Odvede li vas ljubav prema nogometu, ili bilo koji drugi razlog u München, jedno od iskustva koje ne treba propustiti je guštanje u kobasicama od ranog jutra.

Nađete li se na pravome mjestu, subota ujutro može vam se učiniti kao petak navečer. Pivnica i restoran Gaststätte Großmarkthalle od ranog jutra vrvi ljudima, a konobarice odjevene u dirndl (tradicionalne bavarske nošnje) žednim gostima nose pivo, perece i bijele kobasice sa slatkim senfom.

Saznajte što raditi u Berlinu dok ne gledate nogomet: "Ako ne nađeš nešto za sebe, problem je u tebi" Spomenik žrtvama holokausta Berlin - 5 Berlin - 4 +5 Berlin

U rodnom mjestu Oktoberfesta Gaststätte Großmarkthalle najpopularnije je mjesto za krepki doručak u pratnji pšeničnog piva, ali diljem Münchena možete pronaći mjesta za rani ručak i bijele kobasice od teletine, slanine, luka, peršina i začina. Jedu se tako da se ovitak zareže nožem pa skine, a mnogi ih lokalci isisaju uz obavezno umakanje u senf.

Ako nečeg u Njemačkoj ne manjka, onda su to zasigurno – kobasice. Bratwurst, bockwurst, weisswurst samo su neke koje možete kušati, a navodno ćete naći više od 1500 različitih vrsta kobasica. Ipak, ako vas put nanese u Berlin, najvjerojatnije ćete od svih njih najčešće jesti currywurst, jer poznatija kobasica u glavnom gradu od ove – ne postoji. Ova kobasica radi se od svinjskog mesa, a servira se s ili bez kožice. Potom se reže na manje komade, koje cijele jedete, koji se svakako prije konzumacije prelijevaju kečapom. Currywurst se potom najčešće servira uz pecivo ili porciju pomfrita, a na kraju se naravno, sve pospe curryjem u prahu, te ovo zadovoljstvo obično dođe oko 4 eura.

Popularna jela 

A što jesti osim kobasica? Na popisu najboljih njemačkih jela internetski portal CNN svojedobno je izdvojio nešto manje poznate kao što su königsberger klopse (mesne okruglice u umaku), maultaschen (punjena tjestenina), labskaus (hamburški specijalitet od krumpira, junetine i cikle s jajima, haringama i kiselim krastavcima), ali i kebab, špecle i prefinu tortu: schwarzwälder kirschtorte.

Također, hranu možete naći i u muzejima - onaj posvećen svinjama čeka vas u Stuttgartu, senf je zvijezda Dusseldorfa, a u Ulmu možete doznati sve što vas je ikada zanimalo o kruhu. Fasciniraju li vas kojim slučajem kiseli krastavci, na svoje ćete doći u Lübbenau, gdje možete pijuckati radler s okusom kiselih krastavaca s pogledom na predivnu prirodu. Neki Nijemci kažu da osvježava poput lmunade, a drugi ga ne bi preporučili niti najgorem neprijatelju pa je najbolje da se u okus uvjerite sami.

Schwarzwälder Kirschtorte Schwarzwälder Kirschtorte (Foto: Shutterstock)

Schwarzwälder Kirschtorte

Schwarzwaldica je njemački klasik omiljen zbog fantastične kombinacije čokolade, višanja i šlaga. Pojavila se na njemačkim stolovima 1930-ih godina i s vremenom postala najpopularnija njemačka slastica koja je dobro poznata diljem svijeta. Točno podrijetlo nije poznato i nije dokazano da dolazi iz Schwarzwalda.

Bratkartoffeln

Volite li restani krumpir, lako biste se mogli zaljubiti u njemački bratkartoffeln, odnosno prženi krumpir, koji je nešto konkretniji i manje kašast – a divnu aromu i okus mu daje slanina. Ovisno o receptu, Nijemci u ovo jelo mogu, ali i ne moraju dodati luk, kao i sir - ili pečeno jaje.

Münchner schnitzel

Zanimljiva varijacija na temu poznatog bečkog odreska traži dodatak senfa i hrena, kojima se premazuju tanki teleći odresci. Nakon toga se oblože brašnom, jajima i krušnim mrvicama da bi se pržili u maslacu dok ne uhvate zlatnosmeđu boju. Nijemci katkada na tanjur stave i pokoju krišku limuna. Odlično će pasati i salata, kao i pivo.

Sauerbraten Sauerbraten (Foto: Shutterstock)

Sauerbraten

Ovaj nacionalni specijalitet mogao bi se prevesti kao kiselo pečenje. Nekoć se pripremao od konjetine, ali danas su popularniji odabir govedina i divljač. Meso se najprije marinira u mješavini crvenog vinskog octa i začinskog bilja, a poslužuje uz tamni umak te crveni kupus, okruglice od krumpira ili kuhani krumpir.

Schweinshaxe

Otići u Bavarsku i ne probati njemačku koljenicu podsjeća na onu o Rimu i papi, jer zbilja je šteta ne omastiti brkove (i bradu, i majicu...) Schweinshaxeom. Svinjsku koljenicu pronaći ćete u restoranima diljem Münchena i toliko je sveprisutna da je lako pomisliti kako se radi o nacionalnom jelu. Istražujući korijene tog specijaliteta, neki će gastroznalci povezati svinjetinu s njemačkim vjerovanjem da praščići donose sreću i obilje, a drugi zaviriti u vrijeme kada se jelo onoga čega je bilo – a svinjetina je bila dostupnija od govedine.

Fladlesuppe Fladlesuppe (Foto: Shutterstock)

Flädlesuppe

Juha od palačinki ili juha s palačinkamab popularno je jelo u Njemačkoj, a posebno u njezinim južnim dijelovima. Riječ je o bistroj juhi napravljenoj od mesnog temeljca u koju se umjesto rezanaca dodaju trakice pečenih palačinki.

Kartoffelpuffer

Židovi imaju latkes, Irci uživaju u boxtyju, Švicarci jedu rösti, a u Njemačkoj se priprema kartoffelpuffer. Riječ je, dakako, o različitim verzijama istog jela – palačinkama od naribanog krumpira. Poslužuju se vruće, nerijetko s umakom od jabuka.

Mirisni njemački grad: Moderan i šarmantan dom za milijun stanovnika u kojem želimo da igraju Vatreni Köln Koln Köln +1 Köln

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju