore
Zagreb izbacio Kineze s natječaja - autobusi su im bili nekoliko milijuna jeftiniji, ali nisu imali HD monitore
Jedna stvar koštala je Europu ovo ljeto najmanje 43 milijarde eura, Hrvatska u dobroj poziciji
Bit će još gore!
Jedna stvar koštala je Europu ovo ljeto najmanje 43 milijarde eura, Hrvatska u dobroj poziciji
Jedan od najluksuznijih hrvatskih hotela sad gradi vile i ekskluzivni klub za članove
Samo za imućne
Jedan od najluksuznijih hrvatskih hotela sad gradi vile i ekskluzivni klub za članove
lifestyle
Zagreb špica: Majica sa simpatičnim natpisom u street style izdanju
BAŠ SIMPATIČNO
"Draga mama"... Majica s porukom nasmijala je žene u centru Zagreba
Lejla Filipović u satenskoj suknji i bijelim tenisicama
TAKO JE KAKO JE
Lejla Filipović: Suknja u kojoj svaka žena izgleda elegantno, čak i kada je upari s tenisicama
Dobre i loše strane Mjeseca u Lavu
Snažna energija
Stigao je Mjesec u Lavu: Kome donosi najviše sreće, a kome najviše brige?
sve
Pogledajte neugodan trenutak između Kate Middleton, kraljice Camille i Melanije Trump
video je viralan
Neugodnjak! Pogledajte čudan trenutak razgovora Camille i Melanije o kojem svi pričaju
Tko je sin Željka Krušlina Kruške, Filip Krušlin?
jeste li znali?
Tko je šarmantni sin Željka Krušlina Kruške? Naš je hvaljeni sportaš, a poznat je i izvan Hrvatske
Zagreb špica: Majica sa simpatičnim natpisom u street style izdanju
BAŠ SIMPATIČNO
"Draga mama"... Majica s porukom nasmijala je žene u centru Zagreba
Sovsko jezero
Kao nekad

Modro oko Slavonije: Popularno izletište kod Sovskog jezera koje podsjeća na dobra stara vremena

Duž obale pronaći ćete koševe za košarku, mreže za badminton ili odbojku na travi, drvene klupe i stolove za druženje i roštiljanje, kao nekad u zlatno doba obiteljskih odlazaka na izletišta... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Pun ti je kufer
uvijek istih priča i tema?

Prijavi se na naš
newsletter
i vidjet ćeš
da ćemo kliknuti ;)

Please don't insert text in the box below!
close