Uz Okinawu, Ikariju, Nicoyu i grad Loma Linda, talijanski otok Sardinija naziva se plavom zonom. Plave zone su mjesta na kojima živi veliki postotak osoba starijih od 100 godina, ali i skupine ljudi koje su ostarjele bez tipičnih zdravstvenih tegoba.

Autor Dan Buettner intervjuirao je brojne obitelji na Sardiniji koje su doživjele 100 godina, a koje tvrde da je njihovu dugovječnost zaslužan ručak koji jedu svaki dan. Točnije, svaki dan jedu minestrone juhu s kriškom kruha od kiselog tijesta i uz čašu crvenog vina.

Minestrone je gusta talijanska juha koja se radi od velikog broja različitog povrća, a koja uključuje mnogo hranjivih tvari – od prehrambenih vlakana, minerala, vitamina do fitokemikalija.

Povrće se prilagođava sezoni – no svaki tanjur mora sadržavati bar neku mahunarku, te sitnu tjesteninu od semolina brašna po imenu fregula koja je iznimno popularna na Sardiniji.

Sastojci za sardinijsku minestrone juhu:

  • 800 g nasjeckanih rajčica
  • 150 g sitne tjestenine
  • 120 g nasjeckanog komorača
  • 100 g suhog šarenog graha
  • 100 g suhog boba
  • 70 g suhog slanutka
  • 60 g naribanog sira pecorino
  • 3 krumpira
  • 2 stapke celera
  • 2 mrkve
  • 2-3 češnja češnjaka
  • 1 luk
  • domaće maslinovo ulje
  • sol i papar po želji
  • sveži bosiljak
  • svježi peršin

Priprema:

  1. Namočite bob, grah i slanutak u običnoj vodi oko osam sati ili noć prije pripreme jela. Ocijedite mahunarke i stavite sa strane.
  2. U velikom loncu zagrijte malo ulja, pa na njemu prepirjajte luk, mrkve i stapke celera. Pirjajte sve zajedno oko pet do osam minuta dok ne omekšaju.
  3. Dodajte nasjeckani češnjak, promiješajte i pirjajte sve zajedno još oko pola minute.
  4. Dodajte nasjeckane rajčice, krumpir, komorač, peršin i bosiljak.
  5. Ubacite namočeni bob, grah i slanutak.
  6. Sve sastojke prelijte vodom – dodajte 1,5 do 2 litre vode. Svi sastojci bi trebali uronjeni pod vodom.
  7. Kada juha zavrije, smanjite temperaturu i kuhajte sve zajedno oko 90 minuta, odnosno dok se bob, grah i slanutak ne skuha do kraja.
  8. Tijekom kuhanja i po potrebi dodajte još vode.
  9. Pred kraj kuhanja dodajte sitnu tjesteninu i nastavite sve kuhati još 10-ak minuta.
  10. Začinite sa solju i paprom po želji.
  11. Poslužite juhu s jednom žlicom domaćeg maslinova ulja i malo naribanog sira pecorino. Dobar tek!

Četiri vrste kruha koje jedu najdugovječniji i najzdraviji ljudi na svijetu +0 Kruh

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju