• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #Metro 2024

Namirnica koja budi emociju: Jela splitskog restorana zbog kojih je lako prepustiti se kraljevskom užitku

Da bismo u ukusnim delicijama renomiranih restorana istinski uživali, potrebna je i vrhunska namirnica koja će u rukama iskusnog chefa oplemeniti svako jelo.
Punkufer avatar placeholder
Nova Studio 3.04.2024 09:52 komentari
viber Created with Sketch.
Restoran Zrno Soli
Restoran Zrno Soli (Foto:Nova Studio / Pavao Bobinac)

Galerija Restoran Zrno Soli 13 Restoran Zrno Soli 13 Restoran Zrno Soli 13 Restoran Zrno Soli 13

U trendu Drvo ilustracija Pitanje za kviz Najtvrđe drvo na svijetu raste samo na jednom kontinentu – znate li kojem? Kviz općeg znanja - 12 15 pitanja Kviz općeg znanja: Za one koji uvijek imaju asa u rukavu Živin toplomjer Na teži način... Tihi ubojice: Odjeća, posuđe i svakodnevni predmeti koji su izazivali bolesti i odnosili živote u prošlosti

Protagonist priče pune okusa u kojima uživaju zadovoljni gosti restorana Zrno Soli u pitoresknom Gradu pod Marjanom vrhunska je lokalna namirnica. Svježe, domaće uzgojene klice izvanredan su primjer kako domaća proizvodnja može oplemeniti stolove i jela najprestižnijih restorana i pritom, uz vrhunsku uslugu, pružiti gostima jedinstvenu gastronomsku autentičnost, okus i kvalitetu.

Koliko je važno kupovati lokalne namirnice, i nama koji uživamo u kulinarstvu kod kuće, i restoranima koji uvijek traže domaće, rekla nam je Brankica Solina, koja se već 17 godina bavi uzgojem pomalo specifične namirnice – klicama.

Njihova složna obitelj već se godinama bavi uzgojem povrća, točnije od 1903. godine, a uzgoj te dekorativne i nevjerojatno zdrave namirnice bila je samo nadogradnja na godine i godine iskustva koje imaju, ali i pravi mali izazov.
Brankica Solina Brankica Solina (Foto: Nova Studio)
"Otišli smo na sajam u Francusku 2007., ondje smo prvi put vidjeli klice i to nam se činilo zanimljivo. Nakon toga otišli smo k jednom čovjeku u Nizozemsku da vidimo kako se to radi. Kako ljudi u Hrvatskoj još uvijek nisu znali za njih, a mi oduvijek volimo isprobavati uzgoj novih kultura, odlučili smo se okušati i u ovom, sasvim drukčijem načinu proizvodnje povrća", rekla je Brankica.

Od klica uzgajaju alfa-alfu, rotkvice, češnjak, mungo, brokulu, crveno zelje i ciklu, a svaka od njih specifična je po svojem okusu, ali i vremenu sazrijevanja.

"Dosta je zahtjevan uzgoj. Sama proizvodnja počinje od sjemena, koje mora biti dobro, kvalitetno sjeme baš za proizvodnju klica. Trebate imati uvjete, morate ih imati gdje uzgajati. Trebate imati prostoriju, sve mora biti čisto, sterilno, mora biti određena temperatura i vlaga", objasnila je Brankica i dodala: „Danas je teško pronaći dobar proizvod, zato mislim da je jako važno kupovati lokalne proizvode kako biste imali svježu i kvalitetnu namirnicu, ali i kako bi OPG mogao živjeti. Ljudi uvijek mogu doći kod nas u vrt da vide gdje je taj proizvod rastao."
Klice Solina Klice Solina (Foto: Nova Studio)
Da bi se njihove klice mogle pronaći na tanjuru vrhunskih restorana diljem Hrvatske, u tome im pomaže Metro, s kojim njeguju suradnju već punih osam godina i na njihovu doprinosu silno su zahvalni.

"Mi živimo u Zagrebu. Ne možemo svaki tjedan, odnosno dva puta, koliko često klice izlaze iz proizvodnje, voziti do Splita, Dubrovnika. Mi odvezemo to u Metro na jedno mjesto gdje je sabirni centar, a oni dalje sami distribuiraju. Otkad to radimo s Metroom, naši se proizvodi mogu naći po cijeloj Hrvatskoj", kaže Brankica Solina.

Klice su prava supernamirnica jer su lako probavljive i bogate vitaminima, mineralima, aminokiselinama, proteinima i fitokemikalijama. Zbog toga ih volimo vidjeti u jelima jer znamo da smo pojeli slastan i zdrav obrok koji će naše tijelo obožavati.
Restoran Zrno Soli Restoran Zrno Soli (Foto: Nova Studio)
"Što se tiče klica, one su vrlo dekorativan element na svakom tanjuru. Taj ugostitelj koji je stavio klice na tanjur dobio je zdrav, ukusan i lijep dodatak hrani na tanjuru", zaključila je Brankica.

Gotovo 400 kilometara dalje u Gradu pod Marjanom, čija se riva ponosi Dioklecijanovom palačom, katedralom sv. Duje i Peristilom, podno Sustipana koji zatvara splitsku gradsku luku, u ACI marini smjestio se restoran Zrno Soli, koji od 2018. uspješno čuva preporuku Michelin Guide Croatia.

Među specijalnim jelima bez kojih ne može proći ni dan a da ga gosti ne naruče, chef restorana Branimir Prnjak ističe domaću janjetinu koja se poslužuje kao rolada. Nakon što je janjetina otkoštena, priprema se tehnikom sous vide i potom zarola, dok se od kostiju radi demi-glace. Uz sočnu roladu poslužuje se i krema od batata. Kao završni touch na tanjuru koji mami okusima dodaju se klice.
Restoran Zrno Soli Restoran Zrno Soli (Foto: Nova Studio / Pavao Bobinac)
Osim što kreaciju na tanjuru oplemenjuju okusom, klice su zaslužne za vizualni dojam jela i s njima je gotovo nemoguće pogriješiti. Zbog toga ih, osim u mesnim jelima, rado koristi i prilikom pripreme morskih specijaliteta: "Naša riblja carbonara jedinstveno je jelo s potpisom. U njemu lignje na juienne emitiraju pastu. Poslužuju se uz kremu od parmigiana reggiana, jaja i guancialea, odnosno slanine od sušenih svinjskih obraza i, naravno, neizostavne su klice", priča chef Stjepan Prnjak.
Restoran Zrno Soli Restoran Zrno Soli (Foto: Nova Studio / Pavao Bobinac)
Da bi autohtona, domaća namirnica uvijek stigla svježa da restorana, svoje su povjerenje u potpunosti poklonili METRO-u: "Jako sam zadovoljan suradnjom s tvrtkom METRO. Takva koncentracija vrhunske robe i širok asortiman voća, povrća, mikrobilja i začinskog bilja ne može se pronaći ni na jednom drugom mjestu. Od ljubaznog osoblja do vrhunske namirnice, sve što nam je potrebno možemo pronaći upravo kod njih", objašnjava vlasnik Ivo Vrdoljak.

Neka se jela na njihovu meniju koji se koncentrira oko kvalitetnih namirnica domaćeg uzgoja nalaze već tri godine jer su, kaže Ivo Vrdoljak, toliko posebna da im se gosti upravo zbog njih uvijek rado vraćaju. Jedno od njih je i rižot koji morate kušati, a iza primamljivog naziva koji priziva na kušanje krije se rižot plavog raka s carpacciom od bijele ribe i perlicama od limuna koji se poslužuju uz kremu od sira. Među specijalnim jelima također je i njihova dobro poznata pasta non plus ultra, u kojoj je tjestenina okupana u umaku od pečenih kostiju ribe i lupina škampi, a servirana uz kozice i jastoga.

"Kad gost dođe u naš restoran i kad primi naš jelovnik u ruke, prvo na što naiđe jest rečenica – dobro došli na kraljevsko mjesto, ovdje su od 9. stoljeća boravili hrvatski kraljevi u rezidenciji sv. Stjepana pod borovima u neposrednoj blizini. Prepustite se kraljevskom mjestu u našem posebnom ugođaju i uživajte s nama", ističe vlasnik te dodaje kako je upravo kraljevski doživljaj ono što žele priuštiti svakom gostu.

Branimir Prnjak i Ivo Vrdoljak Branimir Prnjak i Ivo Vrdoljak (Foto: Nova Studio / Pavao Bobinac)

Sinergija mladih i iskusnih snaga tajna je njihova uspješnog poslovanja koje traje već gotovo 13 godina. U budućnosti, kažu, želje su im skromne, i dalje će se truditi da svakog dana budu za zrno soli bolji: "Želimo nuditi emociju, želimo pričati jednu posebnu priču. Najvrjednija je nagrada ako gost odlazi sa smiješkom, zadovoljan, ako se vraća sa smiješkom – to su naše najveće nagrade", kaže Ivo Vrdoljak.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom METRO po najvišim profesionalnim standardima.

  • #Metro 2024
  • #punkufer preporuka
  • #klice Solina
  • #restoran Zrno Soli
  • #gdje jesti
  • #klice
  • #janjetina
  • #plavi rak
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Punkuferova izložba u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju je otvorena: Pogledajte radove hrvatskih umjetnica koji mijenjaju svijet nabolje
#neOKOLIŠaj
Punkuferova izložba u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju je otvorena: Pogledajte radove hrvatskih umjetnica koji mijenjaju svijet nabolje
"Puževa kućica" na impozantnoj stijeni: Srednjovjekovna utvrda s - Kulom slanine
U Transilvaniji
"Puževa kućica" na impozantnoj stijeni: Srednjovjekovna utvrda s - Kulom slanine
Samoodrživo planinarsko sklonište CRA-Carlo Ratti Associati
Samoodrživi bivak
Planinarsko sklonište koje se savršeno uklapa u Alpe, a koje svakog dana može "samo proizvesti" nekoliko litara pitke vode
Trajekt koji plovi između Europe i Azije: Čarolija Istanbula s Bospora
Javni prijevoz
Trajekt koji plovi između Europe i Azije: Otkrijte čaroliju Istanbula s Bospora
Šator Mavericks Blue Ice tvrtke Heimplanet
Stvoren za ekspedicije
Najbolji šator na svijetu? Nije jeftin, ali može izdržati vjetrove i do 180 kilometara na sat
Recept za fino varivo koje smo izbjegavali u 80-ima
Povratak u prošlost
Recept za fino varivo koje smo izbjegavali u 80-ima
Najtvrđe drvo na svijetu Australija
Pitanje za kviz
Najtvrđe drvo na svijetu raste samo na jednom kontinentu – znate li kojem?
Kviz općeg znanja: Za one koji uvijek imaju asa u rukavu
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za one koji uvijek imaju asa u rukavu
Tihi ubojice: Odjeća, posuđe i svakodnevni predmeti koji su izazivali bolesti i odnosili živote u prošlosti
Na teži način...
Tihi ubojice: Odjeća, posuđe i svakodnevni predmeti koji su izazivali bolesti i odnosili živote u prošlosti
Piletina au poivre recept
Ma, divota!
Ovako dobra pileća prsa već dugo nismo jeli, a rade se u jednoj tavi za svega pola sata
Tražio je puknutu cijev, a otkrio čuda ispod zemlje: Neopisivi talijanski grad kojem se tepa da je najljepši na Čizmi
Bombon
Firenca juga u kojoj su tražili puknutu cijev, a otkrili čuda ispod zemlje: Talijanski grad kojem se tepa da je najljepši u Čizmi
Okružena planinama i zvijezdama: Prigorka, kuća iz bajke za ljubitelje prirode i aktivnog odmora
Prigorka
Okružena planinama i zvijezdama: Kuća iz bajke za ljubitelje prirode i aktivnog odmora

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Nove loše vijesti za vozače: Godišnja cestarina mogla bi poskupjeti do 60 posto
"Nenormalno su otišli gore"
Novi troškovni udar na vozače, prvi put u deset godina: Ovo će poskupjeti čak 60 posto!
Od sutra vrijede nova pravila: tko sve može dobiti vaučer za struju i plin
IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA
Od subote vrijede nova pravila: Tko sve može i kako dobiti vaučer za struju i plin
Muškarac usred dana oteo dijete (2) majci dok je čekala na semaforu
Drama u Berlinu
Muškarac usred dana oteo dijete (2) majci dok je čekala na semaforu
show
Počela je prodaja ulaznica za drugi koncert Jakova Jozinovića u Sava Centru u Beogradu
potražnja je ogromna!
Dvorana u Beogradu premala je za našeg Slavonca? Više od 14 tisuća ljudi čeka svoju ulaznicu
Marta Radić i Junior Fernandes se rastali
okrenula je novi list
Lijepa Hrvatica potvrdila razvod od nekad najplaćenijeg dinamovca
Iva Majoli čestitala rođendan kćeri Miji uz zajedničku fotografiju
ne kriju sreću
Veliko slavlje prekrasne kćeri Ive Majoli! Ponosna mama otkrila razlog uz zajedničku fotku
zdravlje
5 namirnica koje liječnici za rak debelog crijeva izbjegavaju
Izazivaju upalu
5 namirnica koje liječnici za rak debelog crijeva izbjegavaju
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Podvarak od kiselog kupusa zapečen u rerni koji jača imunitet
Po preporuci nutricionistice
Podvarak od kiselog kupusa zapečen u rerni koji jača imunitet
zabava
Pronašao ogromnu zvijer sakrivenu na dnu Amazone i snimio njezinu pravu veličinu!
Wow!
Pronašao ogromnu zvijer sakrivenu na dnu Amazone i snimio njezinu pravu veličinu!
Obavijest u zgradi nasmijali društvene mreže! Biste li se vi pojavili?
Urnebesno
Obavijest u zgradi nasmijala društvene mreže! Biste li se vi pojavili?
Oglas za poklanjanje namještaja nasmijao publiku! Pogledajte što je dopisano
Urnebesno
Oglas za poklanjanje namještaja nasmijao publiku! Pogledajte što je dopisano
tech
Kinezi napravili neprobojni prsluk jači od Kevlara i debljine obične majice
Iskoristili nanotehnologiju
Kinezi napravili neprobojni prsluk jači od Kevlara i debljine obične majice
Kraj beskonačnim bolnim zahvatima? Osmišljena nova, vrlo temeljita metoda vađenja bubrežnih kamenaca
Jedan potez, svi fragmenti
Kraj beskonačnim bolnim zahvatima? Osmišljena nova, vrlo temeljita metoda vađenja bubrežnih kamenaca
Fizičari srušili popularnu teoriju da je svemir - samo simulacija
Nije sve samo u algoritmu
Fizičari srušili popularnu teoriju da je svemir - samo simulacija
sport
VIDEO Pogledajte šokantan rasplet: Ovo je potez zbog kojeg je Deliji oduzeta već proslavljena pobjeda
NEVIĐENA SITUACIJA
VIDEO Pogledajte šokantan rasplet: Ovo je potez zbog kojeg je Deliji oduzeta već proslavljena pobjeda
Deliji oduzeta već proslavljena pobjeda prekidom! U nastavku meča završio nokautiran!
NEVJEROJATNO
Deliji oduzeta već proslavljena pobjeda prekidom! U nastavku meča završio nokautiran!
Situacija s Mišićem je krivo protumačena, kapetan se oglasio poslije derbija s Rijekom
nema svađe tribine i svlačionice
