Ljudi su davno otkrili ljekovita svojstva bilja i začina. Poredak najzdravijih na različitim popisima može biti različit, ali među prvih deset uvijek će dobro kotirati cimet i kajenski papar, kao i biljke čiji nas miris često zapuhne sa susjednih balkona kao što su metvica, ružmarin, bosiljak i timijan. Ali gotovo bez iznimke ova supermoćna trojka zauzima prva tri mjesta: kurkuma, češnjak i đumbir.

A ako ih pomiješate s medom, dobit ćete pravi eliksir – jedna žlica na dan čini čuda za imunitet i mladost. Dobro, možda ne za mladost, ali sigurno ćete izgledati dobro ako si činite dobro. Ipak, uvijek obavijestite liječnika o biljnim dodacima prehrani koje uzimate jer u nekim slučajevima, iako imaju blagotvorna i ljekovita svojstva, mogu uzrokovati i velike probleme. (Znate ono o malim bočicama… I najbolje i najotrovnije.)
Kad pročitate za što su sve dobri kurkuma, đumbir i češnjak, bacite se na traženje recepata s tim supersastojcima. Najbolji način na koji se možete brinuti za svoje zdravlje je onaj koji je i ukusan, zar ne?

Kurkuma

Kurkuma Kurkuma (Foto: Getty Images)

U Indiji se koristi tisućama godina kao začin i kao ljekovita biljka, temelj je brojnih azijskih jela i naravno, začina - curryja, a suvremena znanost također je potvrdila njezina ljekovita svojstva. Kurkumin, glavni aktivni sastojak kurkume, ima snažno protuupalno djelovanje i vrlo je jak antioksidans. Usto, kurkuma je dobra za srčane probleme, učinkovita protiv boli, a može pomoći i u prevenciji raka, u liječenju Alzheimerove bolesti, raznih degenerativnih stanja, artritisa i depresije.

Češnjak

Češnjak Češnjak (Foto: Getty Images)

Češnjak je čudo naše narodne medicine i ne bi to bio bez razloga. Od jačanja imuniteta i liječenja upala do snižavanja krvnog tlaka i prevencije ugrušaka, široki spektar ljekovitosti češnjaka generacijama se koristi u svim oblicima – od oralne upotrebe do, svi smo imali takvu baku ili tetu, obloga u svim oblicima. Uz spomenuto, češnjak smanjuje razinu kolesterola i djeluje preventivno na razvoj malignih tumora, normalizira ubrzan rad srca, pospješuje probavu te rad želuca, jetre, bubrega i prostate. Dokazano je i antimikrobno, antimikotično i antiparazitsko djelovanje, a daje rezultate i u liječenju plućnih oboljenja, gripe i bronhitisa.

Đumbir

Đumbir Đumbir (Foto: Getty Images)

Đumbir se koristi kao hrana i lijek već tisućljećima, a jednako je ukusan u napitcima, slanim jelima i desertima. Postoje zapisi iz 4 st. prije Krista u kojima se đumbir spominje kao učinkovit lijek protiv mučnine, boli u trbuhu, zubobolje, krvarenja i reumatizma. Jeo ga je i Konfucije, a u 16. stoljeću korišten je u borbi protiv kuge. U ayurvedi se koristi za poboljšanje probave, liječenje srčanih bolesti i zacjeljivanje rana. Ima dokazane analgetske, sedativne, antipiretske i antibakterijske učinke.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju