Ako vam je na spomen Italije jedna od prvih misli hrana, niste jedini. Talijanska kuhinja i njezine varijacije osvojile su gotovo cijeli svijet, a razlozi su očigledni: raznolika je i neodoljivo slasna. Na tisuće je slatkih i slanih jela koja vrijedi iskušavati od talijanske glave do pete, a ovaj put izdvajamo 10 neodoljivih.

Sardinijska juha minestrone

Minestrone je gusta talijanska juha koja se radi od različitog povrća koje se prilagođava sezoni – no svaki tanjur mora sadržavati bar neku mahunarku te sitnu tjesteninu od semolina brašna po imenu fregula, koja je iznimno popularna na Sardiniji. Naravno, možete i malo "varati" pa iskoristiti i neku drugu vrstu sitne tjestenine. Ovdje ćete pronaći recept.

Piletina puttanesca

Puttanesca, omiljeni talijanski umak, podrazumijeva češnjak i inćune koji se najprije pirjaju na maslinovu ulju pa im se dodaju kapari, masline i rajčice. Napuljski specijalitet navodno je nastao kako bi se namamili muškarci, a bila to istina ili ne, ovo jelo namamit će vas intenzivnim okusima. Recept pronađite ovdje.

Gnocci alla sorrentina

Jedno su od najpoznatijih jela s talijanskog juga, iz regije Kampanije, spaja rajčice, maslinovo ulje, mozzarellu i bosiljak. Autentični okusi Mediterana i jednostavna priprema učinili su jelo vrlo popularnim diljem svijeta. Ako slijedite originalni recept, ovaj umak od rajčice i sira poslužit ćete s njokima, ali to ne znači da se ne smijete poigrati i kušati kako mu stoje, primjerice, zeleni njoki, cannelloni ili neka fina tjestenina. Recept potražite ovdje.

Piletina marsala

Jedan od omiljenih pilećih specijaliteta nastao je pod utjecajem talijanske kuhinje. Radi se o sočnoj piletini s gljivama u finom umaku kojem fortificirano vino (marsala) pruža slast. No umjesto marsale poslužit će i madeira, sherry, porto ili vermut. Da biste pripremili ovaj specijalitet, ne treba vam puno suđa, vremena, a ni sastojaka. Piletinu marsala poslužite s tjesteninom, rižom ili pireom od krumpira. Ovdje je i recept.

Lasagne al forno

Specijalitet talijanske regije Emilie-Romagne priprema se s ricottom ili mozzarellom, gustim raguom, bešamel umakom, vinom, lukom, origanom i zelenim listovima tjestenine koji boju duguju špinatom. Ovdje kliknite za recept.

Rimski njoki

Rimski njoki spas su kad vam se jede nešto brzo i fino, ali i odličan prilog kad vam zatreba nešto efektno i fino. Za pripremu se ne koristi krumpir, nego pšenična krupica, a slast pružaju parmezan i maslac. Recept potražite ovdje.

Carbonara s tikvicama

Iako je carbonara savršena baš onakva kakva jest – neki se sastojci mogu zamijeniti kako bi se dobila drukčija, a podjednako ukusna gastronomska priča. Tjestenina s tikvicama inspirirana carbonarom pogodna je i za prehranu vegetarijanaca, a recept potražite ovdje.

Semifreddo

Kako mu i ime otkriva, semifreddo je napola zamrznut desert, a Talijani ga obožavaju ljeti, umjesto sladoleda. Sličan mousseu, samo hladniji, semifreddo se najčešće poslužuje kao ledeni kolač ili torta, a među omiljenim su okusima čokolada, kava, limun, pistacija i šumsko voće. Ovdje kliknite za recept.

Torta di ricotta

Torta di ricotta ili u prijevodu s talijanskog kolač od ricotte ukusan je desert koji se na Siciliji, ali i u ostatku Italije rado priprema za Uskrs. Ime je, dakako, dobila po svojem glavnom sastojku – kremastom siru ricotti. Ovdje je i recept.

Tiramisu torta

Tiramisu je popularni talijanski desert koji uključuje piškote umočene u kavu, premazane bogatom kremom na bazi mascarponea i preko kojih se stavlja kakao u prahu. Tiramisu torta obuhvaća sočan biskvit na bazi kave i kakaa, koji se sljubljuje s laganom kremom od šlaga i mascarponea. Za recept kliknite ovdje.

Što jesti u Njemačkoj? Prefina jela u kojima se gušta između utakmica Fladlesuppe Minhenski odrezak Schwarzwälder Kirschtorte +2 Sauerbraten

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju