Uz Okinawu, Ikariju, Nicoyu i grad Loma Linda, talijanski otok Sardinija naziva se plavom zonom. Plave zone su mjesta na kojima živi veliki postotak osoba starijih od 100 godina, ali i skupine ljudi koje su ostarjele bez tipičnih zdravstvenih tegoba.
Autor Dan Buettner intervjuirao je brojne obitelji na Sardiniji koje su doživjele 100 godina, a koje tvrde da je njihovu dugovječnost zaslužan ručak koji jedu svaki dan. Točnije, svaki dan jedu minestrone juhu s kriškom kruha od kiselog tijesta i uz čašu crvenog vina.
Minestrone je gusta talijanska juha koja se radi od velikog broja različitog povrća, a koja uključuje mnogo hranjivih tvari – od prehrambenih vlakana, minerala, vitamina do fitokemikalija.
Povrće se prilagođava sezoni – no svaki tanjur mora sadržavati bar neku mahunarku, te sitnu tjesteninu od semolina brašna po imenu fregula koja je iznimno popularna na Sardiniji.
Sastojci za sardinijsku minestrone juhu:
- 800 g nasjeckanih rajčica
- 150 g sitne tjestenine
- 120 g nasjeckanog komorača
- 100 g suhog šarenog graha
- 100 g suhog boba
- 70 g suhog slanutka
- 60 g naribanog sira pecorino
- 3 krumpira
- 2 stapke celera
- 2 mrkve
- 2-3 češnja češnjaka
- 1 luk
- domaće maslinovo ulje
- sol i papar po želji
- sveži bosiljak
- svježi peršin
Priprema:
- Namočite bob, grah i slanutak u običnoj vodi oko osam sati ili noć prije pripreme jela. Ocijedite mahunarke i stavite sa strane.
- U velikom loncu zagrijte malo ulja, pa na njemu prepirjajte luk, mrkve i stapke celera. Pirjajte sve zajedno oko pet do osam minuta dok ne omekšaju.
- Dodajte nasjeckani češnjak, promiješajte i pirjajte sve zajedno još oko pola minute.
- Dodajte nasjeckane rajčice, krumpir, komorač, peršin i bosiljak.
- Ubacite namočeni bob, grah i slanutak.
- Sve sastojke prelijte vodom – dodajte 1,5 do 2 litre vode. Svi sastojci bi trebali uronjeni pod vodom.
- Kada juha zavrije, smanjite temperaturu i kuhajte sve zajedno oko 90 minuta, odnosno dok se bob, grah i slanutak ne skuha do kraja.
- Tijekom kuhanja i po potrebi dodajte još vode.
- Pred kraj kuhanja dodajte sitnu tjesteninu i nastavite sve kuhati još 10-ak minuta.
- Začinite sa solju i paprom po želji.
- Poslužite juhu s jednom žlicom domaćeg maslinova ulja i malo naribanog sira pecorino. Dobar tek!
Četiri vrste kruha koje jedu najdugovječniji i najzdraviji ljudi na svijetu +0