• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #Metro 2024

Namirnica koja budi emociju: Jela splitskog restorana zbog kojih je lako prepustiti se kraljevskom užitku

Da bismo u ukusnim delicijama renomiranih restorana istinski uživali, potrebna je i vrhunska namirnica koja će u rukama iskusnog chefa oplemeniti svako jelo.
Punkufer avatar placeholder
Nova Studio 3.04.2024 09:52 komentari
viber Created with Sketch.
Restoran Zrno Soli
Restoran Zrno Soli (Foto:Nova Studio / Pavao Bobinac)

Galerija Restoran Zrno Soli 13 Restoran Zrno Soli 13 Restoran Zrno Soli 13 Restoran Zrno Soli 13

U trendu Pelješki tunel - 1 U carstvu dingača Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom" Gulaš je savršeno jelo za zimu Tjedni jelovnik Bez puno kompliciranja i truda: 7 jela savršenih za zimu za svaki dan ovoga tjedna Kuća za odmor Wild Rose kod Samobora - 6 Kuća za odmor Wild Rose Mir, tišina i pogled za pamćenje: Šarmantna kuća kod Samobora koja će vas osvojiti na prvu

Protagonist priče pune okusa u kojima uživaju zadovoljni gosti restorana Zrno Soli u pitoresknom Gradu pod Marjanom vrhunska je lokalna namirnica. Svježe, domaće uzgojene klice izvanredan su primjer kako domaća proizvodnja može oplemeniti stolove i jela najprestižnijih restorana i pritom, uz vrhunsku uslugu, pružiti gostima jedinstvenu gastronomsku autentičnost, okus i kvalitetu.

Koliko je važno kupovati lokalne namirnice, i nama koji uživamo u kulinarstvu kod kuće, i restoranima koji uvijek traže domaće, rekla nam je Brankica Solina, koja se već 17 godina bavi uzgojem pomalo specifične namirnice – klicama.

Njihova složna obitelj već se godinama bavi uzgojem povrća, točnije od 1903. godine, a uzgoj te dekorativne i nevjerojatno zdrave namirnice bila je samo nadogradnja na godine i godine iskustva koje imaju, ali i pravi mali izazov.
Brankica Solina Brankica Solina (Foto: Nova Studio)
"Otišli smo na sajam u Francusku 2007., ondje smo prvi put vidjeli klice i to nam se činilo zanimljivo. Nakon toga otišli smo k jednom čovjeku u Nizozemsku da vidimo kako se to radi. Kako ljudi u Hrvatskoj još uvijek nisu znali za njih, a mi oduvijek volimo isprobavati uzgoj novih kultura, odlučili smo se okušati i u ovom, sasvim drukčijem načinu proizvodnje povrća", rekla je Brankica.

Od klica uzgajaju alfa-alfu, rotkvice, češnjak, mungo, brokulu, crveno zelje i ciklu, a svaka od njih specifična je po svojem okusu, ali i vremenu sazrijevanja.

"Dosta je zahtjevan uzgoj. Sama proizvodnja počinje od sjemena, koje mora biti dobro, kvalitetno sjeme baš za proizvodnju klica. Trebate imati uvjete, morate ih imati gdje uzgajati. Trebate imati prostoriju, sve mora biti čisto, sterilno, mora biti određena temperatura i vlaga", objasnila je Brankica i dodala: „Danas je teško pronaći dobar proizvod, zato mislim da je jako važno kupovati lokalne proizvode kako biste imali svježu i kvalitetnu namirnicu, ali i kako bi OPG mogao živjeti. Ljudi uvijek mogu doći kod nas u vrt da vide gdje je taj proizvod rastao."
Klice Solina Klice Solina (Foto: Nova Studio)
Da bi se njihove klice mogle pronaći na tanjuru vrhunskih restorana diljem Hrvatske, u tome im pomaže Metro, s kojim njeguju suradnju već punih osam godina i na njihovu doprinosu silno su zahvalni.

"Mi živimo u Zagrebu. Ne možemo svaki tjedan, odnosno dva puta, koliko često klice izlaze iz proizvodnje, voziti do Splita, Dubrovnika. Mi odvezemo to u Metro na jedno mjesto gdje je sabirni centar, a oni dalje sami distribuiraju. Otkad to radimo s Metroom, naši se proizvodi mogu naći po cijeloj Hrvatskoj", kaže Brankica Solina.

Klice su prava supernamirnica jer su lako probavljive i bogate vitaminima, mineralima, aminokiselinama, proteinima i fitokemikalijama. Zbog toga ih volimo vidjeti u jelima jer znamo da smo pojeli slastan i zdrav obrok koji će naše tijelo obožavati.
Restoran Zrno Soli Restoran Zrno Soli (Foto: Nova Studio)
"Što se tiče klica, one su vrlo dekorativan element na svakom tanjuru. Taj ugostitelj koji je stavio klice na tanjur dobio je zdrav, ukusan i lijep dodatak hrani na tanjuru", zaključila je Brankica.

Gotovo 400 kilometara dalje u Gradu pod Marjanom, čija se riva ponosi Dioklecijanovom palačom, katedralom sv. Duje i Peristilom, podno Sustipana koji zatvara splitsku gradsku luku, u ACI marini smjestio se restoran Zrno Soli, koji od 2018. uspješno čuva preporuku Michelin Guide Croatia.

Među specijalnim jelima bez kojih ne može proći ni dan a da ga gosti ne naruče, chef restorana Branimir Prnjak ističe domaću janjetinu koja se poslužuje kao rolada. Nakon što je janjetina otkoštena, priprema se tehnikom sous vide i potom zarola, dok se od kostiju radi demi-glace. Uz sočnu roladu poslužuje se i krema od batata. Kao završni touch na tanjuru koji mami okusima dodaju se klice.
Restoran Zrno Soli Restoran Zrno Soli (Foto: Nova Studio / Pavao Bobinac)
Osim što kreaciju na tanjuru oplemenjuju okusom, klice su zaslužne za vizualni dojam jela i s njima je gotovo nemoguće pogriješiti. Zbog toga ih, osim u mesnim jelima, rado koristi i prilikom pripreme morskih specijaliteta: "Naša riblja carbonara jedinstveno je jelo s potpisom. U njemu lignje na juienne emitiraju pastu. Poslužuju se uz kremu od parmigiana reggiana, jaja i guancialea, odnosno slanine od sušenih svinjskih obraza i, naravno, neizostavne su klice", priča chef Stjepan Prnjak.
Restoran Zrno Soli Restoran Zrno Soli (Foto: Nova Studio / Pavao Bobinac)
Da bi autohtona, domaća namirnica uvijek stigla svježa da restorana, svoje su povjerenje u potpunosti poklonili METRO-u: "Jako sam zadovoljan suradnjom s tvrtkom METRO. Takva koncentracija vrhunske robe i širok asortiman voća, povrća, mikrobilja i začinskog bilja ne može se pronaći ni na jednom drugom mjestu. Od ljubaznog osoblja do vrhunske namirnice, sve što nam je potrebno možemo pronaći upravo kod njih", objašnjava vlasnik Ivo Vrdoljak.

Neka se jela na njihovu meniju koji se koncentrira oko kvalitetnih namirnica domaćeg uzgoja nalaze već tri godine jer su, kaže Ivo Vrdoljak, toliko posebna da im se gosti upravo zbog njih uvijek rado vraćaju. Jedno od njih je i rižot koji morate kušati, a iza primamljivog naziva koji priziva na kušanje krije se rižot plavog raka s carpacciom od bijele ribe i perlicama od limuna koji se poslužuju uz kremu od sira. Među specijalnim jelima također je i njihova dobro poznata pasta non plus ultra, u kojoj je tjestenina okupana u umaku od pečenih kostiju ribe i lupina škampi, a servirana uz kozice i jastoga.

"Kad gost dođe u naš restoran i kad primi naš jelovnik u ruke, prvo na što naiđe jest rečenica – dobro došli na kraljevsko mjesto, ovdje su od 9. stoljeća boravili hrvatski kraljevi u rezidenciji sv. Stjepana pod borovima u neposrednoj blizini. Prepustite se kraljevskom mjestu u našem posebnom ugođaju i uživajte s nama", ističe vlasnik te dodaje kako je upravo kraljevski doživljaj ono što žele priuštiti svakom gostu.

Branimir Prnjak i Ivo Vrdoljak Branimir Prnjak i Ivo Vrdoljak (Foto: Nova Studio / Pavao Bobinac)

Sinergija mladih i iskusnih snaga tajna je njihova uspješnog poslovanja koje traje već gotovo 13 godina. U budućnosti, kažu, želje su im skromne, i dalje će se truditi da svakog dana budu za zrno soli bolji: "Želimo nuditi emociju, želimo pričati jednu posebnu priču. Najvrjednija je nagrada ako gost odlazi sa smiješkom, zadovoljan, ako se vraća sa smiješkom – to su naše najveće nagrade", kaže Ivo Vrdoljak.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom METRO po najvišim profesionalnim standardima.

  • #Metro 2024
  • #punkufer preporuka
  • #klice Solina
  • #restoran Zrno Soli
  • #gdje jesti
  • #klice
  • #janjetina
  • #plavi rak
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Kako napraviti vruću sangriju?
Začinjena i tako fina
Bolje od kuhanog vina? Recept za vruću sangriju idealnu za hladnu zimu
Uskoro u Istri: Jedan restoran i tri vrhunska chefa koja će promijeniti gastronomsku sliku Poreča
Harry's Piccolo
Uskoro u Istri: Jedan restoran i tri vrhunska chefa koja će promijeniti gastronomsku sliku Poreča
Božićna bajka na 930 metara: Bogat program u idili Parka prirode Učka
Od 12. do 14. prosinca
Božićna bajka na 930 metara: Bogat program u idili Parka prirode Učka
Putevima rudara: Uzbudljiva šetnja u prošlost Istre uz vino i slasne zalogaje za 0 eura
Stazom svete Barbare
Putevima rudara: Uzbudljiva šetnja u prošlost Istre uz vino i slasne zalogaje za 0 eura
Adventi u susjedstvu: gdje još doživjeti blagdansku čaroliju!
Zimske čari
Advent u susjedstvu: Kamo otputovati kako biste doživjeli najbolju blagdansku čaroliju?
Wolt ponudio digitalno rješenje za ručak na poslu – stiže Wolt for Work!
Oglas
Wolt ponudio digitalno rješenje za ručak na poslu – stiže Wolt for Work!
Tjedni jelovnik zimska jela od 1.12. do 7.12. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez puno kompliciranja i truda: 7 jela savršenih za zimu za svaki dan ovoga tjedna
Na sjeveru Italije: Trentino plaća do sto tisuća eura da se onamo preselite
Primamljiva ponuda
Na predivni sjever: Italija vam plaća do sto tisuća eura da se onamo preselite
Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom"
U carstvu dingača
Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom"
Mir, tišina i pogled za pamćenje: Šarmantna kuća kod Samobora koja će vas osvojiti na prvu
Kuća za odmor Wild Rose
Mir, tišina i pogled za pamćenje: Šarmantna kuća kod Samobora koja će vas osvojiti na prvu
Recept za rimske njoke: Savršeni prilog dostojan svečanog ručka
Bolji od običnih?
Recept za rimske njoke: Savršeni prilog dostojan svečanog ručka
Najljepši kolodvor na svijetu: Željeznička katedrala u europskom "gradu dijamanata"
"Lijepi mali kolodvor"
Najljepši kolodvor na svijetu: Željeznička katedrala u europskom "gradu dijamanata"

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Strašna nesreća na A3: Kamion udario pješakinju (33) i odbacio je u drugu traku. Preminula je
Tragedija
Strašna nesreća na A3: Kamion udario pješakinju (33) i odbacio je u drugu traku. Preminula je
Danilo K.: Ukrajinac koje je ubijen u Beču. Policija objavila detalje
SLAŽE SE MOZAIK UBOJSTVA
Ovo je brutalno ubijeni sin političara: Mučili su ga i živog zapalili u Mercedesu
Izvučen je Eurojackpot
SRETNI DOBITNIK
Izvučen je Eurojackpot! Pogledajte kamo ide veliki dobitak
show
Ana Rucner komentirala vezu s partnerom Markom Duvnjakom
''stvari se katkad...''
Ana Rucner o vezi i partneru: ''Reći ću vrlo iskreno, dalje idem sama...''
Ruben Van Gucht podigao prašinu najnovijom fotkom na Instagramu
evo tko je ona
Suprug Blanke Vlašić javno objavio prisnu fotku s mlađahnom ljepoticom
U 6 ujutro puna crkva vjernika - bili smo na zornici!
lijepa tradicija
U 6 ujutro puna crkva vjernika: Bili smo na zornici!
zdravlje
Kada i kako piti omega-3 kapsule? Ovo morate znati prije nego ih krenete uzimati
Piše nutricionistica
Kada i kako piti omega-3 kapsule? Ovo morate znati prije nego ih krenete uzimati
Koje meso ima najviše proteina? Pogledajte tablicu
Uključujući i ribu
Koje meso ima najviše proteina? Pogledajte tablicu
Šokantno otkriće: Lijek koji žene već godinama koriste mogao bi spriječiti najagresivniji rak dojke!
Važno za žene u rizičnoj skupini
Šokantno otkriće: Lijek koji žene već godinama koriste mogao bi spriječiti najagresivniji rak dojke!
zabava
Mladi vozač nasmijao promet natpisom na vozilu! Pogledajte što je napisao
Urnebesno
Mladi vozač nasmijao promet natpisom na vozilu! Pogledajte što je napisao
Ovo bi trebali vidjeti Nijemci": Još jedan prizor s Balkana postao hit na društvenim mrežama
Jao…
Ovo bi trebali vidjeti Nijemci": Još jedan prizor s Balkana postao hit na društvenim mrežama
Djevojke mislile da su naišle na Bambija, a onda je uslijedilo neugodno iznenađenje
Jao…
Djevojke mislile da su naišle na Bambija, a onda je uslijedilo neugodno iznenađenje
tech
Otkrivena skrivena kombinacija koja ubrzava starenje mozga i povećava rizik od Alzheimerove bolesti
Mnogi nisu svjesni
Otkrivena skrivena kombinacija koja ubrzava starenje mozga i povećava rizik od Alzheimerove bolesti
Stanovnici se pobunili protiv robotaksija: Ne mogu spavati i pod stalnim su stresom
Neočekivani problemi
Stanovnici se pobunili protiv robotaksija: Ne mogu spavati i pod stalnim su stresom
Otkrivena neočekivana ranjivost AI chatbotova: Odgovaraju na apsolutno sve upite ako im se govori ovim riječnikom
Zanimljivo i zabrinjavajuće
Otkrivena neočekivana ranjivost AI chatbotova: Odgovaraju na apsolutno sve upite ako im se govori ovim riječnikom
sport
VIDEO Fulham je u zadnjoj minuti već krenuo slaviti gol za 5:5, Joško Gvardiol je rekao - ne može!
JUNAK UTAKMICE
VIDEO Fulham je u zadnjoj minuti već krenuo slaviti gol za 5:5, Joško Gvardiol je rekao - ne može!
Užasna vijest iz Dinama: Mateo Lisica ima monokuleozu
Čeka ga pauza
Užasna vijest iz Dinama: Krilni napadač ima mononukleozu
Tragedija zasjenila utakmicu DFB Kupa RB Leipzig - Magdeburg 3:1
Strašno
Tragedija u Njemačkoj: Spiker objavio tužnu vijest, reakcija dijela navijača izazvala zgražanje
tv
MasterChef: Jurica smatra da je jedan kandidat trebao ispasti prije njega! Pogađate li o kome se radi?
NAPUSTIO MASTERCHEF
Jurica smatra da je jedan kandidat trebao ispasti prije njega! Pogađate li o kome se radi?
MasterChef: Mark se u stres testu fokusirao samo na jednu stvar: "Cilj je izbaciti Otta van!"
NIJE USPIO
Mark se u stres testu fokusirao samo na jednu stvar: "Cilj je izbaciti Otta van!"
MasterChef: Tikvica je presudila! Jurica Jurašković napustio MasterChef
SRČANI BORAC!
Tikvica je presudila! Jurica Jurašković napustio MasterChef
putovanja
Mir, tišina i pogled za pamćenje: Šarmantna kuća kod Samobora koja će vas osvojiti na prvu
Kuća za odmor Wild Rose
Mir, tišina i pogled za pamćenje: Šarmantna kuća kod Samobora koja će vas osvojiti na prvu
Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom"
U carstvu dingača
Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom"
Tjedni jelovnik zimska jela od 1.12. do 7.12. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez puno kompliciranja i truda: 7 jela savršenih za zimu za svaki dan ovoga tjedna
novac
Loš dan za Putina: EU od 2026. trajno ukida sav uvoz ruskog plina nakon povijesnog dogovora
Parlament, Vijeće i Komisija složni
Loš dan za Putina: EU od 2026. trajno ukida sav uvoz ruskog plina nakon povijesnog dogovora
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Jedna od najopasnijih država i dalje privlači brojne turiste: "Morate spavati unutar sigurne zone. Nije za one sa slabim srcem"
Turistički procvat
Jedna od najopasnijih država i dalje privlači brojne turiste: "Morate spavati unutar sigurne zone. Nije za one sa slabim srcem"
lifestyle
Recepti za božićne kolače
Nema čega nema
Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste
Čitateljice birale koje ime im je ljepše - Lucija ili Mia
REZULTATI ANKETE
Nešto se promijenilo u 2025.: Ovo ime ponovno dokazuje da je – bezvremensko
Parfemi koji se na koži osjete satima
ISPLATIVA KUPOVINA
Ovih 12 parfema na koži se osjete 8, 10 pa i 12 sati. I uvijek su nam na listi želja
sve
Recepti za božićne kolače
Nema čega nema
Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste
Ana Rucner komentirala vezu s partnerom Markom Duvnjakom
''stvari se katkad...''
Ana Rucner o vezi i partneru: ''Reći ću vrlo iskreno, dalje idem sama...''
VIDEO Fulham je u zadnjoj minuti već krenuo slaviti gol za 5:5, Joško Gvardiol je rekao - ne može!
JUNAK UTAKMICE
VIDEO Fulham je u zadnjoj minuti već krenuo slaviti gol za 5:5, Joško Gvardiol je rekao - ne može!
Restoran Paris u Rijeci - 3
Paris

Riječki restoran u kojem se odlazi na pečenu teletinu i janjetinu: Porcije su obilne, a meni s juhom i palačinkama košta 30 eura

U porciju ide 400 grama pečenog mesa, a koje se servira s dvostruko termički obrađenim krumpirom – gomoljasti plodovi se prvo skuhaju, a potom kratko zapeku u krušnoj peći. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Želiš li prvi saznati
za povoljne aviokarte

Pripremi putovnicu
i prijavi se na naš newsletter
jer uskoro polijećemo ;)

Please don't insert text in the box below!
close