Situacija s Mišićem je krivo protumačena, kapetan se oglasio poslije derbija s Rijekom
tv
U dobru i zlu: Oprostila se od svojih kolega emotivnom objavom koja je rastužila mnoge!
U DOBRU I ZLU
Oprostila se od svojih kolega emotivnom objavom koja je rastužila mnoge!
Kumovi: Iskustvo, energija i talent ponovno pred kamerama - glumačka legenda koja ne poznaje mirovinu
KUMOVI
Iskustvo, energija i talent ponovno pred kamerama - glumačka legenda koja ne poznaje mirovinu
U dobru i zlu: Uhvaćen na djelu – što je htio učiniti s uzorcima?
U DOBRU I ZLU
Uhvaćen na djelu – što je htio učiniti s uzorcima?
putovanja
Piletina au poivre recept
Ma, divota!
Ovako dobra pileća prsa već dugo nismo jeli, a rade se u jednoj tavi za svega pola sata
Tihi ubojice: Odjeća, posuđe i svakodnevni predmeti koji su izazivali bolesti i odnosili živote u prošlosti
Na teži način...
Tihi ubojice: Odjeća, posuđe i svakodnevni predmeti koji su izazivali bolesti i odnosili živote u prošlosti
Kviz općeg znanja: Za one koji uvijek imaju asa u rukavu
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za one koji uvijek imaju asa u rukavu
novac
Otvara se najveći muzej na svijetu, vrijedan više od tri milijarde dolara
Ostavlja bez daha
Otvara se najveći muzej na svijetu, vrijedan više od tri milijarde dolara
ECB je prvi put otkrila kada dolazi digitalni euro
Ima vremena
ECB je prvi put otkrila kada dolazi digitalni euro
Galenika preuzima slovensku tvrtku kojoj je Hrvatska važno tržište
Regionalne akvizicije
Galenika preuzima slovensku tvrtku kojoj je Hrvatska važno tržište
lifestyle
Aishwarya Rai, najljepša misica svih vremena
NAJBOLJA OD NAJBOLJIH
Kažu da je ova nezaboravna Indijka najljepša misica svih vremena
5 namirnica koje liječnici za rak debelog crijeva izbjegavaju
Izazivaju upalu
5 namirnica koje liječnici za rak debelog crijeva izbjegavaju
15 tužnih filmova
EMOCIJE NA NAJJAČE
Vrijedni svake suze: 15 filmova zbog kojih ćete isplakati dušu
sve
VIDEO Pogledajte šokantan rasplet: Ovo je potez zbog kojeg je Deliji oduzeta već proslavljena pobjeda
NEVIĐENA SITUACIJA
VIDEO Pogledajte šokantan rasplet: Ovo je potez zbog kojeg je Deliji oduzeta već proslavljena pobjeda
Deliji oduzeta već proslavljena pobjeda prekidom! U nastavku meča završio nokautiran!
NEVJEROJATNO
Deliji oduzeta već proslavljena pobjeda prekidom! U nastavku meča završio nokautiran!
Situacija s Mišićem je krivo protumačena, kapetan se oglasio poslije derbija s Rijekom
nema svađe tribine i svlačionice
Situacija s Mišićem je krivo protumačena, kapetan se oglasio poslije derbija s Rijekom
Fuliranje - 14
Hrpa festivala i događanja

Najukusniji dio godine: Gdje u Lijepoj Našoj možemo fino jesti ove jeseni i zime

Čokolada neće biti zvijezda samo na festivalu, već će se umiješati i drugdje, pa će se tako naći na menijima opatijskih restorana, u ponudi kavana, pa čak i u posebnim tretmanima spa-centara. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Pun ti je kufer
uvijek istih priča i tema?

Prijavi se na naš
newsletter
i vidjet ćeš
da ćemo kliknuti ;)

Please don't insert text in the box below!
close